Yargıya ‘zapturapt’

Yargıya ‘zapturapt’
19 Nisan 2015 10:28

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘Yargı Reformu Stratejisi’ne göre, yargı üzerinde yasamanın etkisi artacak.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ayrıntılarını açıklamadığı “Yargı Reformu Stratejisi”ne göre, AKP önümüzdeki dönem yüksek yargı organları ile temyiz mahkemeleri üyelerinin çoğunluğunun Meclis tarafından seçilmesi, üyelerin görev sürelerinin sınırlandırılmasına yönelik yasal ve anayasal değişiklikler yapmayı planlıyor. Anayasa Mahkemesi, HSYK, Yargıtay ve Danıştay’la ilgili bir dizi yasal değişiklik yapmasına karşın yargıya istediği gibi egemen olamayan AKP, yeni yasama döneminde yargıyı silbaştan yeniden düzenlemeyi hedefliyor. Buna göre, yargıyla ilgili yapılması planlanan düzenlemeler şöyle:

 

– Yüksek yargıda içtihat düzeyinde dağınıklık giderilecek, disiplin mahkemeleri dışında askeri yargı kaldırılacak. Temyiz mahkemelerinin alt derece mahkemeleri üzerindeki hukukilik denetimi dışındaki etkileri azaltılacak, temyiz hukuki denetim ile sınırlandırılacak.

 

– Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM’nin rolü güçlendirilecek. Yüksek mahkemeler, bölge adliye ve idare mahkemeleri ile ilk derece mahkemeleri faaliyet raporları hazırlayarak kamuoyuna açıklayacak.

 

– Yüksek mahkeme üyelerinin süreleri sınırlandırılacak.

 

– Hakimler, yeknesak bir hukuki statüye geçecek, tüm hakimler için tek bir yasa çıkarılacak.

 

– Hukuk fakültelerine giriş koşulları yeterli bilgiyi sağlayacak şekilde tasarlanacak.

 

– Bilirkişilik kurumu yeniden yapılandırılacak.

 

– Adli Tıp Kurumu’nun kapasitesi geliştirilecek, dosya ve raporların bekleme süreleri kısaltılacak. Adli Bilimler Akademisi kurulacak.

 

Kaynak: Emine Kaplan / Cumhuriyet