Yargıtay Daire Başkanı’ndan çarpıcı öneri: Hapis cezaları da bozulabilsin

Yargıtay Daire Başkanı’ndan çarpıcı öneri: Hapis cezaları da bozulabilsin
4 Kasım 2017 22:30

Yargıtay 19. Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, geçin yıl devreye giren beş yıla kadar hapis cezalarını inceleyip kesinleştiren istinaf mahkemeleri kararlarının da “kanun yararına bozma” yoluyla Yargıtay’a taşınarak kaldırılması ve hafifletilmesi yolunun açılmasını önerdi. Özkepir kanun değişikliği talebini de Adalet Bakanlığı’na yazıyla iletti. Yargıtay’ın kurumsal görüşünün de aynı yönde olduğu bildirildi.

 

 

Oya Armutçu / Hürriyet

 

 

KANUN YARARINA BOZMA NE DEMEK

 

 

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 309 ve 310. maddelerine göre “Kanun yararına bozma”; sulh ceza hakimliği, asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesince verilen, istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeden kesinleşen kararlarda istenebiliyor. Kesinleşen bu kararı, Adalet Bakanlığı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Hukuka aykırılık var” diyerek Yargıtay’a taşıyabiliyor. Bu yolla adli hatalar önlenirken, hukuka aykırılıklar da giderilebiliyor. Özellikle Kabahatler Kanunu kapsamındaki cezalar için bu yol kullanılabiliyor

 

 

İSTİNAF KARARLARI KAPSAM DIŞI

 

 

İstinaf mahkemelerinden geçerek kesinleşen 5 yıl ve altı hapis cezası verilen davalar için bu yol kullanılamıyor. Buna göre, trafik hız sınırını ihlal eden, kırmızı ışıkta geçen, yasak yere park eden bir kişi aldığı bu idari para cezasının iptali için ilgili hukuk yollarını kullandıktan sonra “Kanun yararına bozma”yı kullanabiliyor. Bu yolla cezanın kalkması ya da hafifletilmesi mümkün olabiliyor.
Ancak trafikte dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet verdiği için beş yıl ve altı ceza alan, istinaf yoluyla cezası kesinleşen kişi, yargılanmasında adli hata yapılsa bile kanun yararına bozma yoluna başvuramıyor. Bu durumda hatalı yargılama da yapılsa dosya, Yargıtay’a taşınamıyor.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/yargitay-daire-baskanindan-carpici-oneri-hapis-cezalari-da-bozulabilsin-40633677