‘Yargının bağımsızlık ilkesi zedeleniyor’

‘Yargının bağımsızlık ilkesi zedeleniyor’
18 Ağustos 2019 11:14

Saray’daki adli yıl açılış törenine barolar kazan kaldırdı. Avukatların yaklaşık yüzde 90’ı daveti protesto ederken, TBB Başkanı Feyzioğlu törene katılma kararı aldı. İzmir Barosu Başkanı Yücel, “Feyzioğlu, iktidarın yanında durmayı alışkanlık haline getirdi” dedi

 

 

Mehmet Emin Kurnaz/ Birgün

 

 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek adli yıl açılış törenine ilişkin tepkiler büyüyor. İzmir Barosu’nun gösterdiği ilk tepkinin ardından, yargı bağımsızlığını zedeleyeceği gerekçesiyle daveti protesto eden baro sayısının 30’u geçtiği ifade edildi. Türkiye’de kayıtlı toplam 106.436 avukattan, aralarında İstanbul ve Ankara’nın da bulunduğu 97.445 avukatın kayıtlı olduğu barolar, Saray’ın davetine katılmama kararı aldı. Birçok baronun ise, önümüdeki günlerde açıklama yaparak, davete karşı tavır alacağı belirtiliyor.

 

FEYZİOĞLU TEPKİLERE RAĞMEN KATILACAK

 

 

Öte yandan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun katılacağı ve bir de konuşma yapacağı açıklandı. Baroların tepkisine rağmen Feyzioğlu’nun davete icabet etmesi, akıllara Feyzioğlu’nun 2014’teki Danıştay töreninde yaptığı konuşma esnasında dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın ayağa kalkarak gösterdiği tepkiyi de getirdi.

 

BAĞIMSIZ YARGI KURULANA KADAR

 

Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunanan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz Yeşilboğaz, “Yargının daha bağımsız daha özgür hissedebileceği yerlerde ve ortamlarda yapılması gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu. Bağımsız yargı sistemi kurulana kadar Saray’ın törenlerine katılmayacaklarına değinen Yeşilboğaz şunları kaydetti: “Bizler Mersin Barosu olarak; hukuk sistemimizin ve adaletin temsilcisi olan avukatların sorunlarını görmezden, duymazdan gelip, üç maymunu oynayamayız. Bağımsız bir yargı sistemi kurulana kadar, mesleğimize ve meslektaşlarımıza yapılan saldırılar durdurulana kadar, insan hakları ihlalleri, doğa katliamları sona erene kadar, hukukun üstünlüğü ve adil yargılanma hakkı gerçekleşene kadar Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenecek olan törene katılmayacağımızı bildiririz.”

***

 

Saray çatılarına mahkûm değiliz

 

Ankara Barosu, açılış törenine katılmama kararını şu ifadelerle duyurdu: “21. yüzyılda; modern, demokratik bir hukuk devletinde savunmanın ve savunmanın bağımsızlığının kutsallığı her türlü tartışmadan bağımsızdır. Bu ülke üzerinde yaşayan, sesi kısılmaya çalışıldıkça direnen, yeni adli yılı saray çatıları altında değil modern ve laik Cumhuriyet’i borçlu olduğumuz Atamızın huzurunda karşılayacak olan avukatlar da vardır ve sonsuza kadar hep var olacaktır.

***

 

Amacı tepkiyi zayıflatmak

 

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise, davete katılma kararı alan Feyzioğlu’nu eleştirdi. Feyzioğlu’nun avukatlık camiasından ve Barodan kopuk olduğunu hatırlatan Yücel, “Feyzioğlu’nun amacı, birçok baronun ortaya koyduğu tavrı güçsüzleştirmek” dedi.

Davete katılmayacak baroların sayısının daha da artacağını belirten Yücel, “Başka Barolar da katılmama yönünde açıklamalar yapıyorlar. Bu süreç böyle yavaş yavaş, parça parça devam edecek. Baroların, avukatların bu kadar karşı durduğu bir yerde Barolar Birliği’nin saray davetine icabet etmesi ve oraya gidiyor olması Feyzioğlu’nun aslında avukatlık camiasından ve Barodan ne kadar kopuk olduğunu gösteren bir başka unsurdur” diye konuştu.

Feyzioğlu’nun Barolardan ve avukatlardan ayrı bir tutum sergilediğine değinen Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok yerde maalesef ki Barolardan ve avukatlardan ayrı bir tutum sergilemeyi sürdürüyor. Bu yargı reformu stratejisi taslağı açıklanırken de böyleydi, başka birtakım olaylarda da böyle oldu. Siyasi iktidarın yanında ve arkasında durmayı alışkanlık haline getirdi. Bu bir tavırdır. Amacı, birçok baronun ortaya koyduğu tavrı güçsüzleştirmek.”

***

Protesto eden bazı il baroları şöyle: Daveti protesto eden illerin baroları arasında İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Adana, Aydın, Van, Ordu, Bursa, Kocaeli, Mersin, Urfa, Eskişehir, Balıkesir, Muş, Kıkrlareli, Amasya Hatay ve Düzce de bulunuyor.