Yargı paketi dördü bulabilir!

Yargı paketi dördü bulabilir!
23 Ekim 2019 10:52

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan ilk yargı paketi TBMM’de kabul edilirken yeni paketlere ilişkin çalışmalarda sona gelindiği bildirildi. Daha önce iki paket olacağı bildirilen yargı düzenlemelerinin dört ayrı kanun teklifi olarak yasalaşabileceği öğrenildi.

 

 

 

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre çeşitli teknik düzenlemelerin yer aldığı ilk paketin ardından ikinci yargı paketinde cezai indirimlerin yer alacağı ve on binlerce kişinin bu yolla tahliye edileceği ifade edildi. 2020 yılı Bütçe Teklifi’nin görüşmeleri öncesinde kabul edilmesi beklenen ikinci yargı paketinde, cezanın üçte ikisi olan cezaevinde kalma süresinin dörtte ikiye indirilmesi öngörülüyor. İkinci yargı paketindeki cezai indirimlerden terör ve uyuşturucu suçlamasından hüküm giyenler hariç tüm suç gruplarının yararlanması bekleniyor.

Yargı reformu kapsamında icra ve iflas konuları başta olmak üzere birçok teknik düzenlemenin de üçüncü ve dördüncü yargı paketinde yer alacağı ve bu paketlerin de en geç 2020 yılının ilk üç ayında yasalaşmasının planlandığı öne sürüldü. İstinaf mahkemelerinin yetkileri başta olmak üzere birçok konuda değişiklik yapılabileceği ayrıca kısa süreli hapis cezaları kaldırılarak para cezası uygulamasının getirilmesi de öngörülen değişiklikler arasında yer alıyor.

Birbirinden farklı konularda ayrı ayrı teklifler hazırlamanın kanun yapma tekniği açısından daha doğru olacağı düşüncesiyle paket sayısının arttırılması tartışılırken torba teklifte bu konuların biraraya getirilerek dördüncü paket hazırlanmasına gerek kalmayabileceği de bildirildi.

 

 

BİZİ YOK SAYIYORLAR

 

 

AKP ve MHP arasında süren çalışmalarda ele alınan taslak metinler hakkında bilgilendirilmediklerini ifade eden CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Bu çalışmalar, Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerin görüşü alınarak yapılmalıydı” dedi.

 

 

CHP TEKLİF HAZIRLIYOR

 

 

İktidarın çalışmalarına karşılık kendi tekliflerini hazırladıklarını ifade eden Erkek, önceliklerinin kadına ve çocuğa karşı işlenen suçlar olduğunu dile getirdi. Erkek, “Anayasa değişikliği olmadan üç değil on üç paket gelse de derman olamaz. Her gün büyük hukuksuzluklar yaşanıyor ama reform söylemi sürüyor” diye konuştu.

CHP’nin yargı reformuna yönelik çalışmaları hakkında da bilgi veren Erkek, “Çocuğa ve kadına yönelik tüm suçlarda cezalar ağırlaştırılmalı. Şiddet de istismar da taciz de yüksek cezalarla sonuçlanmalı” dedi.