Yargı hastane arazisini Sinpaş’tan geri aldı

Yargı hastane arazisini Sinpaş’tan geri aldı
9 Şubat 2016 09:28

İstanbul Yakacık’ta hastane alanı olarak ayrılan ancak daha sonra Sinpaş’a verilen arazinin satışını yargı iptal etti.İptalin ardından Sinpaş’ tan konut alan yüzlerce vatandaş mağdur oldu.

 

 

 

İstanbul Yakacık’ta hastane alanı olarak ayrılan ancak daha sonra Sancaktepe Belediyesi tarafından Sinpaş’a verilen arazinin satışı İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin CHP’li Üyesi Hakkı Sağlam, satışın iptalinin ardından Sancaktepe Belediyesi’nin arazinin usulsüz satışından kazandığı parayı Sinpaş’a iade etmek zorunda kalacağını söyledi . CHP’li Sağlam, “ Sinpaş’tan konut alan vatandaş da mağdur edildi. Sinpaş tüm uyarılarımıza ragmen davalık arazide yaptığı projeden konut satmaya devam etti. Şimdi Şinpaş’ta mağdur ettiği bütün konut sahiplerine aldığı parayı yasal faiziyle ödemek zorunda” diye konuştu.

 

“KAMU YARARI YOK”

 

İstanbul Yakacık’ta hastane alanı olarak ayrılan ancak daha sonra Sancaktepe Belediyesi tarafından Sinpaş’a satılan arazinin satışı İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Aynı mahkeme geçen haziran verdiği kararda hastane arazisini Belediyenin cinliğiyle konut alanına çeviren Sinpaş Aydos Country evlerine ait 1/5000’lik Nazım İmar Planını “kamu yararı bulunmadığı” gerekçesiyle iptal etmişti. Mahkeme bu kez iptal ettiği planlara dayanarak satışı da iptal etti.

 

“HASTANEYE İHTİYAÇ VAR”

 

Yargı kararını Taraf’a değerlendiren İBB Belediye Meclis Üyesi CHP’li Hakkı Sağlam şunları söyledi: “ Bu satışın hukuksuz olduğunu biliyorduk. Tek alıcının girdiği adrese teslim bir ihaleyle değerinin altında satılmıştı. Yargının verdiği karar doğru bir karar haklılığımız tescil edildi. Sancaktepe halkının hastaneye ihtiyacı var. Sancaktepe Belediye Başkanı bu firmanın parasını ödeyerek yeniden tapuyu üzerine almak zorundadır. Firma da konut sattığı kişilerin zararlarını yasal faiziyle tazmin etmelidir. Firma dava bitene kadar inşaata ara vermeliydi. İnşaat durmadığı ve satışlar devam ettiği için bugünkü durumuma gelindi. Sinpaş’tan konut alan yüzlerce kişi böylece mağdur edildi.”

 

HASTANE ARAZİSİYDİ SİNPAŞ’A SATILDI

 

Mahkemenin satışını iptal ettiği arazi 3 bin 800 yataklı şehir hastanesi yapılmak üzere sağlık tesis alanı olarak ayrılmıştı. Ancak daha sonra Sancaktepe Belediyesi plan değişikliğiyle söz konusu yeri konut alanı olarak değiştirmek istedi. Tüm itirazlara rağmen plan değişikliği AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi. Ardından da Söz konusu arazi 60 milyon 200 bin TL bedelle Sinpaş’a satıldı. CHP grubu planın ve satışın iptali istemiyle konuyu yargıya taşıdı. Planla ilgili dava geçen haziran sonuçlandı. İstanbul 6’ncı İdare Mahkemesi projeyle bölgeye gelecek ek 2 bin 700 nüfus için yeterli donatı alanı oluşturulmadığı, gibi gerekçelerle planları iptal etti. Bunun üzerine Sancaktepe Belediyesi ufak değişiklikler yaparak planı yeniden İBB’ye sundu. CHP Grubu yeni planı da yargıya taşıdı. Bu arada yargıdan ikinci karar geldi. İstanbul 6. idare Mahkemesi hastane alanının Sinpaş’a konut için satışını iptal etti. Bu arada hızlı hareket eden Sinpaş, binaların beş katını bitirdi. 914 konutluk projedeki konutların büyük bir kısmını sattı.

 

 

Kaynak: Sümeyra Tansel / Taraf