Yanlış dış politikayla 30 milyardan olduk

Yanlış dış politikayla 30 milyardan olduk
29 Kasım 2015 08:33

AKP hükümetinin izlediği hatalı dış politika nedeniyle Türkiye; İran, Mısır Rusya ve Suriye’de yıllık 30 milyar dolarlık ihracat potansiyelini kaçırdı.

 

 

Erdoğan SÜZER / Sözcü

 

Türkiye’nin izlediği hatalı dış politikanın ekonomiye faturası giderek artıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye eski Müdürü ve Ekonomist Bartu Soral, hükümetin komşularıyla yaşadığı diplomatik gerginlikler ve sorunlar nedeniyle hem yatırım hem de ihracat alanında milyarlarca dolarlık potansiyeli kullanamaz hale geldiğini söyledi.

 

 

Rusya kriziyle birlikte iki ülke arasında yaşanabilecek ekonomik kayıpların ön plana çıktığına işaret eden Soral, “Krizle birlikte ortaya çıkan ekonomik riskler buzdağının görünen kısmı. Ancak Türkiye’nin asıl büyük ve görünmeyen kaybı, geleceğe yönelik yüzlerce milyar dolarlık dış ticaret ve dış yatırımlarda oldu. Türkiye ekonomisini büyütecek gelecekteki potansiyel imkanlar tek tek tüketiliyor” dedi.

 

 

YATIRIMCILAR ORAYA GİREMEYECEK

 

 

Ekonomist Soral, Türkiye’nin özellikle son beş yıldır sürdürdüğü hatalı dış politikalar nedeniyle komşularıyla cephe cepheye geldiğini, bunun sonucunda Rusya, Suriye, Mısır ve İran pazarlarından adeta silindiğini söyledi. Batılı şirketlerin, ambargonun gevşediği İran ekonomisinden pay almak için ofisler açtığını, Türkiye’nin ise mezhepsel politika farklılığını öne çıkardığını ifade edene Soral şunları söyledi:

 
“Mısır hükümetini bütün dünya tanıyor, ABD ve birçok ülke ilişkilerini geliştiriyor. Biz sırtımızı dönüp o pazardan siliniyoruz. İyi ilişkilerle ticaretimizi 4’e katladığımız Suriye’yi kaybettik. Bu saldırgan dış politikanın maliyeti bize yıllık en az 25-30 milyar dolarlık bir potansiyel kayıptır. Ticaret ve yatırımları 4’e, 5’e katlayacakken yok ediyoruz. Yarın Suriye ülkesini tekrar inşa etmeye başladığında ortaya çıkacak 300 milyar dolarlık yatırım pastasından pay almak için bizden hiç bir girişimci ya da yatırımcı oraya gidemeyecek.”

 

 

Para yerine düşmanlar kazanıyoruz

 
Bartu Soral, gelişmiş ülkelerin dış politikalarını firmalarının yabancı ülkelerden iş alması, mal satması üzerine planladığını, Türkiye’de hükümetin ise tam tersini yaptığını kaydetti. Soral, “Biz gerek komşu olmamız, gerek ortak din paydasından ötürü çok daha etkili olabilecekken, olamıyoruz. AKP hükümetinin mezhepsel politikaları devlet katında büyük tepki yaratıyor, ticari iklimin bozulmasına neden oluyor. Ne yazık ki, bu politikalarla düşman dışında hiç bir şey kazanamıyoruz” şeklinde konuştu.