Yalan haberler yazdığı ortaya çıkan Der Spiegel muhabiri Türkiye’yedeki Suriyelileri bahane ederek para toplamış

Yalan haberler yazdığı ortaya çıkan Der Spiegel muhabiri Türkiye’yedeki Suriyelileri bahane ederek para toplamış
24 Aralık 2018 11:17

Alman haber dergisi Der Spiegel’in ödüllü muhabiri Claas Relotius’un birçok röportajında sahtekarlık yaptığının ortaya çıkmasının ardından bu kez de sahte bağış kampanyası yürüttüğü belirtildi. Relotius’un kişisel banka hesabı üzerinden ‘Türkiye’deki yetim Suriyeli çocuklara yardım etmek için’ bağış topladığı öne sürüldü.

 

 

Relotius’un eski çalışma arkadaşının verdiği bilgiye göre, gazeteci Türkiye’de sokakta yaşayan Suriyeli yetim çocuklara ilişkin bir haber yaptı ve ardından bağış kampanyası başlattı.

Spiegel, birçok okuyucunun Relotius’un kişisel banka hesabına para yatırdığını belirtti.

Derginin yazı işlerinin bağış kampanyasından habersiz olduğu belirtilirken, bağışın miktarı ve toplanan paraya ne olduğu gibi soruların yanıtının henüz bilinmediğine dikkat çekildi.

Ayrıca, Relotius ile çalışan Türk bir fotoğrafçı da haberin içeriğinde birçok şaibeli bilgi olduğunu söyledi.
Relotius daha sonra söz konusu Suriyeli yetim çocukların Almanya’daki bir aile tarafından evlat alınabilmesi için aylarca süren bir çaba sarf ettiğini yazmıştı.

Der Spiegel, Relotius’un yazdığı 60 haberin 14’ünün ‘hayal ürünü’ olduğunun ortaya çıkması üzerine istifa ettiğini açıklamıştı.

Relotius, bu ay başında da bir Suriyeliler hakkında yaptığı bir haberinden dolayı Almanya’da yılın gazetecisi seçilmişti.

 

Fotoğraf: © AFP 2018 / Johannes EISELE