‘Yahudi karşıtlığı varlığını sürdürüyor’

‘Yahudi karşıtlığı varlığını sürdürüyor’
29 Ocak 2015 08:52

En büyük Nazi toplama kamplarından Auschwitz’in Sovyet birlikleri tarafından 1945 yılında kurtarılmasının 70. Yıldönümü nedeniyle New York’taki Birleşmiş Milletler’de (BM) bir tören düzenlendi. BM Genel Kurul Salonu’nda yapılan törene, İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de katıldı. Törende soykırım kurbanları için saygı duruşunda bulunuldu.

 
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, törende yaptığı konuşmada “70 yıl önce soykırıma açan girişimin panzehrini hala bulabilmiş değiliz. Geçmişte neler yitirdiklerimizi anımsayıp, günümüzdeki tehlikelerin farkına vardıkça, biliyoruz ki bulmalıyız, hep birlikte bulmalıyız” dedi. Ban Ki Moon, ziyaret ettiği ve Nazilerin kendilerinden olmayan herkesi yaktığı Auschwitz Kampı’na ilişkin gözlemlerini anlattıktan sonra, “Yahudi karşıtlığı şiddetli bir gerçeklik olarak varlığını sürdürüyor. Yahudiler, yalnızca Yahudi oldukları için öldürülüyor” dedi.

 
İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de, “Bugün dürüstçe kendimize sormamız gerek. Mücadelemiz, bu kurulun mücadelesi, soykırıma karşı yeterince etkili mi? Korkarım ki, BM’nin soykırımı önleme ve cezalandırma sözleşmesi yalnızca sembolik bir belge olarak kaldı, BM’nin kuruluş gerekçelerinden bir olan konuda, bu taahhüdünü gerçekleştirmede başarılı olamadı” diye konuştu.

 
Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK (DHA)