WhatsApp’tan pazarlık

WhatsApp’tan pazarlık
10 Ekim 2015 08:31

MİT, 1 Eylül’de Kilis sınırında kaçırılan er Serter Taş için IŞİD’le temasa geçti. WhatsApp üzerinden yapılan görüşmede örgüt, takas için 200 kişilik liste verdi

 

 

Din­ci te­rör ör­gü­tü IŞİD, 1 Ey­lü­l’­de Ki­li­s’­in Su­ri­ye sı­nı­rın­da yer alan Ya­vuz­lu Kö­yü ya­kın­la­rın­da ken­di­le­ri­ne mü­da­ha­le eden iki as­ke­re ateş aç­mış­tı. Dü­zen­le­nen sal­dı­rı­da er Yu­suf Bey­lem şe­hit ol­muş, 21 ya­şın­da­ki er Ser­ter Taş ise ya­ra­lan­mış­tı. IŞİD mi­li­tan­la­rı ya­ra­lı as­ke­ri si­la­hıy­la bir­lik­te ka­çır­mış­tı. Rusya merkezli ha­ber ajan­sı Sput­ni­k’­in id­di­ası­na gö­re MİT, Serter Ta­ş’­ın kur­ta­rıl­ma­sı için, ör­gü­tün sözde ‘Tür­ki­ye­’den so­rum­lu dış iliş­ki­ler yet­ki­li­siy­le­’ üçün­cü kez te­ma­sa geç­ti. Söz ko­nu­su görüşme, Rak­ka­’da te­le­fon ol­ma­dı­ğı için an­lık me­saj­laş­ma uy­gu­la­ma­sı What­sApp üze­rin­den bir­kaç gün ön­ce ger­çek­leş­ti.

 

 

SAĞ­LIK DU­RU­MU İYİ

 

 

Bu se­fer­ki gö­rüş­me­ye MİT ta­ra­fın­dan yük­sek dü­zey bir isim ka­tıl­dı. MİT, IŞİ­D’­e Ta­ş’­ın sağ­lık du­ru­mu­nu sor­du. Ör­güt de as­ke­rin sağ­lık du­ru­mu­nun iyi ol­du­ğu­nu, an­cak Rus­ya­’nın yo­ğun bom­bar­dı­ma­nı ne­de­niy­le gü­ven­lik ge­rek­çe­siy­le ye­ri­ni de­ğiş­tir­dik­le­ri­ni ak­tar­dı. Ta­ş’­ı bir za­rar gel­me­sin di­ye tek ki­şi­lik ko­ğuş­ta ve gü­ve­ni­lir bir yer­de tut­tuk­la­rı­nı be­lir­ten IŞİD, Ta­ş’­ın sü­rek­li ken­di­si­ni ser­best bı­rak­ma­la­rı­nı is­te­di­ği­ni söy­le­di.
Ör­gü­tün, Taş için ta­kas is­te­di­ği öne sü­rül­dü. Din­ci te­rö­rist­ler, as­ke­rin bı­ra­kıl­ma­sı­na kar­şı­lık Tür­ki­ye­’de ce­za­ev­le­rin­de bu­lu­nan 200 IŞİD üye­si­nin ken­di­le­ri­ne ve­ril­me­si­ni is­te­di ve lis­te­yi sun­du. MİT’in, yet­ki­li ku­rum­lar­la ya­pa­ca­ğı gö­rüş­me­den son­ra ör­gü­te ce­vap ve­re­ceği öne sürüldü.

 

 

180 Kİ­Şİ BI­RA­KIL­MIŞ­TI

 

 

IŞİD, Ha­zi­ran 2014’de de Tür­ki­ye­’nin Mu­sul Kon­so­los­lu­ğu’nu basmış ve Konsolos dahil 49 kişiyi rehin almıştı. Rehineler, 101 gün sonra serbest kalmıştı. İn­gi­liz ba­sı­nı­, Türkiye’nin re­hi­ne­ler karşılığında 180 IŞİD mi­li­ta­nı­nı serbest bı­raktığını iddia etmişti.

 

 

Ailesi iyi haber bekliyor

 

 

IŞİ­D’­in re­hin al­dı­ğı Ser­ter Ta­ş’­ın Iğ­dı­r’­ın Ara­lık il­çe­si­ne bağ­lı Aşa­ğı Era­tan Kö­yü­’n­de ya­şa­yan ai­le­si, gün­ler­dir ço­cuk­la­rın­dan bir ha­ber ala­bil­mek için ça­ba­lı­yor. Çift­çi­lik­le uğ­ra­şan ba­ba Bay­ram Taş “Sa­yın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­za ve Baş­ba­ka­nı­mı­za ses­le­ni­yo­rum lüt­fen ço­cu­ğu­mu­zu kur­tar­sın­lar. Bi­ze sağ sa­lim ulaş­tır­sın­lar. Dev­le­ti­miz bi­zi bu üzün­tü­den kur­tar­sın. Ai­le­ce pe­ri­şan hal­de­yiz, her­gün üzün­tüy­le ya­şı­yo­ruz. Eşim ve kı­zım üzün­tü­den üç de­fa has­ta­lan­dı, has­ta­ne­ye kal­dır­dık. Ço­cu­ğu­mun sağ ol­du­ğu­na da­ir bi­ze bir ka­nıt sun­sun­lar. Fo­toğ­ra­fı­nı gös­ter­sin­ler. Şim­di­ye ka­dar onu kur­tar­mak için ça­ba­la­dık­la­rı­na da­ir hiç­bir şey söy­le­me­di­le­r” de­miş­ti.