Voleybol maçında intihar saldırısı: 55 ölü

Voleybol maçında intihar saldırısı: 55 ölü
23 Kasım 2014 20:45

Afganistan’da voleybol maçı sırasında düzenlenen intihar saldırısında 55 kişi hayatını kaybetti.

 

Afganistan’ın doğusundaki Paktika kentinde, voleybol maçı sırasında düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısının 55’e çıktığı, yaralı sayısının 66 olduğu bildirildi.

 

Paktika Vali Yardımcısı Ataullah Fazli, saldırının kentin Yahyahel ilçesinde voleybol maçı sırasında düzenlendiğini, patlamada 55 kişinin öldüğünü 66 kişinin yaralandığını söyledi.

 

Fazli, “İlçeler arasında voleybol final maçı vardı. İntihar eylemcisi kullandığı motosikletle Yahyahel ilçesinin Peraw bölgesindeki voleybol sahasına girdi ve yanındaki patlayıcıyı patlattı. Voleybol sahası çok kalabalıktı, ölü sayısının artmasından endişe ediyoruz” dedi.

 

Voleybol maçını iki yerel polis yetkilisinin de izlediğini bildiren Fazli, saldırıda ölenlerin çoğunun sivil olduğunu açıkladı.

 

Devlet Başkanı Gani saldırıyı kınadı

 

Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani, Paktika’daki intihar saldırısını kınayarak, “Sivillerin böyle vahşice öldürülmesinden dolayı çok üzüldüm, bu yaptıkları insanlık dışı bir hareket” dedi. Bölgeye yardım gruplarının gönderilmesi için Paktika valisine talimat veren Gani, hükümetin tüm imkanlarıyla saldırıdan zarar görenlere yardım edilmesini istedi.

 

Afganistan Parlamentosunun alt kanadı tarafından Afganistan ve ABD arasında imzalanan İkili Güvenlik Anlaşması ve NATO ile yapılan SOFA anlaşmasının onaylanmasından birkaç saat sonra düzenlenen intihar saldırısını henüz üstlenen olmadı.

 

Ülke genelinde çoğunlukla intihar saldırılarını düzenleyen Taliban ise Afganistan ve ABD arasında İkili Güvenlik Anlaşması’nın imzalanmasından sonra ülke genelinde kanlı saldırılar düzenleyeceklerini duyurmuştu.

 

ANLAŞMADAN SONRA GERÇEKLEŞTİ

 

Taliban, birçok yabancı askeri birliğin yıl sonunda ülkeden geri çekilmesi öncesi Afganistan’daki saldırılarını artırmış durumda. Saldırı, yasama organı meclisinin ABD ve NATO güçlerinin ülkede kalmasına imkân sağlayan bir güvenlik anlaşmasını kabul etmesi ardından gerçekleşti.