Vizesiz seyahatle ilgili kritik gelişme!

Vizesiz seyahatle ilgili kritik gelişme!
7 Mart 2018 14:36

Avrupa Birliği üyesi ülkelere Türk vatandaşlarının vizesiz seyahati konusunda, daha önce belirlenen kriterler tamamlanmak üzere. Alman Die Welt Gazetesi, 26 Mart’ta Bulgaristan’ın Varna şehrinde yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’ye bu konuda müjde verilebileceğini yazdı.

 

 

Ali Gülen / Sözcü

 

 

İki yıl önce Türkiye’nin tamamladığı kriterlerden sadece 7’sinde bazı eksiklikler vardı. Türkiye’nin son sunduğu değişikliklerde bazı ufak yenilemeler istenebileceği belirtildi ve bunların da bu yaz ayında tamamlanabileceği görüşü hakim oldu. Brüksel’den gelen bilgiler, vizesiz seyahatin 2019’da başlayabileceği yönünde.

Daha önce karşılanmayan yedi koşulla ilgili olarak bir ay önce Türkiye, AB’ye teklifte bulunmuştu. “Die Welt”e konuşan üst düzey AB yetkilileri, Türkiye’nin sunduğu önerilerin “çok önemli” ilerlemelere işaret ettiğini belirtti.

 

 

BAZI İYİLEŞTİRMELER İSTENECEK

 

 

AB Komisyonu’nun önerilerle ilgili değerlendirmesini bu hafta içinde Türk yetkililere ileteceği ve üç noktada iyileştirmeye gidilmesini talep edeceği de aktarıldı. Brüksel’in son gelen öneriye göre, terörle mücadele yasasında daha fazla orantılılık talep edeceği, veri koruma ile Avrupa polis teşkilatı Europol çerçevesindeki işbirliği anlaşmasında da bazı iyileştirmeler talep edeceği belirtiliyor.

 

 

TÜRKİYE HIZLI OLURSA, BU YAZ BİTER

 

 

AB Komisyonu’nun kurum içi yol haritasına göre Türkiye’de hükümetin iki hafta içinde talep edilen iyileştirmelere gitmesinin beklendiği, ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in 26 Mart’ta Varna’da yapılacak AB liderler zirvesinde Türkiye’ye vize serbestisi konusunda olumlu mesaj verebileceği belirtiliyor. Yol haritasında yaz aylarında da Türkiye’nin değişiklikleri yasalara uyarlaması öngörülürken, visesiz seyahatin ise 2019’da başlaması planlanıyor. Daha erkene alınması ise, hükümetin değişiklikteki hızına bağlı.

 

 

http://www.sozcu.com.tr/2018/dunya/vizesiz-seyahatle-ilgili-kritik-gelisme-2271466/