Vicdan muhasebesi ve sevgi

Vicdan muhasebesi ve sevgi
29 Mart 2016 15:10

Ey Yüce Türk İslam alemi! Bugünkü sohbetimizde, Kahraman Türk Milletinin tarih, gelenek ve en stratejik önemi olan gıda üretim, pazarlama ve tüketiminde ki, tercih ve önemlerine kısaca temas etmek istiyorum:

 

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

HADİS-İ ŞERİFLER:

 

”Bir zalim, çeşitli sebepler bularak bir hakkı ortadan kaldırmak ister de birisi de ona yardımda bulunursa yardım eden, Allah’ın da amanından uzaklaşmıştır, elçisinin de, (Müslümanlıktan çıkmıştır o adam).”

 

”Kim bir zalime yardım ederse Allah, o zalimi ona musallat eder.”

 

”Kötü kişiyi anmaz, kötülüğünü söylemezseniz halk nereden bilecek onu? Kötü kişiyi kötülüğüyle anın da halk, ondan çekinsin.”

 

Tarihi Türk geleneklerine ve İslam kültürü, önemli ahlaki ilkeler koymuştur. Bu ilkelerin en önemlisi de vicdan muhasebesi ahlakına sahip olup insanları sevmektir.

 

Sevgi duygusu, insanın hemcinsleriyle arasındaki ilişki ve kaynaşmanın en önemli unsuru ve toplumsal yaşamın gelişmesi ve güçlenerek geleceği teminat altına almanın vazgeçilmez şartıdır. Bu bakımdan Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde İslam aleminin kardeş olduğu vurgulanarak, onlar arasında sadakat ve samimiyete dayalı güçlü bir sevgi bağı kurulması öngörülmüştür. Bu konuda Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır:

 

”Mü’minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin. Allah’ha karşı gelmekten sakının ki size merhamet etsin.” ”İyilikle kötülük bir olmaz. Kötülüğü en güzel bir şekilde sav. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.”

 

Yüreği sevgi dolu Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de; ”İman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Biribirinizi sevmedikçe de kamil Mü’min olamazsınız:”

 

”Mü’minler, biribirlerini sevmede, biribirlerine yakınlıkta, şefkat gösterip biribirlerini koruyup, kollamada bir vücut gibidirler. Vücudun herhangi bir yerinde bir rahatsızlık olduğunda; bunu, vücudun tüm uzuvları hisseder.” buyurarak sevgi ve kardeşliği öğütlemektedir.

 

İslam dini’nin bu güzel öğütlerinden aldıkları ilham ile ”Yaratılanı severiz yaratandan ötürü” diyen Yunus Emre, ”Bu kapı ümitsizlik kapısı değildir, ne olursan ol yine gel” diyen Mevlana ve ”bir olalım, iri olalım, diri olalım” diyen Hacı Bektaş-ı Veli bizleri sevmeye ve sevgiye çağırmaktadırlar.

 

Ey Yüce Türk İslam alemi!

 

Bir ülkenin bireylerini ve nesillerini bir araya getirip kaynaştıran vicdan ve sevgidir. Toplum sevgiyle kaynaşır, huzur ve mutlulukla yaşar. Sevgi ya ana-babanın evladını sevmesi gibi doğal olarak; ya da insanların adalet, cömertlik, edep, haya, Vatan sevgisi, vicdan muhasebesi gibi ortak değer ve faziletleri paylaşmalarıyla iradeli olarak gerçekleşir. Bu surette biribirini seven insanlar kendi mutluluğunu düşündüğü kadar diğer insanların yarar ve mutlu olmalarını da düşünürler. Böylece aralarındaki birlik ve kaynaşma çemberi daha da genişler. Yüce Türk İslam aleminin en önemli görevlerinden birisi de, riyakarlık yapanların söz ve icraatlarına daima dikkat etmesidir! Hem Müslümanım diyor, hem de haram faaliyetlerin işlenmesinden geri kalmıyor. Bu riyakarlığın ta kendisi değil midir? Sadakat ve samimiyetle yolsuzluk konusunda, zamanın maliye Bakanı Mehmet Şimşek; ”Yolsuzluk yapanın Allah belasını versin” diyor. Şimşek’in bu özdeyişine, ”Yolsuzluk yapana göz yumanın da, Allah belasını versin” özdeyişini ilave edersek, Şimşek’in özdeyişi tamamlanmış olmaz mı?

 

İnsan sevgisinden mahrum, bencillik zihniyetine odaklanan bazı ticari kuruluşlar, DOMUZ ürünleri ile helal ürünleri aynı soğutucuda satışa sunuyorlar. Yüce Türk İslam alemine yapılan bu saygısızlığa dur demeliyiz! TBMM de ki, AKP, CHP, MHP li Milletvekillerinin bu konuda haberleri var mı? Böyle bir satışın yapılmasını onaylıyorlar mı? DOMUZ ürünlerinin satışına karşı olmadığımızı belirtmek isterim: Sadece DOMUZ ürünleri ile helal ürünlerin aynı soğutucuda satılmasına karşıyız. DOMUZ ürünlerinin ayrı ve müstakil bir mini soğutucuda satılmasını öneriyoruz: Turistik bölgelerde ki, turist ihtiyaçları karşılansın. Bende Avusturalya da aynı sorunlarla karşılaştım. Helal ürünlerle DOMUZ etinin aynı tezgah ve soğutucuda satılmaması için yetkilileri uyararak, konu iki günde çözümlendi. Avusturalya da ki, Türk dünyası olarak, ilgililere teşekkür ederek o mağaza zincirlerine güven ve ilgi göstermeye devam ettik. Türkiye de, DOMUZ ürünlerini aynı rafta satma ve inatlaşma düşüncelerini halen çözmüş değiliz. İnşallah bu inatlaşma kararlılıklarında en kısa zamanda vazgeçip, insanlar biribirlerine saygı ve sevgi gösterirler.

 

Değerli Okuyucular! DOMUZ ürünleri ile ilgili konuyu niye sizlerle paylaştım: Bu ürünleri satanların, Yüce Türk Milletine saygılarının olmadığını onaylamaktadırlar. Bu inatlaşma sevdasına odaklananların amacı Yüce Türk İslam alemini, Allah, Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed (s.a.v.), Hadis-i şerif, Ay-Yıldızlı Şanlı Türk Bayrağına bağlılıktan uzaklaştırma hayalinde olduklarının endişesini taşıyorum! Böyle bir zihniyette değillerse, paketlenmiş DOMUZ ürünleri ile helal ürünleri aynı soğutucu da satılmasını sonlandırırlar.

 

RAF TERÖRÜ VE TÜRK GIDA SANAYİCİSİ

 

Türk sanayicisi ve çiftçisinin destek istediği noktalardan uzak olmaması için, raf terörü konusuna kısaca değinmek istiyorum: Raf terörü, gıda sektöründe faaliyet gösteren Türk sanayicisini sömürme sektörüdür. Büyük alışveriş merkezleri (Büyük bakkaliye işi yapan) gıda sektörlerinin ürettikleri ürünleri satabilmeleri için; sanayiciye şu taleplerde bulunuyorlar: Senin ürününü satabilmem için, şu kadar raf bedeli vereceksin, ayrıca mahalle bakkallarına uyguladığın fiyattan daha ucuz olacaktır diye gıda sektöründe faaliyet gösteren başta Milli sermaye (%100 Türk sermayesi) olmak üzere, çökertme düşüncesi değil midir? Raf bedelini almalarına da itirazımız yoktur: Raf bedeli geliri diye muhasebelerine birebir işliyorlar mı? Bu raf bedelini ürün alımlarına yansıtarak yüz liraya alınan bir ürün böylece 70 liraya düşüp, mahalle bakkallarını yok etmek değil midir? Bu uygulama haksız rekabetin ta kendisi değil midir? Bazı sanayi ötesi toplum ülkeleri, Türkiye de gıda sektöründe faaliyet gösteren yüzde yüz yerli sermaye olan Milli kuruluşları zayıflatıp ele geçirme planları yapılmaktadır. Türkiye de ki gıda ve temizlik sektöründeki asırlık firmaların bir kısmı %100 yabancı sermaye tarafından alınarak, Türkiye de iktisadi demokrasiyi ortada kaldırarak gıda sektöründe bir dikta rejimi uygulanma peşinde olduklarının bilincinde olmalıyız! Türk Milleti bu tehlikeli oyunların farkına varıp, yüzde yüz yerli sermaye tarafından üretilen ürünlerin tüketimini tercih ederek, stratejik ve ekonomik bakımından daha güçlü olmalarına katkıda bulunmalıyız.

 

Cümle vatan şehitlerini ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, Gazileri minnetle anar. Yaralılara acil şifalar diliyorum.

 

ÖZDEYİŞLER:

1- İnat, iradenin eşekliğidir. (Cenap Şahabettin)

2- İnsana sığabilene kainat, kainata sığamayana. insan denir. (Muhammed İkbal)

3- Türk tarih ve geleneklerinde, sevgi daima ilk sırada yerini almış olup, hiç bir zaman kötülüğü kabullenmemiştir. (Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

4- En büyük sevgi; Allah, Kur’an, ekmek yediğin Vatanın sevgisi, mutlu olabileceğin en iyi sevgi; anne sevgisidir. (Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

5- Vicdan ve sevgi, sadakatla verilen mutluluktur. Bencillik ve inatlaşma ise, zulümdür. (Numan Aladağ)

6- Yüce Türk İslam aleminin varlığı, insan olmaktan başka gayesi olmamıştır. Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

7- Sevgi Yüce Türk Milletinin ruhundaki demirbaştıır. Yıkılmaz bir kaledir. (Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

8- Türk Milleti, sevgi-saygıyı daima paylaşan bir Millettir. (Fehim Aydın Hukukçu-Eğitimci)

9- Hangi acı, sevginin verdiği daha soylu daha değerlidir. (George Sand)

10- İnsan Yalnızca sevdiği zaman kötülük görmez. (Anatole France)

11- İşin güç kısmı, adam olmak değil adam kalmaktır. (Andre Mazerelles)

12- Sevmekten sonra en büyük mutluluk, sevgiyi itiraf etmektir. (Andre Gide)

13- İnsan, her satırı altı çizilerek okunması gereken, bir kitaptır. (Dr. Münif İslamoğlu)

 

 

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun