Vicdan muhasebesi ve ölçülü hayat

Vicdan muhasebesi ve ölçülü hayat
13 Ocak 2015 10:05

Değerli okuyucular! Sohbetimizin konusu, vicdan muhasebesi ve ölçülü hayat hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H6H YORUM

 

Cümle Yüce Türk İslam alemine, sağlık ve mutluluk dolu, dileklerimizle sohbetimize başlayalım.

 

Yıl 1995 Borneo adası İndonesia bölgesi-Balıkpapan şehri: Ziyaretim esnasında Uygur Türklerinden, 78 yaşındaki kimya teknisyeni (çiftçi), Nezafettin Girayhan Emmi ile tanışmak nasip oldu. Tanıştıktan sonra 4 günlük misafirlik esnasında Nezafettin Emmi, sohbetlerinde özellikle, olgunluk ve ölçülü hayat konularına heyecanla değinerek, nasihatte bulundu.

 

ölçülü yaşam sohbetleri

 

İnsanlar için her şeyi tesadüfe bırakılmamanın, ve artık uzak bir görüşle çocuklarımızın ve torunlarımızın sağlığını planlı bir şekilde, Türk İslam kültürünün vazgeçilmezlerini ele alıp, geleceklerinin teminat altına alınmasının zamanı gelmiştir.

 

Vücutça kuvvetli olduğunuz halde, olgunluğa erişemediğinize inanıyorsanız ve hakim olamadığınız veya izah edemediğiniz heyecan, korku ve depresyonlarınız varsa, o zaman bir ruh doktoruna müracatınız yerinde olur.

 

İnsanlık Allah vergisidir, haram lokmayı midesine götürenlere nasip olmaz.

 

Ölçülü şahsiyet, Allah korkusu ve Vatan sevgisi icraatlarıyla, tam gelişmeyi benimsemiş bir şahsiyettir. Ölçülü bir ruh, hareketli bir ruhtur. Bu da, hareketli ve genç kalabilmek için vücudunuz gibi alıştırma ister. Müslümanım, ölçülüyüm diyen bir insan, haram kazanç elde etmesi tescilli olan bir insanın ikram ettiği yiyecek, içecek, giyecek ve her türlü ikramları kabul derse, haram kazanç elde edenin faaliyetlerini onaylamış olup, günahlarına ortak olmak demektir. İslam dininde yeri olmayan bu tür çirkin ahlaksızlıkların daha da genişlemesine ve meşrulaştırılmasına sebep olur.

Nezafettin Girayhan soydaşımız, ”Midenizin açlığını haram lokma ile giderdiğiniz zaman, o midenizde kanser hücrelerini çoğaltarak, vücudunuzun her tarafına dağılıp tedavisi mümkün olmayan, hastalıklarla tanışmasına vesile olacaktır.” diyor.

 

Hareketli bir ruha sahip olabilmek için, Nezafettin Emmi’ nin tavsiyeleri

1- Sevdiğiniz birisiyle görüşürken bir müddet için, kendinizden şikayet etmeden, kendinizi övmeden ve mümkünse iletişim halinde olduğunuz kişiyi sıkmadan konuşun.

2- Aynı konu üzerinde, 30 dakika düşünmeyi öğrenin.

3- Bir sevdiğiniz insana, mektup, fax, E-Mail ve diğer iletişim araçları ile iletişime geçin: Veya günlük konuşmalarınızda (Ben), (Bana) kelimelerini kullanmadan iletişim de olursanız sevdiklerinizi sıkmamış olursunuz.

4- İletişim esnasında, (Şey), (Esas itibariyle), (Yani) vs. gibi lüzumsuz kelimeler kullanılmamalıdır.

5- Hafta da bir gün, sevdiklerinizin sizden olumlu talep ettikleri ricalarından birisini tasarruflarınızın verdiği imkanlarla (Evet) ile cevaplandırın.

6- Her gün için ayrı program yapın. İkinci gün kesinlikle aynısını tekrarlamayın.

7- Her gün gazete, kitap, dergi okuyup, sizi ilgilendiren konuları yazarak veya o bölümü kesip arşivleyin.

8- Gazete ve kitapları sesli hızlı okuyun. Bu uygulama ile yavaş ve yaşlanmış olan konuşma alışkanlığınızla mücadele etmiş olursunuz.

9- Mesleğinizle ilgili ARGE (Araştırma-geliştirme) seyahatleri yapıp, seyahat esnasında ilginizi çeken konuları mutlaka not edin.

10- Günün belirli saatlerinde, müzik dinleyin ve sizde sesli olarak bildiğiniz İlahi, Kasside, şarkı ve türkü söylediğinizde çok rahatlayacaksınız.

11- Genç hastaları ziyaret ettiğiniz zaman, en kıymetli hediye kitaptır.

12- Öğrenmek için daima fikirler geliştirin. Okuduğunuz kitapları kalemle işaretleyin, not alın.

13- İnsanları ve kendinizi güldürecek hareketler ve sözler söyleyerek gülün, güldürün.

14- Kitap okumadığınız zaman, hafızanıza bir şey kaydedemezsiniz, kitap okuduğunuz da, hem sağlıklı hem de, hafızanız dolu olur.

15- Okula giden bir çocuk istediği kitabı alamaz ise, o çocuk gübre ve su verilmemiş bir ağaca benzer.

16- Bir ülkenin eğitim kurumları, öğrencileri kitapla besleyip üretimi teşvik etmezse, o ülkenin sonu acıdır. Allah korusun.

17- En büyük düşmanımız cehalettir, tarım sektöründe ki, cehalet (Bilgisizlik) sorununu eğiterek çözemeyen bir ülke, geleceğini teminat altına alma düşüncesinden mahrumdur.

18- Bir toplum kitap okumadan mahrum bırakılırsa, haram yiyenler cirit atar.

19- Sevgisiz saadet olmaz, vicdan muhasebesi yaparak içinizi ne kadar çok sevgi ile doldurursanız o kadar çok mutlu ve sağlıklı olursunuz.

20- Cenab-ı Allah’ın bereketinden mahrum olmamak için; okumasını bilenler, günde on defa Kadir Suresi okumalıdır. (Nezafettin Girayhan)

 

ÖLÇÜLÜ FAALİYET

Yaşlandığınız nisbette faaliyetleriniz ve meşguliyetleriniz de artmaktadır. Yaşamın ilk yarısında gençlikten gelme bir hareket kudreti ile ve gençlik dönemindeki heyecanla ileriye doğru itilirsiniz. Bu dönemde yaşamı tamamen sağlıklı olmanızdan alırsınız. Ancak ikinci yarıda derinlere inebilirsiniz. Geçmiş üzerine yapılan hesaplar, geleceğimizin teminatı için bir kıymet tahmini olur. Gençliğin hareket kudretinin yerine, bu andan itibaren tamamen serbestçe ve herhangi bir matematiksel hesap olmaksızın, ilgi ve faaliyetlerinizi zeki tutarlılıklarla, doğrudan doğruya kendi kudretinizi ikame edersiniz.

 

BALIKPAPAN’DAN ZAYIFLAMA TARİFLERİ

 

REÇETE 1- Zayıflama reçetesi: Yer elmasını patates gibi haşlayarak patates salatası gibi tüketin. Patatesin 130-140 kalorisine karşı yer elmasında 30-40 kalorisi vardır. Çiğ olarak veya taze sıkılmış portakal suyuna ilave edip zencefil ile beraber blenderde çırparak kahvaltıda içerseniz, gün boyu size dinçlik verir ve C vitamini ihtiyacınız da böylece karşılanmış olur.

REÇETE 2- Zayıflamamın en kolay ve etkili yollarından biri de, günde Beş vakit namaz kılmaktır. Sabah namazından sonra yatmayıp 50 dakika yürüyüş yapınız. Diktiğiniz bu ağaçlar hemen meyve vermez. İradenizi kuvvetlendirip, sabırlı olunuz. Diktiğiniz fidanlar, 4 ay sonra filizlenip çiçek açarak meyveye dönüşür. Meyvenin şifasını almaya başladığınız zaman, vazgeçemeyeceksiniz.

REÇETE 3- Girip ve nezleye son: Malzeme: İki litre taze sıkılmış portakal suyu, 100 gram taze zencefil, bir demet maydanoz, 150 gram yer elması, birer adet yumuşamış olgun avokado ve kivi. Hazırlanışı: Maydanoz ayıklanıp yıkandıktan sonra yarısını blendere atın, olgun avokado ve taze zencefil soyulup yarısını ilk partide yarısını da ikinci partide blenderle çırpıp hemen tüketmeye başlayın. Bu reçetelerin şifasına hayret edip, vazgeçemeyeceğiniz doğal içeceklerdir. Not: Bu reçete 4 kişiliktir.

 

NOT:

1- Vicdan muhasebesi yapan, doktorunuzun görüş ve önerilerini aldıktan sonra, reçeteleri kullanırsanız daha faydalı olur.

2- Bu üç reçete belki size pahalı gelecek ama, sizleri kimyasal ilaç kullanmaktan kurtaracaktır.

3- Reçetelerin hazırlanmasındaki, soru ve önerileri sitemiz aracılığı ile bizimle paylaşabilirsiniz.
Doğal bitkisel yiyecek ve içecekler, ağrı kesici değildir, tedavi edicidir. Şifaya kavuşmanın tek çözüm yolu, sabırlı olup, iradeyi kuvvetlendirmektir.

4- Günde dört su bardağı portakal suyunu, sabah kahvaltısından önce iki su bardağı, akşam yemeğinden önce iki su bardağı içerek, 30 günlük kürü tamamlamış olacaksınız. Kış hastalıklarına karşı korunmuş olup, kronik hazımsızlık, kan dolaşımı sorununu, karaciğer rahatsızlığı, romatizma ve gut’un tehdit ettiği erkeklere tavsiye olunur. Bayanlarda cilt güzelliği için çok etkilidir.
Nezafettin Girayhan, ”Portakalın bir lüks değil, bir ihtiyaç olduğunu unutmayın!’‘ diyor.

 

Vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu M. Kemal Atatürk’ü ve değerli okuyucularımızın atalarını rahmetle, Gazileri minnetle anar. Ömrünüzün ikinci yarısı için tercih ettiğiniz, görevlerde sizlere başarılar temenni eder, sağlıklı, güzel görünüş ve mutlu bir hayat diliyorum.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun