Vergi affı çıkacak mı?

Vergi affı çıkacak mı?
14 Ekim 2020 17:17

Vergi affı hususunda Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Selçuk geçtiğimiz günlerde bir açıklamada bulundu. Gündemde kısa sürede yerini alan ” kamu alacakları için yeniden yapılandırılma süreci ” için yeni bir kanun taslağı hazırlama süreci üzerinde devam ediliyor.

 

 

 

Tasarıları yapılan kanunun ortalama olarak 31 ekim tarihinde yürürlüğe girmesi ve son müracaat işlemlerinin de 31 aralığa kadar tamamlanması ön görülüyor. Kanun taslağında yer alan vergi affı ile alakalı olan düzenlemelerin; geçmiş vergi afları ile alakalı olarak yer alabileceği gibi birçok konuyu da kapsaması tahmin ediliyor.

 

Matrah Artırımı

Beyanları yapılan gelir veya kurumlar vergi matrahının;

1- 2015 Dönemi kapsamında beklenen oran %35,

2- 2016 Dönemi kapsamında beklenen oran %30,

3- 2017 Dönemi kapsamında beklenen oran %25,

4- 2018 Dönemi kapsamında beklenen oran %20,

5- 2019 Dönemi kapsamında beklenen oran %15

oranlarında artmalarını yapan mükellefler için yasal defter ile beraber belgeleri incelenmeyecektir. Matrah artırımı ile ilgili beklenen oranlar;

  • Vergilerinin ödemesini zamanında yapan mükellefler için 15
  • Vergilerinin ödemesini zamanında yapmayan mükellefler için 20 olması bekleniyor.

KDV ve gelir stopajı ile gelecek vergi artırımı

KDV ve gelir stopajı ile beraber gelecek vergi artırımları bekleniyor. Bunlar;

  • 2015 dönemimde hesaplanması yapılan KDV artış oranları % 3,5 olurken gelir stopajı artış oranlarının % 6 olması bekleniyor.
  • 2016 dönemimde hesaplanması yapılan KDV artış oranları % 3 olurken gelir stopajı artış oranlarının % 5 olması bekleniyor.
  • 2017 dönemimde hesaplanması yapılan KDV artış oranları % 2,5 olurken gelir stopajı artış oranlarının % 4 olması bekleniyor.
  • 2018 dönemimde hesaplanması yapılan KDV artış oranları % 2 olurken gelir stopajı artış oranlarının % 3 olması bekleniyor.
  • 2019 dönemimde hesaplanması yapılan KDV artış oranları % 1,5 olurken gelir stopajı artış oranlarının % 2 olması bekleniyor.

Vergi incelemesinde olanlar için af..

Yasal defter ve belgeleri 30 eylül tarihine kadar teslimini yapması istenen mükelleflerden;

  • Tarhı istenmiş olan vergi asılları için yüzde 50,
  • Matrah ya da vergi artırma adımlarından bir tanesi de inceleme adımlarından kurtulabilir.

Kesinleşmiş kamu alacaklıları için af

30 eylül tarihine kadar kesinleşmeleri yapılmış ve vadelerinde ödenmemiş olan vergi asılları ile alakalı olarak yer alan gecikme zamları silinecek. Burada gözlenen faiz ya da zam yerine daha düşük oranlar ile faiz uygulaması yapılacak. Kamu alacakları için rahatlık sunmak adına 18 ay taksitlendirilmesi yapılacak.

Dava aşamasındaki kamu alacaklıları için beklenen af

Dava aşamasına vergi borcu olanların vergi asılları için yüzde yirmi ya da yüzde elliye kadar silinmeler yapılacak. Bunun yanı sıra gecikme faizi ya da vergi cezalarının alınmayacak olması ile beraber 18 aylık taksitlendirme adımları uygulanacak.

E- işletme kayıtlarında yapılacak düzenlemeler

İşletme kayıtlarında yapılması beklenen düzeltilme ile beraber hükümlerden faydalanmayı tercih eden mükellef grupları için en geç tasarıların yasa haline gelmesini resmi gazete yayını ile izleyen 3. ayın sonuna kadar hangi birime bağlılar ise vergi dairelerine başvuru yapılması gerekir.

  • İşletme tarafında bulunsa bile kayıtlar içerisinde bulunmayan emtia – makine – teçhizat – demirbaşlar için kayıtların düzenleme adımları

Genel oranlara bakılarak yer alan tabi kıymetler içerisinde yüzde onluk bir oranda, indirimli yapılan oranlar için tabi olan vatandaşlara özel kıymetlerin tabi olması ile beraber KDV oranlarının yarısı kadar kısmını KDV ödenerek kayıtlar içerisinde intikal edilmesi gerekecektir.

  • Kayıtlarda bulunduğu halde iş yerinde bulunmayan emtiaların kayıtlara eklenmesi

Her ne kadar kayıtlar içerisinde yer alsalar bile işletmeler içerisinde bulunmayan emtiaların kayıtlarda yerini alması – normal satış işlemlerinden en ufak bir farkı yoktur. Bu süreçlerde düzenlenmesi gereken satış faturalarının ve emtiaların tabi olduğu KDV oranlarının hesaplanmaları yapılmalıdır. Ardından ilgili dönem içerisinde beyanname içerisinde eklenmesi gerekir. Geçmiş dönemler için uygulanan ceza ile beraber gecikme faizleri eklenmeyecektir. Gelen düzenleme ile beraber eczaneler içerisinde stok kayıtlarında düzeltme imkanları da dikkatleri çekecek.

  • Her ne kadar kayıtlarda bulunsa bile işletmelerde bulunmayan kasa ile ortakların alacaklarına dair hazırlanan beyan

Kurumlarda vergi mükellefleri 31 aralık tarihine kadar belirlemeleri yapılan bilançolarda bulunan – fakat işletmelerde olmayan – kasa mevcutları / ortakların alacaklarına dair tutarlar ile ilgili borçların yer aldığı tutarlar arasındaki net alacak tutarları gibi bunlara benzeyen tüm hesapların yer aldığı işlem kayıtlarının düzenlenmesi gerekir. Düzeltilmesi yapılan tutarlar üzerinden de ödenmesi belirlenen yüzde üçlük vergi dilimleri ödenecektir.

SGK alacakları için gelen af…

30 eylül 2020 tarihine kadar gerekli adımların kesinleştirilmiş olmasına rağmen hala ödenmemiş olan SGK alacakları ile ilgili olarak bir de gecikme zamları silinecek. Belirlenmiş faiz ve zamlar yerine düşük oranlar ile faiz uygulamaları yapılırken SGK alacakları için de 18 ay taksitlendirme adımları yapılacak.