Venedik’te bağımsızlık için referandum başladı

Venedik’te bağımsızlık için referandum başladı
17 Mart 2014 09:00

İtalya’da Venedik kentinin bulunduğu Veneto bölgesinde bulunanlar, ülkeden ayrılıp, egemen federal bir cumhuriyet olmayı istedi. Bölgedeki yerel yönetimlerden oluşan bir komite öncülüğünde bu isteğe ilişkin internet ortamında dün başlatılan halk oylaması (plebisit), 21 Mart’ta son bulacak. Ancak buradan çıkacak sonuç bir resmiyet oluşturmazken sadece bölge halkının bağımsızlık isteğinde elini güçlendirme niteliği taşıyor.

 

Bir dönem ‘Dünyanın en güçlü deniz devleti’ konumunda olan Venedik’i de barındıran Veneto Bölgesi, 40 yıldan bu yana devam eden bağımsızlık isteklerini yeniden alevlendirdi. Romeo ve Juliet’in yaşadığı Verona, Padova ve Vicenza gibi önemli kentleri de sınırlarında tutan bölge sakinleri, ayrılıkçı partiler ve sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde sık sık gösteriler düzenliyordu. Geçen yılın ortalarında Veneto’daki yerel yönetimler, egemen bir federal cumhuriyet olma yolundaki referandum için “Plebiscito.eu” adlı bir organizasyon komitesi oluştururken, bu komite 16 Mart 2014’ü elektronik plebisit tarihi olarak belirlemişti. 5 milyon nüfuslu Veneto’nun bağımsızlığı yönünde oy kullanılması neticesi, bu kararın, İtalya’nın yanı sıra uluslararası alanda tanınması mücadelesini de beraberinde getirecek.

 

Sık sık güncellenen anketler, yüzde 68 gibi bir oranla bölge halkının bağımsızlık talebini ortaya koyuyor.

 

ROMA YÖNETİMİ MEMNUN DEĞİL

 

Roma yönetimi, daha önce bu yönde yapılan anketler ve halk oylamalarından çıkan “Evet İtalya’dan ayrılalım” çoğunluk görüşünden memnun kalmamış, bölgenin bağımsızlığına yeşil ışık yakmamıştı. İtalya Anayasası’nın 5’inci maddesi, böyle bir ayrılığa izin vermezken, ülkenin bölünmezliği üzerine inşa edildiği hatırlatıldı.

 

Bölge bağımsızlığı gelecekte söz konusu olması halinde NATO ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere, uluslararası kuruluş ve oluşumlara üyelik için de yeni bir başvuru süreci söz konusu olacak.

 

Geçen yıl Şubat ayında ilk kez katıldıkları genel seçimlerde patlama yapıp, oyların yüzde 25’ini alarak, ülkenin üçüncü büyük partisi olan Beş Yıldız Hareketi’nin lideri Beppe Grillo da geçtiğimiz günlerde, İtalya’nın artık Roma merkezli yönetilemeyeceğini ve 5 ayrı federal bölgeye ayrılması gerektiğini dile getirmişti.

 

Ülkede ayrılıkçı partilerin başında, federalist ve bölgeselci siyasi parti Kuzey Birliği (Lega Nord) geliyor. Parti, yıllardır siyasi programında, İtalya’nın kuzey bölgeleri lehine ülkenin federal bir yapıya dönüşmesini (Padanya adıyla) barındırıyor.

 

Ayrılıkçı partiler, sanayileşmiş zengin kuzey bölgelerinin, ülke gelirinin büyük kısmını sağladığını ve güneyin geri kalmış bölgelerini beslediğini, kuzeyin vergilerinin Roma’daki hükümet tarafından israf edildiğini savunuyor. Bu nedenle de, güçlü ve bağımsız bir ekonomiye sahip, adil, modern bir federal kuzey yaratmayı amaçlıyorlar.

 

VENEDİK 1100 YIL BOYUNCA BAĞIMSIZDI

 

Veneto Bölge Valisi Luca Zaia da, bölgede son dönemlerde 85 bin kişinin işsiz kaldığını ve her yıl Roma’ya 21 milyar Euro vergi ödediklerini belirterek, “Buradaki halkımız, daha düşük vergi ödemek için bağırmaktan bir hal oldu. Roma, bu insanları anlamak zorunda. Oysa ekonomik bir gerekçeden ziyade, İskoçya ya da Katalunya’daki gibi kültürel bir hareket ayrılık talebi daha çok hoşuma giderdi. Zira her 10 Venetolu’dan 7’si, buranın yerel dilini konuşuyor” dedi.

 

Federalizmin kendileri için zorunlu bir geçiş olduğunu söyleyen Zaia, “Biz gayet temiz niyetlerle Roma yönetiminin kapılarını çaldık, ama nafile. Onlar aksine bize kapıları kapattı. Maddi sıkıntı nedeniyle işyerini kapatan kapatana. Devrim, açlıktan doğar ve biz açız” diye konuştu.

 

1797 yılına kadar 1100 yıl boyunca bağımsız kalan Venedik, 1866 yılında İtalya’ya katıldı. Ülkenin 20 idari bölgesinden birini oluşturan 5 milyon nüfuslu Veneto, aynı zamanda ülkenin en çok turist çeken ve en zengin bölgelerinden ve kişi başına düşen milli gelir 30 bin 500 Euro.