Van’da depremzedelerin açlık grevi 24. gününde

Van’da depremzedelerin açlık grevi 24. gününde
20 Eylül 2013 11:26

Van’da depremin ardından geçici barınma için kurulan ve bir bölümü kaldırılamayan konteynerlerde kalan depremzedelerin açlık grevi 24 gündür devam ediyor.

 

Boşaltılması için elektrikleri kesilen konteynerlerde kalan depremzedeler gidecek yerleri olmadığını belirterek, Bir haftadır ölüm orucundayız. Bu süreç içinde fenalaşarak hastaneye kaldırılanlar oldu. Çocuklarımızda zor durumda. Onları okula gönderemiyoruz. Zor durumdayız. Tek isteğimiz sıcak bir yuvadiye konuştular.

 

Van’da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van ve Erciş İlçesi’ne depremzedelerin geçici barınmaları için 34 konteyner kent kuruldu. TOKİ tarafından depremzeler için yapılan 15 bin 343 konutun geçen yıl 23 Ekim’de teslim edilmesinin ardından, konteyner kentler kademeli olarak kaldırıldı.Ancak, bazı konteyner kentlerde, kiracı olan ve kendisine konut çıkmayan yaklaşık 500 aile, yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Kendilerine verilen sürenin dolmasına rağmen konteynerlerden çıkmayan depremzedelerin elektrikleri kesildi. İpekyolu Caddesi’nde bulunan Anadolu konteyner kentte zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren yaklaşık 150 aileden 20’si, 28 Ağustos’ta açlık grevine başladı.

 

ÖLMEK Mİ LAZIM

 

Konteyner kent girişinde açlık grevi yapan depremzedeler, yaklaşık bir aydır elektriklerin kesik olduğunu, belirterek, “Biz önce açlık grevine başladık. Ardından da ölüm orucuna girdik. Gidecek hiç bir yerimiz yok. Bizde bu ülkenin vatandaşlarıyız. Kimse sorunlarımıza çare olmuyor. Sesimizin duyulması için illaki ölmek mi lazım. Burada ölüm orucuna girenler arasında hasta olanlarda var. Durumları da hiç iyi değil” diye konuştular.

 

ÇOCUKLARI OKULA GÖNDEREMİYORUZ

 

Elektriklerinin kesik olduğunu belirten depremzedeler, banyo yapamadıkları için bitlendiklerini ve çocuklarında da deri hastalıklarının meydana geldiğini söyledi. Çocuklarıylada ilgilenemediklerini belirten depremzedeler, “Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Bizim sesimizi kimse duymuyor mu Ailelerde şiddet bile başladı. Herkes şuanda huzursuz. Sayın Başbakana sesimizi duyurmak istiyoruz. Aile kavramına önem veriyorsa bize elini uzatsın. Ülkemiz güçlü bir ülke ve bizim barınma sorunumuzu çözemeyek kadar aciz olduklarını düşünmüyorum” dediler.

 

AİLELERİMİZİ BÖYLE GÖRMEK İSTEMİYORUZ

 

açlık grevine giren ailelerin çocuklarından ilkokul öğrencisi Melisa Turgut, ise ailesinin açlık grevine girdiğini belirterek, “Ailem ölüm orucuna girdi. Onları böyle görünce kahroluyorum. Böyle olmasını istemiyorum. Okula gitmem gerekiyor fakat okulada gidemiyorum. Ama ders çalışmak için önce sıcak bir yuvaya sonrada aydınlık bir yuvaya ihtiyacım var. Burada soğuklarda başladı. Biz akşamları çok üşüyoruz” dedi.