Vali Mutlu’dan çok önemli açıklama

Vali Mutlu’dan çok önemli açıklama
15 Nisan 2014 15:55

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “(Bakırköy’deki silahlı saldırı) Olayın mahiyetine baktığımızda ise yapmış oldukları ticaret vesilesiyle yanlarında para bulundurmaları nedeniyle soygun amaçlı bir saldırıya maruz kaldıkları anlaşılıyor” (1 Mayıs kutlamaları) Biz bir hakkı da engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması için alanlar gösteriyoruz”

 

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bayrampaşa Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Yücel Çakmaklı Kültür Salonu’nda düzenlenen ‘Büyükşehirde genç olmak’ konulu konferansa katıldı. Kültür salonuna gelişte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Mutlu, Bakırköy’de eski milletvekili Adnan Yıldız aracına yönelik düzenlenen ve 3 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı ile açıklamalarda bulundu. Saldırı nedeniyle üzüntülerini dile getiren Mutlu, “Bu menfur saldırıda hayatını kaybeden muhterem eşi ve kızına Allah’tan rahmet diliyorum. Olayın faillerinden biri ölü, diğeri yaralı olarak ele geçirilmiş vaziyettedir. Olayın mahiyetine baktığımızda ise yapmış oldukları ticaret vesilesiyle yanlarında para bulundurmaları nedeniyle soygun amaçlı bir saldırıya maruz kaldıkları anlaşılıyor. Olay tamamen bu niteliktedir. Dolayısıyla farklı bir vasfı, özelliği yoktur. Yanlarında bulunan bir miktar paranın kaçırılması maksadıyla gerçekleştirilen bir olaydır. Şahısların hırsızlık suçlarından muhtelif defalar ceza aldıkları, hüküm giydikleri biliniyor. Olay yerine bir motosiklet ile gelmişler ve yakın bir yere motosikletlerini bırakmışlar. Daha önceden takip ettikleri anlaşılıyor. Bunlar asayiş birimlerimizin ilk değerlendirmeleridir, son değerlendirmeleri adli makamlar bütün gerçekliğiyle ortaya çıkaracaklardır” diye konuştu.

 

1 MAYIS KUTLAMALARI HAKKINDA SORULARI YANITLADI

 

Vali Mutlu, gazetecilerin İstanbul’daki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ile ilgili olarak da sorularını yanıtladı. “Bu tür toplantıların ifade hakkının kullanılması, toplanma hakkının kullanılmasının anayasal güvence altındadır. Herkes bu hakkı kullanacaktır” diyen Mutlu, “Aynı anayasa hükmünün devamında bu hakkın nasıl kullanılacağının kanunla düzenlenmiştir. Bununla ilgili de anayasaya uygun çıkarılmış olan ilgili mevzuatlar vardır. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası başta olmak üzere. Biz bir hakkı da engellemiyoruz. Hakkın bizzat kullanılması için alanlar gösteriyoruz. Nitekim Kadıköy’de Türk-İş’in yapacağı miting ile ilgili olarak da bu hakkın kullanılması konusunda onlara gerekli olan izni, müracaat ettikleri için de vermiş olacağız. Bu bakımdan kamu düzeni, sosyal düzen, trafik düzeni ve güvenlikle ilgili pek çok şehir hayatıyla ilgili hususlarda tedbir almak ve bu hakkın yasaya uygun şekilde kullandırılması bizim görevimizdir. Biz bu görevimizi yerine getiriyoruz. Bizim yaptığımız işlemde hukuka aykırı hiç bir işlem yoktur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de zaten buna dair gerekli olan talimatları veriyor. Bahsedilen değerlendirme 2008 yılında verilmiştir. 2008 yılından bu yana da herhangi bir olumsuz karar da söz konusu değildir. Geçen yıl da bu konuyla ilgili aldığımız bir karar vardı. 2008’in ötesinde şu ana kadar zaten 5-6 yıldır verilmekte olan kararlar var. Bu bakımdan bu bizim yetkimizde olan bir şey ama bu yetkiyi kullanırken de hiç bir zaman keyfi hareket etmiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Mutlu, Taksim Meydanı’nda ve Kazancı yokuşunda yapılacak anma ve çelenk törenleri için gerekli izinleri verdiklerini belirterek çok daha nitelikli meydanlarda miting yapılması için yardımcı olduklarını kaydetti. Mutlu, bu belirtilen yerlerde yapılacak mitingler için gerekli taşıma ve lojistik ihtiyacı konusunda da yardımcı olabileceklerini belirterek “Bütün bunlar bir hakkın engellenmesi değil, daha iyi kullanılması için imkan sağlanmasıdır.” dedi.