Vaka sayısı düşmeden neden normalleşiyoruz? Prof. Dr. Özlü açıkladı

Vaka sayısı düşmeden neden normalleşiyoruz? Prof. Dr. Özlü açıkladı
4 Haziran 2020 09:49

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Mart ayında salgının yükselme döneminde tespit edilen günlük 800 yeni olgu ile bugün tespit edilen günlük 800 olgu aynı değil. ‘Neden vaka sayılarımız tamamen düşmeden normalleşiyoruz?’ sorusunun bir cevabı da burada, aslında” ifadelerini kullandı.

 

 

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Normalleşme sürecine değinen Özlü, şu ifadeleri kullandı;

*Salgının başlarında sadece semptomu olan kişilere test yapıyorduk. Dolayısıyla pozitif olan günlük vaka sayılarımızın tamamı hasta idi. Bunların %23’ünün hastaneye yatırılarak tedavisi gerekiyordu. Oysa şimdi test yapılan kişilerin %96’sı asemptomatik kişiler ve pozitif olanların sadece %2,3’ünü hastanede tedavi ediyoruz.

*Bundan dolayı testi pozitif çıkan günden güne yeni olgu sayılarımız çok fazla düşmese de, yoğun bakımda takip edilen ve yapay solunum cihazına bağlanan hasta sayılarımız giderek azalıyor.

 

 

“ESKİSİ KADAR AĞIR HASTALIĞA NEDEN OLMUYOR”

 

 

*Bu, hastalığın artık daha hafif seyrettiği ve virüsün eskisi kadar ağır hastalığa neden olmadığı anlamına geliyor. Fakat bunu hemen virüs mutasyon geçirdi, virülansı (hastalık yapma potansiyeli) azaldı anlamına gelmeyebilir.

*Alınan tedbirlerle ve yazın gelmesiyle virüsün bulaşının azalması, test sayımızın artması, asemptomatik kişilere test yapmamız, 65 yaş üstünü iyi korunmamız, erken ve etkin tedavi yaklaşımımız bu sonucun elde edilmesinde etkili olabilecek faktörler.

*Yani, mart ayında salgının yükselme döneminde tespit edilen günlük 800 yeni olgu ile bugün tespit edilen günlük 800 olgu aynı değil. “Neden vaka sayılarımız tamamen düşmeden normalleşiyoruz?” sorusunun bir cevabı da burada, aslında.

tttt