Vajina Estetiği

Vajina Estetiği
16 Aralık 2019 15:14

Vajina estetiği denildiğinde aslında söylenmek istenen genital estetiktir. Eksik bir ifadedir tek başına vajina estetiği. Genital estetik ifadesi dış genital bölgeye ait deformasyonların düzeltilmesi labioplasti ve vajinanın daraltılması gibi prosedürleri de kapsar.

 

 

Yaşlanma, doğumlara bağlı yaşanan genital bölgedeki şekil bozuklukları kadınlarda özgüven kaybına yol açtığı gibi bazen de gerçekten sağlık sorununa yol açabilmektedir. Normalden büyük, asimetrik sarkık iç dudaklar aralarında mikroorganizma birikmesine neden olarak iyileşmeyen vajinit ve sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.

Genital estetik ameliyatları genel anlamda labioplasti, küçük dudaklardaki bozuklukları giderme, büyük dudakların dolgunluğunu artırma, klitoral bölgedeki fazla dokunun düzeltilmesi ( klitoral hudoplasti), G noktası büyütülmesi prosedürlerinin genel bir ifadesidir.

Genital estetik operasyonlarına ek olarak bu bölgeye uygulanan lazer işlemleri de son yıllarda oldukça hız kazanmıştır. Dış dudakların sıkılaştırılması, lazerle genital bölgede renk açma, lazerle vajina gençleştirme, sıkılaştırma gibi.

Labioplasti ( Labium)  estetiği büyük ve küçük dudaklara yapılan müdahaleleri kapsar.

Vajinoplasti; vajina estetiği, vajina daraltma işlemi, olarak adlandırılır. Cerrahi olarak gevşeyen ve bollaşan vajina dokusunun çıkartılması, vajina giriş kaslarının güçlendirilmesi, doğum yırtıklarının ve izlerinin çıkartılması işlemlerine verilen genel isimdir. Aynı seansta hem vajinoplasti hem labioplasti yapılabilir.

Hymenoplasti; ( kızlık zarı dikimi ) esasen kızlık zarı dikimini e vajina estetiğinin kapsamına dahil edebilmekteyiz.

Klitoral hudoplasti; labioplasti esnasında gerek duyulduğu taktirde klitorisi üstten cilt katlantısının doğal yapıya en uygun biçimde küçültülmesidir. Buradaki detay işlem esnasında klitorise hiç müdahale edilmemesidir.

Ayrıca mauns pubis denilen vajinanın üst kısmına, büyük dudaklara dolgunlaştırma amaçlı dolgu maddesi enjeksiyonla uygulanan basit ağrısız müdahalelerdir.

Genel olarak tüm bu müdahalelerde amaç kadının özgüveninin yerine gelmesi, doyurucu bir cinsel yaşam hedeflenmektedir. Bu operasyonlar kolay ve yüz güldürücü operasyonlardır. Hastanın işlem sonrası kısa sürede iş ve sosyal hayatına dönmesi de kadınların konuya yaklaşımını ve konuşulmasını tabu olmaktan çıkartmıştır.

Op. Dr. Müge Aksoy
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı