Uzun ve Kaliteli Yaşam Kültürü

Uzun ve Kaliteli Yaşam Kültürü
12 Şubat 2014 09:17

Saygıdeğer okuyucularımız, bugünkü yazımızın konusu, uzun ve kaliteli yaşam kültürü hakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Yıl 1990 Pakistan-Skardu şehri: Pakistan’daki, bürokrat ve sanayici dostlarımı ziyarete gittim. Lahore’de tekstil sanayicisi Cihangir Elahi dostum ile Skardu şehrine gittik. Skardu Pakistan’nın yazlık başkentidir. Burada ikamet eden Afganistan, Özbekistan ve Tacikistan Türkleri ile tanışmak nasip oldu, üç günlük seyahat programımız vardı, dokuz güne çıktı. Cihangir kardeş ile üç günlük beraberliğimiz oldu ve işlerinin yoğunluğu münasebetiyle Lahore döndü. Soydaşlarımızla altı günlük misafirliğim devam etti. Skardu’nun bir çok yerini gezmek nasip oldu. Skardu ile Pakistan’nın Güney kesiminde ikamet edenlerin yaş ortalaması arasındaki fark dikkatimi çekti. Soydaşlarımıza sorduğum zaman, Skardu bir oksijen deposudur, ayrıca burada ikamet edenler, kimyasal içeriksiz doğal besinler tüketir. Günde en az 40-60 sayfa kitap okuyarak, 3-4 sayfa yazı yazarak ve her sabah en az 40-50 dakika 25-30- derecelik yamaçlarda yürüyüş yapma sayesinde, güney bölgelerine göre daha uzun ömürlü oluyorlar cevabını aldım. Uzun yaşamın en önemli etkinliklerinden biri de, ”Alkali su tüketiminin”, altını çizerek, çok önemli olduğu yabana atılmamalıdır. Cenab-ı Hakk, bu seyahat esnasında edindiğim uzun yaşam kültürünü, siz saygıdeğer okuyucularımızla da paylaşmayı nasip etti.

 

1-YAŞLANMAYI GECİKTİRMEK

 

REÇETE 1- Malzeme: 200 gram taze zencefil, iki kilo kuru siyah üzüm, 200 gram çam fıstığı, 70 gram çubuk tarçın taze olarak un haline getirilmelidir, Kesinlikle hazır toz tarçın kullanılmamalıdır, havuç-elma-portakal-armut-ananas suyunu sıkıp, beş litreye tamamlayın.

Hazırlanışı: Siyah üzüm, taze zencefil soyulup, çam fıstığı, tarçın ve hazırlanan meyve suyu ile beraber mutfak robotunda veya blenderde iki üç seferde iyice çekilir, cam kavanozlara doldurup buzdolabında muhafaza edilir.

Kullanılışı: Hazırlanan karışım 10 günde bitirilmelidir. Günde üç su bardağı karışımı yemeklerden 30 dakika önce birer su bardağı içilecektir.

Etkisi: Bu doğal içecek karışımda olan siyah üzüm, kanserle savaşır, yaşlanmayı önleyici ve geciktirici etkinliği vardır. Ayrıca karışımın birleşimindekiler, kan yapıcı etkinliği vardır. Çam fırtığı kalp ve bronşite, akciğer hastalıklarına, iktidarsızlık, bronşit ve çocukların gelişmesi sorunlarına şifa ve etkinliği vardır. Bu içecek, boğaz ağrılarına ve kadınlarda adet ağrılarına etkilidir.

NOT: Bu reçeteyi beş günde bir de, hazırlamanız mümkündür; hem etkinliği hem de tazeliği için daha faydalı olur.

UYARI: Bu reçeteyi şeker hastası olanların, vicdan muhasebesi yapan bir doktorun kullanmasında sakınca yoktur cevabını aldıktan sonra kullanmalıdırlar.

 

REÇETE 2- SPOR: Skardu’da, ikamet edenlerin çoğu sabah namazlarını eda ettikten hemen sonra, 40-50 dakika spor yaparak güne başlıyorlar. Zayıflamak için kullandığınız diyetlerin yağ metobolizmasını faaliyete geçirerek yakmasını daha da kolaylaştıracaktır. Vücudunuzdaki, yağların yakılması için, kesinlikle ifadesini kullanarak, yan etkisi olmayan en sağlıklı tedavi ise yürüyüş ve egzersiz yapmaktır. Akciğer ve kalp sorunu olmayan kişilerin sorunu olanlara göre daha uzun ömürlü olduğu dikkatimi çekti. Spor ve egzersiz yapanların ve 55 yaşın üzerinde olanların hareketsiz olanlara göre daha uzun ömürlü olduğu modern tıp tarafından da onaylanmıştır.

 

REÇETE 3- ELMA: Elma kasları güçlendirir, sinirleri yatıştırır, tansiyonu düzenler, kanı temizler, damar tıkanıklığını yok eden ve uykusuzluk sorununu doğal yolla çözen elma yiyerek bu hastalıklardan muaf olursunuz. Kilosu 90-110 arası olanların günde en az bir kilo elma yemeleri halinde zamanla kilo sorunları normale dönmesine hayret decekler. Stresli olanların sinirlerinin dengesini de temin etmek bakımından etkinliği yabana atılmamalıdır. Özellikle damar sertliği ve tıkanıklığı sorunu olanlara, yan etkisiz ve kimyasal ilaç kullanımsız en doğal pratik çözüm olduğu ihmal edilmemelidir.

 

Tükettiğiniz elma nasıl olmalıdır? Yediğiniz elmanın zirai mücadele (ilaç) görmemiş olması önem taşımaktadır. Hastalığı tedavi yerine, yeni bir hastalık eklememek için, fiziki yapısı düzgün olmayan, parlak olmayan ve kurtlu gibi görünen elma tüketmeliyiz. Uyarı bizden, şifası Cenab-ı Allah’tan .

 

REÇETE 3- Skardu çevresinde ikamet edenlerin, sabah kahvaltısında, kurutulmuş meyve çeşitlerinin fanatikçe tüketimi de dikkatimden kaçmadı ve bu alışkanlığın sağlıklı yaşam için önemli bir yeri olduğu yabana atılmamalıdır. Kahvaltıda peynirin yan etkilerini ortadan kaldırmak için, ceviz vazgeçilmez alışkanlıklardandır.

 

REÇETE 4- OKUMA: Okuyarak, uyanık bir kişi, binlerce uyuyan tembel kişilere bedeldir. Skardu da ki, Rasih Ahat bakın ne diyor: ”okuma bırakıldığı zaman , yaşamınıza son vermişsiniz demektir.” Okuma alışkanlığı insanın, şeker hastalığına yakalanmasını önler ve zayıflatır. Sanayi ötesi toplumu ülkeleriyle, daha az gelişmiş ülkeler arasındaki fark, vatanını sadakat ve samimiyetle seven kendisini yeniliklere adayan yetişmiş insandır.

 

Cehaletten dert yanmayan yok. İnsanlar daima ”Cahil kalmanın” ahlaksızlıklardan bahsederiz. Cehaleti, ”Akademik kariyersizlik” olarak değerlendirmemiz ise en büyük cehalettir.

 

”İnsan sağlığının en doğal ilaçlarından biri de kitap okumadır.” Bakın bir tıp profesörü ne diyor? ”Bir yıl kitap okumayı bırakırsam, ilköğretim okulunu bitirmiş bir çocuğun bilgi seviyesine inmiş olurum.” sözünden herkesin ders alması gerekir.

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin, ay yıldızlı bayrağının daima dalgalanması uğruna şahadet şerbeti içen aziz vatan şehitlerimizi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, gazilerimizi minnetle anarız.

 

Cenab-ı Allah, Büyük Türk Milletine, şifasını ve güzelliğini esirgemeyen kullarından eylesin.

 

NOT: 2- Reçete ile ilgili, soru ve önerilerinizi sitemizle paylaşabilirsiniz.

 

ÖZDEYİŞLER:

 

1- İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine bir şey atmazsanız, kendi kendini öğütür. Bilgi, önceden görme, eyleme geçme olanağı verir. (İbn-i Haldun)

 

2- Bir evde çocuk varsa, kitap yoksa o çocuk çölde büyüyen meyvesiz ağaca benzer. (Numan Aladağ)

 

3- Çocukların acıktığı gibi, ihtiyaç duyduğu kitaplarla beslemeyen ülkelerin sanayi ötesi toplum olması hayaldır. (Numan Aladağ)

 

4- Okuduğunuz kitaplar insanı yönetir, insanlar ise dünya da ki değişikliklere önder olur. (Numan Aladağ)

 

5- Hayatının %60’nı kitap okumak ile geçiren insan, Allah’tan korkar, namuslu ve şerefli olur. (Numan Aladağ)

 

6- Büyük Türk Milletine olan borcumuz: Bıkmadan, üşenmeden vicdan muhasebesi yaparak kitap okuyup borç ödemektir. (Numan Aladağ)

 

7- Bir ülkede, insanlar kitap okumaya teşvik edilmiyorsa o ülkede, vilayette, ilçede ve köyde cüzdan muhasebesi yapan riyakar-gafiller kahramanlığa soyunup cirit atarlar. (Numan Aladağ)

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun