Uzun Süredir Çin’e Dönemeyen Genç İş Kadını Hesna Özdemir Sosyal Medyada Büyük İlgi Görüyor

Uzun Süredir Çin’e Dönemeyen Genç İş Kadını Hesna Özdemir Sosyal Medyada Büyük İlgi Görüyor
9 Kasım 2020 14:51

Genç girişimci Hesna Özdemir pandemi sürecinden dolayı Türkiye’de mahsur kaldı. 6 senedir Çin ülkesinin Şangay şehrinde yaşayan Hesna Özdemir, korona virüs önlemleri için alınan karar sebebiyle Çin’e giriş yapamıyor. Çin ülkesi pandemi sonrası aldığı kararlarda, turistlere ve oturma izni olup başka ülkeden tekrar Çin’e giriş yapmak isteyen kişilere girişleri yasakladı. 27 Mart 2020’de verilen bu karar sonrası girişlerin tekrar açılması bekleniyordu. Vaka sayılarının artış göstermesinden kaynaklı olarak, giriş ve çıkış konusunda bir değişiklik yapılmıyor.

Resim1

Çin, çıkan korona virüs salgınından sonra kalıcı ve disiplinli kararlar alarak ülke içerisindeki korona virüs oranını en aza indirdi. Oranın azalmasıyla beraber normal hayata geçiş süreci başlatıldı. Fakat giriş çıkışlarla alakalı hala her hangi bir gelişme yaşanmıyor. Son derece mağdur olan genç girişimci, giriş kapılarının açılmasını bekliyor. Hesna Özdemir yaptığı açıklamalarda, bir an önce Çin’e geri dönmek istediğini ve hayatına kaldığı yerden devam etmek istediğini söylüyor. Hesna Özdemir, düzenli hayatından bu kadar uzak kalmasından dolayı rahatsız olduğunu dile getiriyor.

 

Hesna Özdemir Kimdir?

Hesna Özdemir 17 Mart 2000 yılında doğmuştur. Sınavda yüksek puan alarak Mersin Fen Lisesi’ni kazanmıştır. 1. Sınıfı Mersin Fen Lisesi’nde tamamlayan Hesna Özdemir, lise zamanının geri kalanı Şangay’da tamamlamıştır. Şangay şehrine taşındıktan sonra Amerikan okulunu başarılı bir şekilde bitirmiştir. Okulunu son derece başarılı bir şekilde tamamlayarak, kendi isteğiyle İngilizce dersleri vermeye başlamıştır. Bu konuda kendini özel bir şekilde geliştirerek, kendi firmasını kurmuştur. Hesna Özdemir, bu başarılarını araştırma yaparak ve çok çalışarak kazanmıştır.

 

Resim2

2019 yılında Çin iş adamlarıyla yaptığı görüşmeler sonrasında, Şangay şehrinde bir restoran açılışı gerçekleştirdi. Bu süreçler yaşanırken Çince dil eğitimi almaya devam ederek kendisini geliştirdi. Hesna Özdemir, Türkçe dışında toplamda 4 farklı dil konuşabiliyor. Bunun yanı sıra en çok oynanan oyunun şirketi olan Tencet Games firmasında yarı zamanlı bir şekilde çevirmenlik üzerine çalışmıştır. Sürekli olarak kendini geliştirerek, daha iyi yerlere gelmeyi hedeflemiştir.

 

IEEE Türk Hava Kurumu Üniversitesi Women In Engineering (WIE) Komitesi olarak alanında başarılı girişimci , mühendis ,bilim insanı özellikle kadınların toplum ve öğrenciler tarafından tanınması ,başarılarının desteklenmesi için “WIE TALK THE BEST” teatalk serileri başlatan IEEE(The Institute Of Electrical And Electronics Engineers) hiçbir kâr amacı gütmeyen tamamen gönüllülük üzerine kurulu dünyanın önde gelen teknik organizasyonudur. Kendi altında farklı komitelere bölünür.WIE komitesi de bunlardan biridir.

Bu yılki WIE komitesi başkanı Yağmur Aksel’in ilk konuğu Hesna Özdemir idi. Genç yaşta büyük girişimlere adım atmış, 20 yaşında özellikle Çin gibi büyük ve gelişmiş bir ülkede pek çok alanda kendini eğitmiş genç bir kadın girişimcinin IEEE üyeleri için önemli bir hayat tecrübesi ve teşviği olabileceğini düşünen IEEE komitesi 13 Kasım 2020’da Hesna Özdemir ile canlı webinar düzenledi. Etkinlikte genel olarak yurt dışında yaşam, yabancı dil , girişimcilik üzerine Hesna’ya sorular yöneltildi. Webinar boyunca 160’ı aşkın katılımcı canlı şekilde Hesna Özdemir’in tecrübelerimi dinleyip sorular yönelttiler. Özellikle merak edilen şirket kurma sürecinde yaşadığı zorluklar, aşamalar gibi konularda Hesna Özdemir’in verdiği cevapların yeterli ve samimi olduğunu düşünen Türk Hava Kurumu Üniversite IEEE üyeleri  yaptıkları pozitif dönüşler ile çok motive olduklarını komite başkanı Yağmur Aksel’e dile getirdiler. Özellikle Hesna’nın her zaman daha iyisine ulaşabilmemiz için pes etmememiz gerektiğini vurgulaması insanlar üzerinde ve akıllarda kalıcı etki yarattı. Etkinliğin sonrası alınan geri dönüşlerde yabancı dil, girişimcilik, yurtdışı gönüllülük kampları üzerine IEEE üyelerinin perspektiflerinin değiştiğini ve Hesna’nın da dediği gibi “Limitlerimizi bizler belirleriz.” cümlesinin hakkını vermeye başladıklarını öğrendik. Özellikle WIE komitesinin genel misyonu olan kadınların her yerde her zaman sadece başarılarıyla var olmak istediklerini Hesna ile bir kez daha WIE komitesi insanlara göstermiş oldu. Küçük yaştaki azmi ile tek başına yaşadığı Şangay şehrinde girişimlerde bulunarak başarıya sağlam adımlarla ilerleyen Hesna Özdemir de gençleri motive edecek ve somut örneklerden biriydi.