Üzümün şifalı armağanları

Üzümün şifalı armağanları
24 Ağustos 2013 09:21

Ey Yüce Türk İslam alemi! Yazımızın konusu üzümün şifası ve modern üzümcülük kakkında olacaktır.

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

Kur’an-ı Kerim’de üzüm 6 yerde zikredilir.
Hadis-i şerif (Tıbbi Nebevi): Hz. Muhammed (S.A.V.) ”Kuru üzüm ne güzel taamdır, ağız kokusunu güzel eyler ve balgamı giderir” buyurmuşlardır.

Unutkanlığa karşı, her sabah aç karnına 21 adet çekirdekli kuru üzüm (Günlük sakızıyla daha faydalıdır) yemek, ALLAH onu her türlü hastalık ve dertten korur. (Hz. Ali R.A.)

Tarımsal istikrarın niteliklerini ve konuya bakış bakımından önce, klasik çiftçilikle modern çiftçilik arasındaki fark belirtilmelidir. Üretim istikrarı konusunda toplam arz ve toplam talep dengesi, katmadeğere dönüştürülen normal tüketim arasındaki ilişkiler ayrıntılarıyla incelenmelidir. Milli tarım ekonomisindeki nakdi akımlar-reel (Gerçek) akımlar dengesinin bozulmasından kaynaklanan sorunlar ele alınmalıdır. Tarımsal ve teknolojik alanlarındaki yeni gelişmeler, insan davranışında olduğu kadar uluslararası tarımsal ve teknolojik gelişme ilişkilerinde de önem taşımaktadır. Sanayi ötesi toplum ülkelerinin, Türk sanayisinin ve tarımının modernleşmemesi için perde arkası yaptıkları faaliyetlerin etkisi altında ezilen, korkan, tembelliğe odaklandırma, Yüce Türk İslam alemini bir tüketici toplum haline getirme ve bunalan çağımız insanı, bir yandan da umut içinde insanlığın daha başka ve daha barışçı bir isikamette gelişeceğine güven duygusunu kabul ettirilmelidir.

20 yıldan beri Harran ovasında üzüm bağcılığının gelişmemesi dikkat çekici değil’ midir? Harran ovasında başta üzüm bağcılığı olmak üzere meyvecilik bu güne kadar niye gelişmemiştir diye oturup muhasebesini yapıp, ilgili kurumlardan talepler olmuş mudur?

Harran ovası çiftçileri, ALLAH korusun yavaş yavaş küçük Filistin’e dönüşüyor. Nasıl mı? Harran ovasında bazı çiftçilerimiz, Suriye de ki olaylar münasebetiyle arazilerini satlığa çıkarmışlardır. Türkiye’nin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmaya çalışan, bazı gafil sanayi ötesi toplum ülkelerinin de istediği budur. Çünkü çiftçilik, niteliği ve işlevi bakımından, yurdumuzun ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişmesinde etkisi son derece stratejik  önem taşıyan bir meslektir. Türk çiftçisine kazandırılan bilgi ve becerilerle modern çiftçiliğin gelişmesi ihtiyacının karşılanmasına, dolayısıyla ülke kalkınmasına önem taşımaktadır. Çiftçilerimize çağdaş yaşayan ve çalışma hayatının özelliklerini tanıtacak fırsatlar yaratarak toplumsal ve kültürel evrimin (Kesintisiz) hızını arttırabilir. Türkiye de üretilen üzümün %3’ü ihracata yönelik işlenip ve iç piyasada tüketilmektedir. İlgili sağlık ve eğitim kurumları tarafından ne yazık ki, ülkemizde üzüm tüketim kültürü halen yaygınlaşmamıştır. Eğer üzüm üretimini teşvik edici kararlar alınmış olsaydı, okula giden çocuklarımızın daha kuvvetli bir hafıza sayesinde kavrama kabiliyetleri daha kolaylaşmış olurdu.

Türkiye de demokrasimizin geleceği de çiftçilik mesleğinin modernleşmesine katılacakların gösterecekleri üretim yeniliklerinin çabalarına bağlıdır. Ayrıca bir ülke de gerçek demokrasinin  mevcudiyetinden bahsedebilmemiz için, siyasi partilerin varlığı kafi değil, ilk önce iktisadi demokrasinin kurulmuş olması ve üretimin tüketimin galibi olması ile demokrasinin varlığından bahsedebiliriz.

 

ÜZÜMÜN ŞİFALI ARMAĞANLARI:

 

Meyveler arasında en çok aranan üzüm, içindeki besleyici maddeler, özellikle kalsiyum, fosfor, demir bakımından insan sağlığına çok faydalı bir besindir. Taze üzümün 100 gramı 84- 88 arası, kurusu 230-238 arası kalori verir. Üzümün birleşiminde üzüm şekeri (glikoz), ekşili, tanenli maddeler, vitaminler vardır. En çok B. C. vitamini içerir. Besin metobolizmasında üzümün yeri büyüktür. Üzümle tedavi bu bakımdan önem kazanmıştır. Üzüm tedavisi, taze çavuş, misket, çekirdeksiz, müşküle üzümü ile yapılır. Günde 300 gramı, üç öğüne bölerek, günde üç defa aç karnına yemeli. Her gün 100 gram arttırarak 3-4 kiloya tamamlanır.

Üzüm sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür, ürenin böbrekten kolayca atılmasına yardım eder. Vücuda kuvvet, dirilik, çeviklik verir. Bu bakımdan hastalıktan yeni kalkanlar, zayıf kimseler, çocuklar, çocuk emziren anneler ve romatizmalılar için üzüm çok faydalı bir veliniymettir. Kansızlık, gizli sinsi hastalıklara tutulmuş olanlara, karaciğerlerinde, böbreklerinde kum, taş sancı çekenlere üzüm iyileştirici etki yapar. Vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Cildi güzelleştirir. Mafsal iltihabını giderir. İçkiden kurtulmak isteyen, sabah aç karnına bir Türk kahvesi fincanı üzüm ağacının suyunu 18 gün içerse sigarayı nasıl bıraktığına hayret edecektir.

 

Kuru Üzüm

 

Kabızlığa, böbreklere ve mesaneye şifa verir. Kuru üzüm, çekirdeği ile yenirse bağırsaklarda ki yaraları iyileştirir. İktidarsızlığı giderir. Günde 300 gram’dan başlayarak üç hafta da 2 kiloya çıkıncaya kadar her gün yemeli.

 

Üzümün faydaları modern tıp tarafından da onaylanmış olup, taze üzümün suyunu tetkik ve tahlil sonucu, bunun ana sütüne en yakın madde olduğuna karar vermişlerdir. Ana sütü ile üzüm suyu arasında yapılan mukayeseler şu neticeyi ortaya koymuştur:

Ana  sütü           Üzüm  suyu
Su                              86-90                  84-88 Arası
Azotlu maddeler       1,6                     3,6-3.9 Arası
Madeni Tuzlar            0,4                     3.7
Şeker                            7-8                     11-13 Arası
Yukarıdaki rakamlar biribirinden fazla bir fark olmadığından üzüm suyuna bir nevi bitki sütü diyebiliriz. Ana sütünün yerini rahatlıkla tutabilir. İki yaş üstü çocuklara siyah üzüm suyu çok faydalıdır. Üzümün şekeri kanın terkibine giren unsurlardan biridir, bu yüzden hazmı gerektirmez. Bu en mükemmel uzvi (Organik) şekerdir ve adalelerin çalışmasını sağlar. Şeker pancarı ve şeker kamışından elde edilen şeker fazla miktarda alındığı takdirde vücuttaki madenlerin kaybolmasına sebep olabilir. Üzüm suyu ise, madeni tuzlar taşıdığından ne kadar vücuda girerse girsin hiçbir zararı olmaz.

 

Üzümde az albuminli madde bulunduğundan üre birikmesine de sebep olmaz. Üzüm kürünün faydaları sayılmayacak kadar çoktur. Yaz mevsiminde vücutta eksilen maddeleri vücuda verir. Üzüm küründen netice almak isteniyorsa; alkollü içki ve sigara bırakılmalıdır. Kahve ve çay tüketimini de azaltmalıdır.

 

Üzümün antioksidan etkisi. E vitaminine göre 50; C vitaminine göre 20 kat daha fazladır. Üzümün birleşimindeki bazı kimyasal maddeler cilt kanserine yakalanma riskini azaltır. Kireçlenmeye yakalanmak istemiyorsanız, üzüm sezonundan mutlaka faydalanın.

Üzüm suyu ihtiyacınızı, Yüzde yüz yerli sermaye olan ATATÜRK orman çiftliği ve Dimes gıda sanayi AŞ. tarafından üretilen %100 doğal üzüm suyunu kahvaltıda, çay yerine üzüm suyunu kullanarak giderebilirsiniz. Daha sağlıklı olabilmeniz için üzüm suyu ve pekmez tüketimini ihmal etmeyiniz.

 

Üzümün yan etkileri:

Tansiyonu yüksek olan, şişman olan, şeker hastalığı olanlar, egzaması olanlar; çekirdeği kabızlık yapar. Bağ da koparılan üzüm hemen yenirse karın şişkinliği yapar, bağırsakları bozar. Üzüm tüketimini doktorunuza danışarak yiyin.

Vatan Şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’ü ve nesli tükenmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.

 

Özdeyişler:

 

Hiçbir üzüm bir daha koruk olmaz. (Mevlana Hz.)
Utanması olmayanın kedi de yoktur. (Titus Plautus)
İnsan ne kadar çok şeyden utanırsa, O kadar şeref ve onur sahibi olur. (G. Bernard Shaw)
Meyveyi yiyen, o ağacı dikene teşekkür borçludur. (Afrika Atasözü)
Meyvelerle yüklü dal başını yere kor. (Şeyh Sa’di)
Geç yetişen ağaçlar en iyi yemiş verenlerdir. (Moliere)
Ağaç meyvesinden bilinir, yaprağından değil. (John Ray)

Kaynakça:
Numan Aladağ’ın, yurtdışı ve yurtiçi gezi ve kaynak kişilerle sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun