Uzmanlardan korkutan oyun için uyarı

Uzmanlardan korkutan oyun için uyarı
31 Ağustos 2014 08:15

Ortadoğu’da IŞİD’i taklit eden çocuklar öldürme oyunu oynamaya başladı. İzleyenleri dehşete düşüren görüntülerin en tehlikeli yanı ise oyunun hızla yayılacağı gerçeği.

 

Terör Örgütü IŞİD’in binlerce kişiyi katletmesi çocuklara da sıçradı. Ortadoğu’da çocuk oyunları değişti. Suriye’den yayılan bir videoda, 4 çocuk infaza götürülen rehineler gibi duvar kenarına çöküyor ve ellerini arkaya götürüyor. İlk önce dinden çıkmış olarak ilan edilen çocuklar kafalarına nişan alınarak mantar tabanca patlatılıyor. Çocuklar oyuncak tabancanın patlamasıyla kendilerini yere atıyor ve bu andan sonra gülüşmeler başlıyor.

 

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden Psikiyatrist Dr. Ahmet Coşkun dehşete düşüren görüntüler hakkında bilgi verdi. Ahmet Coşkun oyunun temelinde ‘hayatta kalma güdüsü’ olduğunu söyledi.

 

Savaş ortamındaki çocukların oyun şeklinin değiştiğini belirten Coşkun, IŞİD’i taklit eden oyunun bölgede hızla yayılacağını vurguluyor.

Ölüm korkusunun tetiklendiği ortamda çocukların davranış biçimlerinin değiştiğini söyleyen Coşkun, çocukların IŞİD tarafından övgü beklediğini söyledi.

 

İşte Coşkun’un videoyla ilgili açıklamaları:

 

Çocukların sergilediği davranış bir övgü biçimidir. Bunu tetikleyen şey de ölüm korkusu. Savaş ortamında hayatta kalmak isteyen çocuk gözünde güçlü gördüğü ‘kahraman’ figürünü taklit ediyor. Bu oyunla bir hayranlık sergiliyor ve IŞİD tarafından övgü bekliyor. Durumun en vahim yanı ise, oyunun hızla yayılması kaçınılmaz. Savaş ortamında büyüyen bir çocuktan ne evcilik ne de saklambaç oynaması beklenir. Çünkü ilk başta savaşta hayatta kalması lazım. Bunu da öldüren rolunü oynayarak gerçekleştiriyor.

 

Kaynak: Gaye Kaya Eroğlu/ cumhuriyet.com.tr