Uyuz vakalarında büyük artış

Uyuz vakalarında büyük artış
29 Aralık 2019 11:05

İstanbul’da uyuz salgını var mı? Sahada çalışan doktorlar kendilerine gelen vakalarda büyük artış olduğunu söylüyor. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk, uyuz parazitinin ilaçlara karşı dayanıklılık kazanmış olmasının da salgının yaygınlaşmasında payı olduğunu söylüyor.

 

 

Gazete Duvar’dan Sadık Güleç’in haberine göre yuz hastalığının son günlerde arttığına ilişkin iddialar önce sosyal medyada yer aldı. Ardından CHP milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye’de uyuz vakalarının arttığına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıyarak, Sağlık Bakanı’na soru önergesi yöneltti. İstanbul Tabip Odası ise ‘İstanbul Halkını Uyuz Konusunda Uyarıyoruz’ başlığıyla, uyuz hastalığına karşı neler yapılması gerektiğini anlatan yazılı açıklama yaptı.
Bu gelişme üzerine İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul’daki uyuz vakalarının arttığı iddialarına karşı çıktı. Memişoğlu yaptığı açıklamada “Uyuz vakaları görülüyor ama bu doğal bir süreç. Ama şunu söyleyeyim; geçmiş yıllara göre anormal bir artış şu anda tespit edilmiş değil” dedi.

 

 

PARAZİT İLAÇLARA KARŞI DİRENÇ KAZANDI

 

 

Bu iddiaları, İstanbul’daki doktorların meslek odası İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk’le konuştu. Öztürk’le konuşmadan önce İstanbul’un bazı bölgelerinde bulunan sağlık ocaklarında çalışan doktorlara, geçmiş dönemlere göre kendilerine gelen hastalarda bir artış olup olmadığını sorduk. İsmini gerekli izinler olmadığı için açıklayamadığımız bu doktorlar, çok ciddi bir artış olduğunu söylediler. Konuştuğumuz bir doktor, “Geçmişte gelen az sayıdaki vakadan farklı olarak gelir düzeyi yüksek avukat, öğretmen, iş adamı gibi mesleklerden insanlar gelmeye başladı” diyor. Yine doktorlar uyuz parazitinin ilaçlara karşı dirençli olduğunu belirtiyor.