Uygur Türkleri’nin gözleri bağlı ve ayakları zincirli görüntüleri tepki topladı

Uygur Türkleri’nin gözleri bağlı ve ayakları zincirli görüntüleri tepki topladı
23 Eylül 2019 14:38

Çin’in Şincan eyaletinde Uygur Türklerine yönelik zulmün görüntüleri dünya medyasında büyük yankı uyandırdı. Uzmanlar geçen hafta yayınlanan videonun geçen yıl çekildiğini ve orijinal olduğunu teyit etti.

 

 

İnsansız hava aracıyla çekilen ve uluslararası medyaya yansıyan videoda, Çin polisi, nakledikleri tahmin edilen gözleri bağlı ve zincirlenmiş mahkûmları yönlendirirken görülüyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; Uygur Türk’ü ve diğer azınlıklara mensup olduğu tahmin edilen kişiler, mavi ve sarı üniformalarla, saçları tamamen kesilmiş halde, görüntülere yansıyor.

Avustralya merkezli ABC televizyonuna konuşan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nden analist Nathan Ruser, videonun gerçek olduğunu kaydetti.

“Bütün yöntemleri deneyerek videonun gerçek olduğunu doğrulayabildim” dedi.

ULUSLARARASI TOPLUM TEPKİLİ

Uluslararası toplum, Çin’in Şincan’da Uygur Türkler ile diğer Müslüman azınlıklara uyguladığı baskı politikasını sert bir dille eleştiriyor.

Bu eleştiriler ise 1 milyondan fazla kişinin yargılanmadan hapsedilmesi ve siyasi eğitim kamplarında tutulması üzerinde yoğunlaşıyor.

Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne görüntüleri “rahatsız edici” olarak tanımladı.

Payne, Sky News’e verdiği demeçte, Çin’in Şincan’daki Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı gerçekleştirdiği tutuklamalarla ilgili Avustralya’nın kaygılarını ilettiğine dikkat çekti.

 

 

Fotoğraf: Youtube