Utanç Müzesi’ne Gezi bölümü

Utanç Müzesi’ne Gezi bölümü
3 Eylül 2013 10:23

12 Eylül Askeri Darbesi’nin mağdurları tarafından oluşturulan Devrimci 78’liler Federasyonu, bu yıl dördüncüsünü açacağı Utanç Müzesi’nde Gezi olaylarına özel vurgu yapacak.

 

 

Ankara ’da 10 Eylül’de açılacak müzede, Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük ve Abdullah Cömert’in özel eşyaları da sergilenecek.

 

Gezmiş’in botları Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açılacak müzede bu yıl devrimcilerin gördüğü işkenceleri ifşa etmek için, işkence aletlerinin maketi de olacak. İdam edilen devrimcilerin dava dosyaları ile fotoğrafları ve son mektupları da müzeye konulacak. Utanç Müzesi’nde açık kaldığı süre içerisinde 40 yakın film ve belgesel gösterimi de yapılacak. 3 Eylül’de düzenlenecek basın toplantısıyla hazırlanan programın ayrıntıları kamuoyuyla paylaşılacak. Müzede geçen yıllardan farklı olarak bu yıl Deniz Gezmiş ’in botları da ilk defa sergilenecek eşyalar arasında yer alacak.

 

Gezi bölümü

 

Bu yılki müzede, Gezi olaylarına özel vurgu yapılacak. “12 Eylül’den günümüze tam gaz” sloganıyla açılacak müzede ‘Haziran Direnişçileri’ bölümünde Gezi olayları sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz ve Abdullah Cömert’in özel eşyaları da sergilenecek. Müzede ayrıca Gezi olayları sırasında yaşanılan polis şiddetini anlatmak için de bir bölüm oluşturuldu. Bu amaçla olaylar sırasında kullanılan biber gazı fişekleri, gaz maskeleri de sergilenecek. Müzede ayrıca, 34 köylünün hayatını kaybettiği Roboski olayının mağdurlarının eşyaların bulunduğu bir bölümün oluşturulması çalışmaları da sürdürülüyor.

 

 

18301

 

RADİKAL