Üst filmlerin çeşitlerine göre avantajları nelerdir?

Üst filmlerin çeşitlerine göre avantajları nelerdir?
27 Nisan 2017 11:30

Hazır gıda ve temel tüketim ürünleri adına her geçen gün artan ve ilerleyen pazar dahilinde, gıda sanayisine istinaden üretilen ambalaj sektörü de bu ilerlemeye kayıtsız kalmıyor.

 

 

Özellikle raf ömrü kuru gıda ürünlerine kıyaslayarak çok daha az olan taze ürün, hazır gıda ve pişmiş ürünler adına da gerek gıda ile temasında problem olmayan gerekse de raf ömrünü uzatacak nitelikte kaplamalarla üretilmiş film çeşitleri, gıda sanayisi içerisinde yer alan firmalara yardımcı oluyorlar. Bu konuda gerek ürünlerin dış ortam koşullarından korunması sağlanırken aynı zamanda da bariyer sistemleri ile ürünün tazeliğini ve aromasını da muhafaza etmektedir. Alt tabak çeşitlerine göre, üst filmlerin kullanımı da çeşitlilik gösterdiği gibi muhafaza biçimleri ve de yapıştırma sistemlerine göre de kendi içlerinde portföy oluşturmaktadır.

 

a

 

Üst Film Çeşitleri Nelerdir?
Üst film ürünleri, alt tabak ile uyum sağlamak durumundadır. Üretim malzemesine göre alt tabak ürünleri çoğunlukla APET, CPET, PVC, PP, PS, PE ve ALU imal edilmektedir. Bu hammaddeler ile uyumlu olarak üretilmeyen üst film korumaları gerek yeterli bariyer sistemini oluşturamadığı gibi gerekse de yapışma konusunda özelliklerini tam anlamıyla yerine getirmeyerek deformasyonlara sebep olur. Üst filmler ise kendi içerisinde taleplere göre uygulanabilir olarak 3 ana başlıkta incelenebilir.

 

* Kolay Soyulabilir (Peelable) Üst Film: Pastorizasyon işlemlerine uygulanabilir olan bütün üst filmleri çerisinde gerek birincil olarak firma gerekse de müşteri odaklı ambalajlamalar adına tercih edilen ürünler listesindedir. Tam yapışma özelliğine sahip üst filmler adına kullanımı daha kolay olmasına karşın, bariyer sistemi bakımından tam yapışan üst filmlere nazaran daha pasif oluşuma sahiptir. Özellikle donuk ürünler ile pişmiş ürünler adına kullanımları ağırlıkta olsa da kuru gıda ambalajlamalarında da yoğunluk gösterir.

 

* Anti-fog (Anti-buğu) Üst Film: Ürünün isminden de anlaşılacağı gibi içeriğinde terleme yapabilecek ürünler adına ya da sıcak gıda ambalajlamaları ile oluşabilecek buğu oluşumunu engelleyerek, ürünün bozulmasına olanak sağlayan olguları engellediği gibi şeffaf yüzeyin buğulanarak ürün albenisini yitirmesine engel olur.

 

* Yüksek/Düşük Bariyerli Üst Film: Bariyer sistem farklılıklarına göre yüksek(aktif) bariyer ve düşük bariyer olarak tercihen uygulanabilir, muhafaza çeşitliliği mevcuttur. Bariyer sistemi iç ürün ile doğru orantılı olarak ele alarak, geçirgenlik seviyesini ifade eder. Bu anlamda da ürünün raf ömrünü korumak ve tazelik ile aromasını muhafaza etmek adına önem taşır. Yüksek bariyerli üst film seçenekleri daha çok taze ürün ve hazır gıda ürünleri dahilinde raf ömrü çok daha kısa olan gıda ürünlerinin kullanımında uygunluk gösterirken, düşük bariyerli filmler ise kuruyemiş, kurutulmuş gıda ürünleri gibi raf ömrü daha uzun olan ve daha çok dış ortamlardan muhafazası yeterli olan ürünlerin ambalajlanmasında yeterlilik gösterir.

 

Daha Fazla Bilgi İçin: http://eskaambalaj.com/urunler/ust-film/ adresinden ulaşabilirsiniz.