Urfa’da Erdoğan’a yumurtalı protesto

Urfa’da Erdoğan’a yumurtalı protesto
9 Mart 2014 21:53

BAŞBAKANLIK OTOBÜSÜNE YUMURTA ATILDI

 

Şanlıurfa mitinginin ardından, sulama amaçlı yapılan Suruç Tüneli’nin açılış için Suruç İlçesi’ne geçen Başbakan Erdoğan’ın içinde bulunduğu Başbakanlık otobüsüne, kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından yumurta atıldı. Yumurta atan kişi bulunamazken, tören alanına gelen ve kendisini karşılayan kalabalığa hitap eden Başbakan Erdoğan, “Kasetçiler yumurtayla karşılıyor. Suruç’a girdik buraya gelirken Başbakanlık otobüsüne bir yumurta atıldı. Bu neyi gösteriyor? Sizin muhteşem buluşmanızı gösteriyor” dedi.

 

190 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

 

Şanlıurfa’ya her geldiğinde insanların kendisine, “Suruç’a su ne zaman geleceksiniz?” diye sorduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, tarihi bir güne tanıklık için toplandıklarını belirterek, şöyle konuştu:

 

“Suruç’ta tarih yazıyoruz. Bugün Türkiye’nin en uzun, dünyanın 5’inci en uzun sulama tüneli artık hizmete giriyor. Dile kolay 1785 metre uzunluğunda 7 metre çapında bir tüneli içinden değil otomobil TIR geçecek kadar büyük bir tüneli 5 yıl gibi kısa sürede tamamladık. Atatürk Barajı’ndan Suruç Ovası’na saniyede 90 metreküp su, yani bir nehir akacak. Bu tünelden gelen sular Suruç Ovası’nda 950 bin dönüm araziyi sulayacak. Proje tamamlandığında 190 bin kişiye iş imkanı doğacak. Bu defa Suruç Ovası mevsimlik işçi almaya başlayacak. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Suruç Ovası’nda üretim yapanların yılda elde edecekleri ilave gelir artışı 316 milyon lira olacak. Tünel ve pompaj sulamalarıyla birlikte bu proje yaklaşık 2 katrilyon lira harcadık.”

 

Suruç’un kötü şeylerle değil güzelliklerle anılmasını istediğini de dile getiren Erdoğan, çözüm sürecine herkesin sımsıkı sarılmasını isteyerek şunları söyledi:

.

.

“Güneydoğu’da tarih yeniden yazılıyor. Bir yandan çözüm süreci ilerliyor. Ben Kürt kardeşimi seviyorum. Kürt olduğu için değil yaradandan ötürü seviyorum. Biz biriz, beraberiz, iriyiz, kardeşiz hep birlikte Türkiye’yiz. Bunu başaracağız, Bizi bölmek isteyenlere, ayırmak isteyenlere, yavrularımızı dağlara kaçıranlara ‘hayır’ diyeceğiz. Şehir varken, ana ocağı varken, baba ocağı varken yavrularımız niye dağa kaçırıyorlar. Bu huzur ortamını, bu istikrar ortamını hazmedemeyenler var. Ama inanın bu huzur ortamı devam ettikçe, kardeşlik devam ettikte daha çok tarihi anı birlikte yaşayacağız. Daha fazla projeyle, yatırımla bölgenin makus talihini değişecek, işsizliği düşüreceğiz. Her aileye kardeşimize iş üretecek Güneydoğu Anadolu’yu, Şanlıurfa’yı, Suruç’u Türkiye’nin değil dünyanın tarım merkezi haline getireceğiz. Gaziantep yanı başınızda. Gaziantep sanayide, ticarette, tarımda kabuğunu kırdı, Türkiye ve dünyanın parlayan yıldızı, marka şehri haline geldi. Gaziantep bunu huzur, istikrar, kardeşlik, birlik ve beraberlikle bu seviyelere ulaştı. Neden Şanlıurfa, Diyarbakır, Muş, Mardin illerimiz de Gaziantep gibi olmasın. Şanlıurfa neden dünyanın tarım, ticaret, bilim merkezi olmasın. Kardeşliği ileri götürecek, pekiştirecek, safları sıklaştırarak bölgenin çehresini değiştireceğiz. Bir yılda çözüm süreciyle bölgenin çehresi değişti. Bu süreci daha kalıcı kılmak, ileri seviyelere taşımak hepimizin meselesi onun için sımsıkı sahip çıkalım. Sizler sahip çıkacaksınız, muhafaza edeceksiniz. Kendiniz, çocuklarınız, istikbaliniz için çözüm sürecini siz koruyacaksınız. Biz bu konuda çok ama çok hassasız. Çözüm süreci birilerini rahatsız etti ama onların rahatsızlığı bizim huzurumuz olacaktır.”

 

BDP’Lİ BELEDİYEYE ELEŞTİRİ

 

Başbakan Erdoğan, ilçenin Cumhuriyet Meydanı’nda yaptığı konuşmasında BDP’li Suruç Belediyesi’ni eleştirerek, “Yakışıyor mu Suruç’a? Şu hali görüyorsunuz. Girerken gördüm, böyle bir ilçe olabilir mi? İçme suyuyla kanalizasyonun birbirine karıştığı ilçe olabilir mi? Size bunu reva görenlere 30 Mart’ta cevap vermeyecek misiniz?” dedi.

 

KÜRT KÖKENLİ BAKANLARINI ÇAĞIRDI

 

Başbakan Erdoğan daha sonra siyasette ırkçılık istismarını eleştirdi ve Kürt kökenli Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i yanına çağırarak şöyle konuştu:

 

“Kürt aşağı, Kürt yukarı diyorlar. Al sana Kürt (Mehmet Şimşek), al sana bir Kürt daha (Mehdi Eker). Şimdi Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti’nin parasının başında. Para onda Maliye Bakanı. Öbür tarafta Mehdi beye bakıyorsunuz; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Diyarbakır milletvekili o da Kürt. Kürtlüğü istismar ediyorlar. Bunlar hizmet için yapmıyorlar istismar ediyorlar. Ne getirdikleri ortada. İçme suyuyla kanalizasyon birbirine karışıyor. İşte Veysel Eroğlu da burada. O da buranın fahri bakanı, o da fahri Kürt.”

 

Başbakan Erdoğan, seçim öncesi kapılarına gelecek olan kişilere prim verilmemesini ve AKP’li adaya destek olunmasını isteyerek sonlandırdığı konuşmasının ardından törene katılan bakan ve milletvekilleri ile birlikte Suruç Tüneli’nin açılışını gerçekleştirdi.