Üretilen liderler; Thatcher ve Gülen

Üretilen liderler; Thatcher ve Gülen
18 Ekim 2012 23:10

Margaret Hilda Roberts 1925 yılında İngiltere’nin doğusunda Lincolnshire’da Graham kasabasında doğdu, babasının iki bakkalı vardı, kilisede vaazdı ayrıca yerel politika ile uğraşıyordu ve belediye başkanı da olmuştu.


Mustafa MERSİNOĞLU H&H YORUM

Margaret Oxfort Üniversitesinde kimya okudu daha sonra kimyager olarak çalışırken Muhafazakar Partiye katıldı burada ilginç karekteri ve düşünceleri ile parti ileri gelenleri arasında ilgi çekti milletvekili aday adayları arıyorlardı partinin listesinde olmamasına reğmen onu seçtiler, burada ayrıca zengin iş adamı eşi ile tanıştı ve Thatcher oldu. Ayrıca eşinin yardımıyla hukuk okudu ve milletvekili oldu.

1966’da İşçi Partisine karşı yaptığı konuşmalarda onları ‘komünizme doğru adımlar atmakla’ suçladı. 1970 Seçimlerinden sonra Eğitim ve Bilim Bakanı oldu bu dönemde okullara bedava verilen sütü kaldırdı halk arasında Thatcher, Thatcher Milk Snatcher ( Süt Kapan) diye tüm İngiltere’de meşhur oldu. Partisine başkan ve muhalefet lideri oldu ve lider olarak üretimi başladı. Demir Lady adlı Meryl Streep’in oynadığı filmi görenler burada kıyafetinden sesine ve aksanına nasıl değiştirildiğini görmüşlerdir.

1976 yaptığı bir konuşmada Sovyetleri yerdiği için Kızıl Yıldız gazetesi Demir Lady demişti ve Thatcher’i tüm dünyaca meşhur etmişti. Bağdatlı saatçi bir aileden gelen iki kardeşin kurduğu Saatchi & Saatchi reklam acentasının müthiş negative reklamları ile Muhafezekar Parti seçimleri kazandı ve 1979 yılında Thatcher başbakan oldu.  

Fetullah Gülen 1941 yılında Türkiye’nin Doğusunda Erzurum’un Korucuk köyünde doğdu. Babası  imam idi. Gülen 1951 yılında hafız oldu sonra yıllarca vaazlık yaptı. 1963 yılında Erzurum’da  Komünizmle Mücadele Derneği’nin kuruluşunda yer aldı. 1979 yılında Sızıntı dergisinde başyazılar yazdı ve en son İzmirde vaazlık yaptıktan sonra 1981 vaizlikten istifa etti. Bağımsız gönüllü vaazlar vermeye başladı, ağlaması ve sızlaması ile Türkiye’de ve Dünya’da bazı çevrelerin ilgisini çekti.

Zengin  iş adamları ve  önemli insanlarla tanıştı ve Hoca Efendi oldu. Bunların arasında  Abraham Foxman, merkezi ABD’de bulunan, Musevilerin kurduğu İftira ve İnkârla Müdacele Birliği’nin başkanıdır. Morton Abramowitz ABD Türkiye Büyükelçisi ve Papa II. John Paul vardır.  Türkiye Cumhuriyet’ine muhalif lider olarak üretimine başlandı.  Hakkında iyi ve kötü bir çok şey yazıldı, mahkemelik oldu ve git gide tanındı. Onun için  dergiler, gazeteler, okullar çeşit çeşit kuruluşlar kuruldu.  Üretim 1999 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde bir çiftliğe taşındı ve orada hızla devam etti. Artık belli başlı dünya gazete ve dergileri ondan bahsediyordu. 2007 ABD Foreign Policy (Dış İşler Politikası) dergisince Dünya’nın 100 entellektüeli listesinde birinci seçiltirilerek üretim tamamlanmış dünya çapında bir lider yontulmuştu. 

Soğuk savaş üretimi bu iki lider, biri kadın biri erkek olsa da ruh ikizleri gibiler, onlara göre sonuç almak için her şey mübah. Sudan sebeplerle savaş çıkmış, insanlar polis baskısı görmüş, işçiler işlerinden edilmiş, stadyum kapılarında ezilmiş, devlet kuruluşları bedava özelleştirilmiş, suçsuz insanlar hapse atılmış, gazeteler tarafından itibarsızlaştırılmış onlar için farketmezdi ve her zaman karşı taraf günahkar kendileri masumdu. Evet ikisi de sureti haktan görünmede usta  idi ve sözüm ona bilim peşinde ve diyalog peşindeydiler. Bazı ciddi farklarda var biri dünyanın en güçlü ülkelerinden İngiltere’ye liderlik etti ve en yakınları tarafından sırtından vurulup başbakanlıktan ayrılırmak zorunda kalıp Downing 1o Street adlı konuttan ayrılırken bir kez ağladı; öteki dünyanın en güçlü ülkesi ABD tarafından ülkesinin yönetimini ele geçirmede liderlik etti ve sürekli ağlamakta.  

Bu aşamaya gelmede iki lider için haklarında çıkan haberler kötü de olsa tanıtımlarına yaradı. Zaten bu çok az oluyordu neredeyse tüm sermaye basını arkalarındaydı. Propandadan reklamcılığa, sosyal psikologlardan anketçilere yüzlerce profesyonel uzman kadrolar bu liderleri her türlü her gün destekliyordu. Her söyledikleri ve yaptıkları basında haber oluyor bundan insanlar ve çeşitli yorumcular anlam çıkarmaya çalışıyor,  bu da onlara ayrı bir mistik güç ve giz havası veriyor. Bu tür üretilen liderlere karşı mücadelede yaptıkları propaganda ve  söylediklerini yaymamamız gerekli.  Bu tür liderlerin yapmadıklarını, söylemediklerini, çarpıttıklarını, gizli yaptıklarını, kimlerle iş birliği yaptıklarını, ileride yapmak istediklerini ve yalanlarını ortaya çıkarmamız gerekli. 


Yazarın Son Yazıları:
İngiltere’deki yeni korona variyantının yayılmasına neoliberalizm dogmasının etkisi oldu mu?
Başımız sağ olsun! Halkın Habercisi’nin vicdanlı, vatansever yazarını kaybettik
Yabancı basında Karadeniz gazı