Ünlü anketçi açıkladı: Bu seçimde iktidar ile muhalefet bloku arasındaki denge değişecek

Ünlü anketçi açıkladı: Bu seçimde iktidar ile muhalefet bloku arasındaki denge değişecek
26 Mart 2019 12:30

Konda Araştırma Şirketi, ilk kez bir seçim öncesi anket sonucu açıklamayacaklarını bildirdi. Şirketin Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise “Bu seçimde çok muhtemel ki, iktidar ile muhalefet bloku arasındaki yüzde 51’e yüzde 49 olan denge değişecek” dedi.

 

 

Resmi internet sitesinden yerel seçim anketlerine dair bir açıklama yapan Konda Araştırma şirketi, bu seçim için teknik nedenlerden dolayı anket yayınlamayacağını duyurdu.

Şirketin Genel Müdürü Bekir Ağırdır ise il ve ilçeler bazında bir anket çalışması yapmadıklarını, ancak Türkiye genelinde iktidar ve muhalefet partisi arasındaki dengelerin değişeceğini söyledi.

Ağardır, video paylaşım sitesinde yayın yapan Medyascope TV’de şunları söyledi:

 

“MUHALEFET KONSOLİDE OLDU”

 

“Kararsız bir kitle var. Bir tanesi gerçekten kararsız olanlar ve onlar büyük ihtimalle seçime de gitmeyecek. Bir tanesi de halen gerçekten kararsız olanlar. Muhalefet blokunda sandığa gitmeyenler daha çok olurdu. Bu seçimler öncesinde ise muhalefet konsolide olmuş vaziyette ve heyecanlı… Bunun nedeni, iktidar blokunun kullandığı dil… Bu seçimdeki çok muhtemel ki, iktidar bloku ile muhalefet bloku arasında, Türkiye genelinde yüzde 51’e yüzde 49 olan denge değişecek.”

 

“SAYISAL SONUÇLARA DAİR TARTIŞMALARA DAHİL OLMAYACAĞIZ”

 

Şirketten yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı: “Bilindiği gibi şirketimiz, her seçim öncesi perşembe günü seçime dair son araştırmanın bulgularını ve öngörülerini kamuoyu ile paylaşmakta, ilke olarak da diğer zamanlarda seçime dair hiçbir bulguyu açıklamamakta, seçimin sayısal sonuçlarına dair tartışmalara dahil olmamaktadır.”

 

“SİYASİ TARİHİMİZDE İLK KEZ KARŞIMIZA ÇIKAN BİR DURUM”

 

“Önümüzdeki yerel seçimlerde siyasi tarihimizde ilk kez karşımıza çıkan farklı bir uygulama ve duruma tanıklık edeceğiz. Partiler yerel seçimlere dönük formel veya informel ittifaklar şeklinde seçime gireceklerdir. Kimi yerlerde iki parti arasında “tam ittifak” yapılmış şekilde, hem belediye başkanlığı hem de yerel meclisler için ortak aday ve listelerle seçime gidilecek; kimi yerlerde ise “yarım ittifak” yapılmış şekilde, belediye başkan adayı ortak ama yerel meclis listeleri farklı olarak seçime gidilecektir.”

 

“HESAPLAMAK MÜMKÜN DEĞİL”

 

“Birbirinden farklı bu rekabet durumları nedeniyle 31 Mart akşamı Yerel Seçim sonucu olarak herhangi bir partinin Türkiye genelindeki oyunu aritmetik olarak hesaplamak ve hakkında konuşmak KONDA açısından mümkün olamayacaktır. Her bir seçim bölgesi için ayrı araştırmalar yapıp seçim sonucuna dair bulgulara erişmek teknik olarak mümkün olsa dahi bu büyüklük ve yaygınlıktaki araştırmalar için bir iş modelimiz bulunmamaktadır.”