Üniversite giriş sınavı dün gece yine değişti!

Üniversite giriş sınavı dün gece yine değişti!
10 Kasım 2017 09:20

YÖK üniversiteye giriş için açıkladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) bir ayda üçüncü değişikliğe gitti.

 

 

Ozan Çepni / Cumhuriyet

 

 

YGS-LYS sistemini kaldırmakla övünen YÖK, ilk oturumda soru sayısını 80’den 120’ye çıkarıp, oturumları 2 güne bölerek sistemde başa döndü. Birinci oturumun 23 Haziran, ikinci oturumun 24 Haziran’da yapılmasına karar verildi. Değişimin Din Kültürü sorularının azaltılmasına yönelik tepkilerin ardından gelmesi dikkat çekti.

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) üniversite giriş için açıkladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) değişikliğinin ömrü 1 ay sürdü. YGS-LYS sistemini kaldırmakla övünen YÖK, ilk oturumda soru sayısını Arttırarak ve oturumları 2 güne bölerek sistemde başa döndü. Değişimin Din Kültürü sorularının azaltılmasına yönelik tepkilerin ardından gelmesi dikkat çekti.

YÖK, üniversiteye giriş için yeni sistemi YKS’de bir ay içinde üçüncü kez değişikliğe gitti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan sistemde yine Erdoğan’ın isteğiyle değişikliğe gitti. Öğrencilerin 4 aylık sınav maratonunda stres yaşadığı gerekçesi ile kaldırılan YGS-LYS yerine, tek güne indirilmiş iki oturumdan oluşan YKS, yeniden iki ayrı güne bölündü. Sadece Türkçe ve Matematik sorularından oluşacağı açıklanan sınavın ilk oturumu Temel Yeterlilikler Sınavı’nda da (TYT) soru sayısı artırıldı. YÖK sınavın ikinci oturumunda herhangi bir değişikliğe gitmezken, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı türlerine de dokunmadı.

 

 

Sınav iki güne bölündü

 

 

Sınavın tek güne indirilmesini yenilik olarak duyuran ve aynı gün iki oturum arasında öğle tatili vermeyi planlayan YÖK, gelen eleştiriler üzerine sınavın oturumlarını bölme kararı aldı. Yapılan değişiklikle sınavın ilk oturumunun cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise pazar sabahı yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda sınavın birinci oturumunun 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi.

 

 

Soru sayısı 120’ye çıktı

 

 

Soru sayılarına yönelik tepkinin ardından ise sınavın ilk oturumu olan YKS yeniden düzenlenerek soru sayısı artırıldı. İlk açıklamada 80 soruluk temel Türkçe ve matematik sorularından oluşacağı belirtilen sınava diğer dersler de eklendi. Soru sayısına 5 Coğrafya, 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Felsefe ve 5 Tarih olmak üzere toplam 20 Sosyal Bilimler sorusu ile 6 Biyoloji, 7 Fizik ve 7 Kimya olmak üzere toplam 20 Fen Bilimleri sorusu eklenerek 80 olan soru sayısı 120’ye çıkarıldı. Sınav süresi de 135 dakika olarak belirlendi.