Umre Nedir? Hangi Zamanlarda Umre Yapılabilir?

Umre Nedir? Hangi Zamanlarda Umre Yapılabilir?
8 Ocak 2019 15:56

Umre; Müslümanların Kâbe’yi ve etrafındaki kutsal sayılan bölgeleri ziyaret etmesidir. Bu ziyaretin dönemleri hac ibadetine göre çok daha geniş bir zaman dilimini kapsar.

 

 

Hac belli dönemlerde, Zilhicce ayında gerçekleştirilen farz bir ibadettir. Hac ibadetinin dönemi yılda bir kez Zilhicce ayında Kurban Bayramı ve Arefe gününü kapsar. Şevval ve Zilkade aylarında ise hac ile ilgili diğer hazırlıklar gerçekleştirilir. Umre zamanı ise hac ibadetinin yapıldığı zamanın dışındaki çok daha geniş bir dönemi kapsamaktadır. Zilhicce ayında hac dönemi sırasında ve hac temizliği denilen sonraki kısa bir zaman diliminde umre gerçekleştirilmez. Fakat bunun dışında geri kalan vakit boyunca, yani neredeyse senenin tamamına yakın bir süre boyunca, umre ziyaretleri gerçekleştirilebilir.

 

Sünnet olan umre ibadeti genellikle “küçük hac” ya da “hacca hazırlık” olarak nitelendirilir. Birçok Müslüman hac ibadetini yapmadan önce umreye gidilmesi gerektiğini savunur ki bunun sebebi de ikisi arasında benzer ibadet şekilleri olmasıdır. Şöyle ki umreye gitmiş olan müminler hac ibadeti esnasında daha bilgili olur ve böylece haclarına kendilerini daha çok verebilirler görüşü fazlasıyla savunulur.

 

2018 – 2019 Umre Fiyatları Ne Kadardır?

 

Umre ibadeti hem farz olmadığı için hem de yılın çok daha geniş bir dönemini kapsadığı için ücret olarak hacca göre çok daha uygundur. Umre fiyatları, genellikle Riyal (SAR) üzerinden hesaplanmaktadır. Türk Lirasının değeri, Dolar (USD) endeksli Riyal karşısında değişkenlik gösterebilmesi sebebiyle dönem dönem programların fiyatlarında değişiklikler meydana gelebilmektedir.

 

Yılın büyük bir bölümünde gerçekleştirilebilen bu ibadet, her kesimden Müslüman için daha kolay ulaşılabilir bir seçenektir. Bu sebeple her yıl umre yapanların sayısı hac yapanların sayısına göre çok daha fazla olur. Her sene Türkiye’den ortalama 70.000 kişi hac ibadetini gerçekleştirebilirken, umreye gidenlerin sayısı yaklaşık 400.000 kişi olabilmektedir.

 

Umrenin Farzı Var Mıdır? Umre Yapan Hacı Olur Mu?

 

Farz olmayan bir ibadet olan umre; Kabe’yi, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v.) ve birçok peygamberin yaşamış olduğu, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği kutsal toprakları görebilmeyi, oralarda o atmosferde diğer Müslümanlarla birlikte ibadet edebilmeyi sağlar.

Her ibadette olduğu gibi umrede de farzlar mevcuttur. Bu farzlar; ihram ve tavaftır. İhrama girmek şart iken Kabe’yi tavaf etmek rükündür fakat her ikisini yapmak da hacda olduğu gibi umrede de farz olan eylemlerdir.

Umre yapmış olan kişilere mutemir denmektedir. Mutemir olan kişiler hacı sayılamaz. Hacı olmak için hac ibadetini yerine getirmek gerekir. İkisi birbirinin yerine geçmemektedir.

 

2018 – 2019 Umre Turlarına dair Detaylı bilgiler için tıklayınız.