Uluslararası Ticaret ve Lojistik İlişkisi

Uluslararası Ticaret ve Lojistik İlişkisi
5 Mart 2018 16:52

1800’lü yılların ortalarından itibaren İngiltere’nin öncülük ettiği serbest ticaret günümüzde birkaç dışa kapalı ülke haricinde devam etmektedir. İthalat ve ihracatın yani serbest ticaretin temelinde yer alan lojistik kavramı insanlık tarihi boyunca var oldu ve var olmaya da devam edecek. Ticaretin ulusal veya uluslararası olması değişmeksizin taşımacılık olması gerekmekte ve bunu çeşitli kanallar üzerinden sağlamak gerekmekte.

 

 

Her asırda farklı gelişmelere sahne olan taşımacılık tekerlik bulunmasıyla, sonrasında motorlu araçlara geçilmesiyle birlikte çok farklı bir hale gelmiştir. Yani teknolojik gelişmeler her sektörde olduğu gibi bu sektörde de önemli bir seviyededir.

Uluslararası Ticarette Lojistiğin Yeri

l

Bir ülkeden çeşitli miktarlarda çeşitli ürünler alıyorsunuz. Bu ürünlerin bir kısmı 3 – 4 günlük bir süreçte bozulabilecek ürünlerden meydana geliyor. Ve yaşadığınız ülkede sadece karayolu taşımacılığı bulunuyor. Aldığınız ülke ile sizin ülkenin arası karayolu ile yaklaşık 5 gün sürüyor. Bu süreçte de ürünleriniz bozuluyor. Ne düşünürsünüz? Alacağınız aksiyon ne olur?

Evet yukarıda verdiğim sadece basit bir örnek. Ancak bu örnekler farklı şekillerde çoğaltılabilir. Şimdi konumuza geri dönelim. Uluslararası ticaret milyar dolarlara varan hacimlere ulaşıyor ve bu ticaretin en önemli kalemi de işin lojistik kısmı diyebiliriz. Lojistiği güçlü olan bir yapı hemen her konuda emin adımlar ilerleyebilir ve bunu kendi aleyhinde kullanabilir.

Lojistik Sektörü ve Pazarın Durumu

Türkiye’de lojistiğin neredeyse tamamına yakını karayolları ile oluşuyor. Diğer taraftan da yerel firmalar uluslararası anlamda çeşitli işler yapmanın yanı sıra farklı firmalar ile de işbirliği yapmaktadır.

Ülkemizde uluslararası ticaret için lojistik desteği sunan en etkili firmalardan biri olan Borusan Lojistik, yaptığı iş ile birlikte ülkemizi temsil kabiliyeti yüksek firmalardan biridir. Kendi bünyesinde barındırdığı gerek filosu gerek Borusan Limanı ile farklı alanlarda destek sunabilmektedir.