O ülke vergi dairesini tümden kapatıyor!

O ülke vergi dairesini tümden kapatıyor!
14 Haziran 2017 11:56

Danimarka Başbakanı Lars Løkke Rasmussen dün düzenlediği basın toplantısında Danimarka vergi Dairesi’nin (Skat) kurlduktan 12 yıl sonra kapatılacağını açıkladı.

 

 
Danimarka merkezi vergi dairesi 12 yıl önce ülkedeki 300 vergi ofisinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştu.

 

 

Kurulduğu günden bu yana skandallarla çalkalanan Danimarka Vergi Dairesi’nin kapatılacağını açıkladığı basın toplantısında Danimarka Başbakanı, “Toplumumuzu ayakta tutan temel değerlerden birisi birbirimize ve kurumlarımıza olan güvendir. Danimarka’yı ayakta tutan temelleri yıkabilecek, vatandaşlarımız arasında ve toplum ile sosyal kurumlar arasında çatlaklık varsa; ki bu vergi konusunda böyledir ve uzun süredir yoğun problemler yaşanmıştır” diye konuştu.

 

 

Kurulduğu günden bu yana yaşanan skandallardan en önemlisi yabancı yatırımcıların Danimarka Vergi Dairesini 10 milyar Danimarka Kronu (1.5 milyar $) dolandırması olarak vergi dairesinin kısa tarihine geçti. Daha sonra dijital otomatik vergilendirme sistemi kuran vergi dairesi, programın yanlış hesaplamaları nedeniyle 70 milyon dolardan fazlaya mal olan sistemi tümden terketmek zorunda kaldı. Vergi hesaplamalarının bir kısmının halen manuel yapıldığı ülkede Danimarkalılar’ın vergi dairesinin toplamaktan ümidi kestiği 98 milyar kron vergi borcu bulunuyor.

 

 

Basın toplantısında, “Danimarkalılar’ın vergi dairesine sabrı dolmuştur. Bu nedenle bu kurumu kapatıp yerine yeni bir vergi sistemi kurmaya karar verdik” diye konuşan Başbakan Rasmussen, yeni sistemde spesifik görevleri olan yedi yeni kurumun oluşturulacağını açıkladı.

 
Ersin Arslan / Kopenhag (DHA)