Ücretlerini alamayan işçiler DSİ Müdürüne zor anlar yaşattı

Ücretlerini alamayan işçiler DSİ Müdürüne zor anlar yaşattı
26 Eylül 2013 09:00

Erzurum’da Devlet Su İşleri’nin (DSİ) ihale ettiği Sakalıkesik Ovası Sulama İnşaatı’nda çalışan yaklaşık 350 işçi, şirketten aylardan bu yana ücret alamadıklarını belirterek eylem yaptı.

 

 

İşçiler, şantiyeyi denetlemeye gelen DSİ 8’nci Bölge Müdürü Sabahattin Çapkınoğlu ile Genel Müdürlük müfettişinin yaklaşık 3 saat şantiyeden çıkmasına izin vermedi. İşçiler, Çapkınoğlu ve müfettişlerin, paralarını kısa sürede alacaklarına dair söz vermesi üzerine eylemlerini sonlandırdı.

 

efaedfbec149723f28b229b1c88aef29

 
DSİ 8’inci Bölge Müdürlüğü tarafından açılan ihaleyi kazanan Ataç İnşaat’ın 11 bin 480 hektar alan üzerinde yürüttüğü Sakalıkesik Ovası sulama inşaatında çalışan işçiler ve iş makinelerin sahipleri 5 aydan bu yana ücret alamadıklarını öne sürerek tepki gösterdi.  İşçiler, dün saat 11.00 sıralarında Çat yolu üzerindeki şantiyede çalışmaları denetlemeye gelen DSİ 8’nci Bölge Müdürü Sabahattin Çapkınoğlu ile Genel Müdürlük müfettişi ve yanlarındaki görevlilerin, işlerini bitirdikten sonra şantiyeden çıkmalarına izin vermedi. Şantiye çıkış kapısının kapatılması üzerine gitmelerine izin verilmeyen Bölge Müdürü ve beraberindekiler şantiye şefinin odasına gitti. İşçiler arasında seçilen sözcüler, Çapkınoğlu ile bir görüşme yaparak, sorunlarını anlatırken, “Mağduriyetimiz giderilene kadar sizin buradan gitmenize izin vermeyeceğiz” dedi. Müdür ve beraberindeki heyetin şantiyeden çıkmasına izin vermeyen işçiler basın kuruluşlarını arayarak durumu bildirdi. Gazetecileri karşılayan ve işçiler adına konuşan Oktay Karaman, şöyle dedi:

 

“İşçiler yaklaşık 5 ay, benim gibi iş makinesi olanlar ise, 1 yıldır parasını alamıyor. Benim buradan yaklaşık 100 bin lira alacağım var. Hepimiz mağdur edilmiş durumdayız. Kimse evine ekmek götüremiyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Şantiyeye gelen bölge müdürü ve müfettiş sadece devletin kazancını düşünerek burada inceleme yapıp gitmek istedi. Ancak kapıları kapatıp gitmelerine izin vermedik. Bizim sorunlarımızı gidermeden bırakmıyoruz.”

 

635d29c96c460d95e054e5daba44954b

 

Şantiye şefinin odasında çalışmaları inceleyen ve telefon görüşmeleri yapan DSİ 8’inci Bölge Müdürü Çapkınoğlu ve müfettiş gazetecilerle görüştü. Bölge Müdürü Sabahattin Çapkınoğlu, şöyle konuştu:

 

“İşçilerin alacakları var. Firma finansal kriz içinde. Müfettişler inceleme yapıyor. Gereken yapılacak. Burada alıkonulmak değil de misafir gibiyiz. Yani kanunlar çerçevesinde buradayız.”

 

Gazetecilerin, “İstediğiniz zaman buradan çıkabilir misiniz?” sorusuna bölge Müdürü Çapkınoğlu’nun “Evet” demesi üzerine işçilerden bazıları, “Hayır gidemezsiniz” karşılık verdi. Bunun üzerine müfettiş işçilerle tartışmaya başladı. Bir işçi bölge müdürü ve müfettişin oturduğu odadaki masanın üzerinde duran kurabiye ve çerezi göstererek, “Dışarıdaki insanların haline bakın, bir de sizin buradaki halinize” diye çıkıştı.

 

Bölge Müdürü Çapkınoğlu, Antalya merkezli şirketin Aydın’da yaptığı bir işin hak edişine bloke konulduğunu ve buradan alınacak paranın işçilere dağıtılacağı sözünü verdikten sonra şantiyeden ayrıldı.

 

46c620db77ccbb820df63fced57b23c6