U-ETDS Kullanımına Nasıl Başlanmalı?

U-ETDS Kullanımına Nasıl Başlanmalı?
23 Şubat 2019 08:37

Uetds uetds-sistemi.com, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından sunulan, geliştirmesi yapılan ve zorunlu hale getirilen yeni karayolu uygulamalarından biridir. Karayolları ile yük, yolcu ya da kargo taşımacılığı yapan her firmanın bu sistemi kullanmaları gerekmektedir. Sistem, D2 yetki belgesi bulunan işletmelerin ya da firmaların, verilerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına kolay ve zahmetsiz bir şekilde aktarmalarını sağlamaktadır. Ayrıca aktarımlar sırasında herhangi bir ücret talebi de yapılmamaktadır. Böylelikle firmalar iş yüklerini azaltarak verdikleri hizmet kalitesinde artış yaşayabilmektedir.

 

1

U-ETDS Kullanım Süreci Nasıl İşler?

 

Firmaların, açılımı; Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi olan Uetds kullanımına başlayabilmeleri için etki belgeleri sıralı şekilde yayımlanmıştır. Yayımlanan belgelere göre kargo taşımacılığı, tarifeli yolcu taşımacılığı, tarifesiz yolcu taşımacılığı firmaları ve terminaller sistem kapsamına dâhil edilmiştir. Sayılan firmaların sahip oldukları yetki belgeleri ise; A1, A2, B1, B2, D1 ve D2 şeklindedir.

 

Sistem süreçleri; yetkilendirme, veri toplama, veriyi aktarma, veriyi işleme ve raporlama, veriyi sunma adımlarından meydana gelmektedir. Firmaların u etds girişi yapabilmeleri için sayılan süreci gerektiği şekilde tamamlamaları gerekmektedir. Yetkilendirme adımı, firma sahibinin kaşe ve imzası bulunan dilekçe ile birlikte Ulaştırma Bölge Müdürlüklerine gidilerek atılmaktadır. Verilen dilekçeler sonrasında firmaların otomasyona olan giriş ve kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir. Firmalar müracaatları neticesinde firmalarına özel kullanıcı ismi ve şifreye sahip olmaktadır. Tüm süreçler hakkında bilgi almak ve süreci hızlıca tamamlayabilmek için https://www.uetds-sistemi.com/ web adresinden bilgi edinebilirsiniz.

 

Firmalar kullanıcı isimleri ve şifreleri ile u-etds giriş işlemlerini yapabilmektedir. Açılan otomasyon sayfasında güncel bir takvim, kolay kullanıma sahip sefer sorgulama paneli, sefer listesi, kullanıcı bilgileri, raporlar, tanımlar, yolcu işlemleri, hesaplar liste ve sefer işlemleri bölümleri yer almaktadır. İkinci adım olan veri toplama bu bağlamda seçilen kategoriye ait bilgilerin işlenmesidir. Otobüs sahipleri, yolcu isimleri, personel verilerinin tamamının sisteme girilmesi gerekmektedir. Yapılan veri girişlerinin onaylanması üçüncü adım olan veriyi aktarmaya geçişi sağlamaktadır. Bu aşama ardından firma sahiplerine bir rapor gelmektedir. Veriyi işleme ve raporlamanın ardından ise veri sunulmuş olmaktadır. Bahsedilen süreç her sefer öncesinde tekrarlanmak zorundadır.

 

2

 

U-ETDS Kullanmamanın Yaptırımı Var Mı?

 

Uetds sistemi taşımacılar ve sisteme dâhil olan firmalar tarafından kullanılmak zorundadır. Aksi halde yasalar gereği veri girişi yapmayan taşımacılar hakkında gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Yaptırımların kapsamı 10 uyarma olarak belirlenmiştir. A1, A2, B1, B2 yetki belgelerine sahip olan firmaların yaptırıma maruz kalmamaları için sefer saatlerinden en çok bir saat öncesinde veri girişlerini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra firmalar yolcuların istekleri doğrultusunda meydana gelen bilet iptal ya da değişimlerini de sisteme girmelidir. Bu tip değişimlerin yaptırımlar ile cezalandırılmaması için değişim kararından sonraki 30 dakika içinde sisteme bilgilendirme yapılmalıdır. B1 ve D1 yetki belgesine sahip olan firmaların sistem girişlerini, seyahat başlayana kadar yapmak hakları bulunmaktadır. Aksi halde bu yetki belgesine sahip olan firmalar da yaptırımlar ile cezalandırılacaklardır.

 

U-EDTS İle Neler Değişti?

 

U-etds karayolları taşımacılığında pek çok sistemin değişmesine katkıda bulunacaktır. Otobüs firmaları artık biletsiz yolcu kesimi yapamadıkları için yolcu başına ödenen verginin tespiti kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu durum firmaların yasal olarak hizmet vermelerini sağlamaktadır. Ayrıca belgesiz taşımacılık yapan işletmeler de anında tespit edileceğinden ötürü diğer firmaların kar maksimizasyonu yaşayacağı öngörülmektedir.  U etds aynı zamanda yolcuların seyahatler sırasında yaşayabilecekleri olası sorunların da önüne geçmektedir. Bagajlar yolcular üzerine kaydedildiği için eşya kayıpları da ortadan kalkacaktır. Bunların yanı sıra vatandaşlar, sistem sayesinde kaliteli hizmet alarak konforlu bir yolculuk yaşayabilecektir.