Tüzük açıklaması yapan 47 CHP’li vekil toplandı!

Tüzük açıklaması yapan 47 CHP’li vekil toplandı!
14 Mart 2018 09:18

CHP’de Tüzük Kurultayı’ndan önce “Demokratik Tüzük, Demokratik CHP, Demokratik Türkiye” parolasıyla deklarasyon yayınlayan 47 Milletvekili kurultay sonrası ilk toplantısını yaptı. Peki, hangi kritik karar alındı?

 

 

 

Tüzük Kurultayı’nın ardından suların yavaş yavaş durulmaya başladığı CHP’de, kurultaydan önce deklarasyon yayınlayarak parti yönetiminden 7 maddelik talepte bulunan imzacı milletvekilleri sürpriz bir şekilde yeniden toplandı. Kritik toplantıda Kurultay’da yaşananlar ve bundan sonraki yol haritası masaya yatırıldı.

 

 

O KONU AĞIRLIKLI GÖRÜŞÜLDÜ

 
Edinilen bilgiye göre kritik toplantıda, en çok Grup Başkanvekili Engin Özkoç’un, Kurultay Divan Başkanı Hakkı Suha Okay’a küfrettiğine ilişkin iddia hakkında adım atılıp atılmayacağı konusu masaya yatırıldı.

 

 

GÜVENSİZLİK OYLAMASI TALEBİ

 
Toplantıya katılan bazı milletvekilleri, Engin Özkoç’un sözlerinin kabul edilemez olduğunu dile getirerek, grup başkanvekilliğinin düşürülmesi için ’güvensizlik oylaması’ talebinde bulunulması önerisinde bulundukları öğrenildi.

 

 

AMACIMIZ BU DEĞİL

 
Bu öneriye bazı milletvekilleri karşı çıkarak, “Kurultaydan yeni çıktık. Bizim amacımız üzüm mü yemek, bağcıyı mı dövmek. Eğer amacımız üzüm yemek ise bu aşamada böyle bir hamle yapmamız doğru olmaz. Böyle bir hamle ilkesel duruşumuzu da zarar verir” tepkisini gösterdikleri bildirildi.

 

 

KILIÇDAROĞLU’NUN TAVRI BEKLENECEK

 
Yapılan değerlendirmelerin sonucunda Engin Özkoç hakkında, “Önce bu konuda Genel Başkan’ın tavrını bekleyelim. Sonuçta orada Genel Başkan herşeye tanık oldu. Genel Başkan, tavrını ortaya koymadan bizim adım atmamız doğru olmaz. Gelişmeleri bekleyelim görelim” kararı alındı. Böylece, imzacı milletvekilleri bu aşamada ‘güvensizlik oylaması’ talebini şimdilik rafa kaldır.

 

 

BULUŞMAYA DEVAM

 
Toplantıda, kurultaydan önce deklarasyon yayınlayan milletvekilleri, talepleri doğrultusunda zaman zaman biraraya gelerek durum değerlendirmesi yapmaya karar vererek, dağıldıkları öğrenildi.

 

 

KAÇ İMZA GEREKİYOR?

 
CHP’de bir grup başkanvekili için güvensizlik oylamasının yapılmasını talep etmek için 33 milletvekilinin imza vermesi gerekiyor. İmzaların verilmesinin ardından basına kapalı yapılacak grup toplantısında önce güvensizlik oylamasının gündeme alınıp alınmayacağı konusunda açık oylama yapılıyor. Eğer toplantıya katılanların çoğunluğu güvensizlik oylamasına katılırsa, bir hafta sonra bu kez o grup başkanvekili hakkında gizli oylamayla güvensizlik oylaması yapılıyor. Güvensizlik oylamasının kabul etilmesi için gizli oylamada 67 milletvekilinin olumlu oy kullanması gerekiyor.