Tuvalette sakın bunu yapmayın… Prof. Dr. Öztürk’ten Kovid-19 uyarısı: Aksi durumda 80 bin virüsün yayılmasına sebep olursunuz

Tuvalette sakın bunu yapmayın… Prof. Dr. Öztürk’ten Kovid-19 uyarısı: Aksi durumda 80 bin virüsün yayılmasına sebep olursunuz
18 Nisan 2020 11:27

Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Koronavirüs dışkıda da bulundu. Tuvalet yaptıktan sonra klozet kapağını kapatın, sonra sifon tuşuna basın. Aksi durumda 80 bin virüsün yayılmasına sebep olursunuz” uyarısını yaptı. Öztürk, “UV ışınlarıyla virüsler kademe kademe ölür” dedi.

 
“KORONAVİRÜS ÖZELLİKLE DIŞKIDA DA BULUNDU”

 

 
Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Tarafsız Haber Ajansına konuştu. Tuvalet konusunda uyarıda bulunan Öztürk, özetle şunları söyledi:

“Koronavirüs özellikle dışkıda da bulundu. İlk defa Hollanda hükümeti 120 bin nüfuslu bir bölgede atık su arıtma tesisinde koronavirüs taraması yapmaya başladı. İlk vaka görüldükten yaklaşık 4 gün sonra da numuneler alınmaya devam etti ve bu numuneler sonucu atık suda da Kovid-19 pozitif çıktı.

 

 

“AVUSTURYA MİNİMUM KOVİD-19 VAKASI YAŞAYAN BİR ÜLKE”

 

 

Avusturya dünyada en sıkı takip sistemini yapan ülke ve minimum Kovid-19 vakası yaşayan bir ülke, kanalizasyon yoluyla izleme sistemine geçiyor. Hangi bölgelerde koronavirüs olduğunu tespit edebiliyorsunuz.

 

 

KOVİD-19 ATIK SUDA KAÇ GÜN YAŞIYOR?

 
Peki, koronavirüs atık suda yaşayabiliyor mu, belli sürede, evet yaşıyor. Laboratuvar ölçeğinde atık suda 100 gün yaşıyor ama normal şartlarda 3 ile 7 gün arasında yaşayabiliyor atık suda.

 

 

“KLOZET KAPAĞINI KAPATIN, SONRA SİFON TUŞUNA BASIN”

 
Tuvaleti yaptıktan sonra bir kişi klozet kapağı açıkken tuşa (sifona) basarsanız, tuşa bastığınız için- oradan hızlı bir şekilde su veriyor ortama- 80 bin damlacık havaya karışıyor. Siz tuvaletinizi yaptınız, elinizi yıkadınız, dışarıya çıktınız, klozet kapağını da açık bıraktınız, sizden sonraki gelen sizin o kirli havanızı soluyor. Bunun için diyoruz ki lütfen tuvalet yaptıktan sonra klozet kapağını kapatın, sonra sifon tuşuna basın, sonra elinizi yıkayın, 80 bin aerosolize Kovidli aerosolize tuvalet içinde dağılmasına ve sizden sonraki kişinin hasta olmasına sebep olmayın diyoruz. Diyoruz ki tuvaletinizi yaparken bunlara dikkat edin.

 

 

“SİZDEN SONRA GELEN KİŞİNİN HASTA OLMASINA SEBEP OLURSUNUZ”

 
Tuvalet kapağını kapattıktan sonra basın aksi durumda ortalama 80 bin virüsü, bakterinin mikrobun iç ortama yayılmasına sizden sonra gelen kişinin hasta olmasına sebep olursunuz.

 

 

“KORONAVİRÜS UV IŞINLARINA KARŞI DAYANAMIYOR”

 
Koronavirüs UV ışınlarına karşı dayanamıyor, evinizi havalandırın, havalandırılan evden derhal kaçıyor, gidiyor.

 

 

“EVİNİZE GÜNEŞ GİRSİN, GÜNEŞ GÖREN YER DE MİKROP OLMAZ”

 
Evinizi her gün 3-4 defa havalandırın. Bugünlerde güneş de var, havalandırın, birincisi bu. Havanızı temiz tutmak için evinizi havalandırın, işyerinizi havalandırın. Maske takmaktan hariç kısmı söylüyorum.

 

 

“UV IŞINLARIYLA VİRÜSLER KADEME KADEME ÖLÜR”

 
İkincisi de güneş gören kısımda evinizin penceresinin camlarını da açın, evinize güneş girsin, güneş gören yerde mikrop olmaz. Mikroplar yavaş yavaş belli bir sürede ölür. UV ışınlarıyla virüsler kademe kademe ölür.

En iyi dezenfektan madde de UV ışınları. Tabii belli bir boyutta ve özellikte olması lazım.

 

 

VİRÜSÜ NE ÖLDÜRÜYOR?

 
Eğer yeterli UV ışınlarıyla temas halinde olursak virüs belli süreden sonra ölüyor, imha oluyor.

 

 

“BALKONUNUZA ÇIKIN, GÜNEŞLENİN. EVİNİZİ HAVALANDIRIN”

 
Lütfen balkonunuza çıkın, güneşlenin. Evinizi havalandırın.

Sağlıklı kalmak istiyorsanız, güneşlenin, güneş alın. Hem D vitamini alıyorsunuz. Sağlıklı kalıyorsunuz.

 

 

“3-4 DEFA YÜZ ÜSTÜ YATIN”

 
Günde 3-4 defa yüz üstü yatın ve bol hava alın, niye, ciğerlerinize hava gitsin. Ciğerlerinize hava gitmiyor. Ciğerlerinizin bir kısmı oksijen alıyor, virüste oraya daha fazla nüfus ediyor, siz ciğerlerinize oksijen götürmeye çalışın. Balkona çıktığınız zaman nefes alın. Karnınızda o nefesi tutun, sonra bırakın.

 

 

HANGİ ÜLKELER UYGULUYOR?

 
İtalya’da, ABD’de başka ülkelerde insanlar bu koronavirüse tutulan insanlar yüz üstü yatırılıyor, niye, bol nefes alsınlar diye.”