‘Türkiye’yi uzun bir savaş bekliyor olabilir’

‘Türkiye’yi uzun bir savaş bekliyor olabilir’
29 Ağustos 2016 10:00

Batı medyası, Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonunu şüphe ve endişeyle karşıladı.

 

 

 

 

Cumhuriyet

 

 

Amerikan basını Türkiye’nin  Suriye’ye müdahalesinin Kürtlerle savaşa dönüştüğüne ve bunun ABD’yi zorda bıraktığına dikkat çekti. Özellikle Alman basınında Türkiye’yi pek çok kurban vereceği uzun bir savaşın bekliyor olabileceği uyarısı yapıldı.

Britanya’nın The Times gazetesi, operasyona katılan ÖSO gruplarından Nureddin Zengi Tugayları’nın komutanlarından Alaa Muhammad’in “Cerablus kent merkezine geldiğimizde hiç IŞİD’ci yoktu. Kentteki bir sivil bize beş gün önce gittiklerini söyledi” sözlerini aktardı.

 

 

 

ABD’nin Wall Street Journal gazetesi, TSK ve desteklediği ÖSO ile Suriyeli Kürt güçler arasında gerilimin tırmandığını, bunun çatışmaya dönüşmesinin bölgedeki ABD güçlerini tehlikeye soktuğunu ve IŞİD’i yok etme görevlerini zorlaştırdığını belirtti.

Washington Post gazetesi “Türkiye’nin Suriye’de içinden çıkılamayacak bir sorun açtığını” başlığına taşırken, ABD’nin burada karşı karşıya gelen tüm taraflarla müttefik olduğuna dikkat çekti. TSK ve ÖSO’nun YPG ile olası bir savaşa girmelerinin ABD’nin IŞİD’le savaşına büyük zarar vereceğini belirtti.

 

 

Almanya’nın Die Welt gazetesi, Fırat Kalkanı operasyonunun, Suriye’deki savaşı gerek Ortadoğu gerekse Avrupa için daha öngörülemez ve tehlikeli hale getirdiğini yazdı. Suriye’deki faaliyetlerini ABD, NATO ve Rusya ile koordine etmediği ileri sürülen Erdoğan’ın Kürtleri mağlup etmeyi, IŞİD’i imha etmeyi ve Türkiye’nin pozisyonunu güçlendirmeyi amaçladığı belirtilirken, “Ancak yaşanan gelişmeler, Erdoğan’ın eylemlerinin kapsamlı bir stratejiyi esas almadığını gösteriyor. Erdoğan’ın sadece zorlu durumdan kaçmaya çalıştığı anlaşılıyor” denildi.

 

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/592211/Bati_basininda_Cerablus_yorumlari__Turkiye_yi_uzun_bir_savas_bekliyor_olabilir.html