Türkiye’den Nepal’e yardım

Türkiye’den Nepal’e yardım
25 Nisan 2015 21:21

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Nepal’deki depremin ardından bölgeye 25 kişilik arama kurtarma ve 10 kişilik sağlık ekibinin bu gece, 45 kişilik kurtarma ekibinin de yarın bölgeye gideceği, gece saatlerinde de yardım malzemelerinin uçakla ülkeye gönderileceği açıklandı.

 

Şu ana kadar 970 kişinin cesedine ulaşılan deprem bölgesindeki gelişmelerin izlendiği açıklanırken, AFAD’tan yapılan açıklama şöyle:
“AFAD, Sağlık Bakanlığı, Türk Kızılayı ve STK’lar, son 80 yılın en şiddetli depremini yaşayan Nepal’e yardım ulaştırmak için harekete geçti.

 

AFAD İstanbul Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü’nden 25 kişilik arama kurtarma ekibi, Nepal’e yardım etmek üzere, bu gece saat 01.00’de, Atatürk Havalimanı’ndan yola çıkıyor.

 

Afet bölgesindeki çalışmalara katılmak üzere, AFAD koordinasyonunda; İstanbul AFAD Arama ve Kurtarma Birliği’nden 25 kişilik ve Sağlık Bakanlığı’ndan 10 kişilik bir ekip Türk Hava Yolları’na ait tarifeli uçak ile bu gece (26 Nisan 2015) saat 01:00’de, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yola çıkıyor.

 

Ayrıca, 26 Nisan 2015 tarihinde 45 kişilik arama ve kurtarma ekibi ile bir sağlık ekibinin daha olay yerine sevk edilmesi planlanıyor.
Türk Kızılayı da Pakistan ve Bangladeş’te bulunan Türk Kızılayı Delegasyon Başkanlıklarından oluşturulan uzman bir ekibini depremin yaşandığı bölgeye ulaştırıyor.

 

Kızılay ilk etapta, bu gece THY uçağıyla bin battaniye ve 300 gıda kolisinden oluşan yardım malzemesini afet bölgesine gönderiyor.
IHH’da da deprem sonrası kriz masası oluşturuldu ve 15 kişilik ekip yola çıkarıldı.

 

Son 80 Yılın En Şiddetli Depremi

 

Nepal’de, Pokhara bölgesinin güneyinde yerel saat ile 11.41’de, 7.9 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş; deprem, Nepal’in büyük bölümü ile Hindistan’ın kuzeyinde hissedilmiştir.

 

Deprem nedeniyle, başkent Katmandu’da bazı binalar; Patan, Basantabur ve Harsiddhi bölgelerinde ise birçok bina yıkılmış olup yolların önemli bir bölümü ulaşıma kapanmıştır. Katmandu Uluslararası Havaalanı’nın da hasar gördüğü bildirilmektedir.
Everest Dağı 1 ve 2 kamplarının çığ altında kaldığı, birçok dağcının da kaybolduğu bilgisi alınmıştır.

 

Nepal İçişleri Bakanlığı, şu ana kadar 970 kişinin cesedine ulaşıldığını açıkladı.

 

Başbakanlık AFAD gelişmeleri aralıksız takip etmektedir.”