Türkiye’deki tüm MOBESE kameraları Ankara’ya bağlanacak

Türkiye’deki tüm MOBESE kameraları Ankara’ya bağlanacak
29 Nisan 2016 10:31

ASELSAN tarafından KAP’a yapılan açıklamaya göre; Aselsan ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) arasında Kent Güvenlik Yönetim Sistemi Projesi ile ilgili olarak 27 Nisan 2016 tarihinde, toplam 894 milyon 250 bin 450 Türk Lirası tutarında sözleşme imzalandı. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2018 yılına kadar tamamlanacak. Projeye göre 81 il ve 350’den fazla ilçeyi takip eden MOBESE kameralarının tamamı Ankara’ya bağlanacak. Türkiye BBG evi gibi Ankara’dan 24 saat izlenebilecek.

 

 

 

 

TÜM TÜRKİYE TEK MERKEZDEN İZLENEBİLECEK

 

 

Projenin detaylarını Vatan gazetesinden Murat Çelik bugünkü köşesinden duyurdu.

 

 

İşte Çelik’in aktardıkları;

 

 

“Mevcut durumda, her şehrin emniyet müdürlüğü kendi MOBESE kameralarını izliyor. İhtiyaç halinde başka iller ile bilgi ve doküman paylaşımı yoluna gidiliyor. ASELSAN ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan sözleşme ile yapılacak ç alışmanın sonunda ise ülkedeki tüm MOBESE kameraları tek merkeze bağlanacak. 80 il ve 386 ilçeyi takip eden kameraların tümü Ankara ve İstanbul’daki merkezlere doğrudan bağlı olacak. Küçük bir not… 81 değil 80 il çünkü yeni sistem, pilot kent olan Kocaeli’ye kısa bir süre önce kuruldu.

 

 

Sadece bu değil… Konu MOBESE kameralarının ülke genelinde bağlantılı ve tek merkezden izlenebilir hâle getirilmesinden ibaret değil. Sözleşmesi önceki gün imzalanan dev proje ile mevcut sistem, yaklaşık iki yıl iç inde yenilenip güçlendirilecek. Hem donanım hem yazılım boyutuyla… Üstelik hem sisteme eklenecek olan yeni kameralar hem veri akışını sağlayan bağlantı anahtarları hem de sistemin ana yazılımı millileştirilmiş olacak. Alt yapı ile aktif ve pasif tüm cihazlar ya yenilenecek ya da yenilenen noktalardaki seviyeye çıkartılacak. Yani bir ‘mevcutların yenilenip genişletilmesi’ boyutu var işin, bir de ‘ilk kurulumlar’ başlığı. Yeni kameralar ve anahtarların (switch) üretimini de, halen lokal olan sistemleri bir araya getirip entegre edecek ‘çatı yazılım’ı da ASELSAN üretecek. Projenin hayata geçmesiyle birlikte MOBESE kameralarından elde edilen görüntülerin kalite ve hızının artmasının yanı sıra Çağrı Yönetim Sistemi de güncellenecek. Buna bağlı olarak Mobil Uygulamalar Sistemi de… Yani özetle, suç ve suç lunun tespiti ile olayların aydınlatılması maksadıyla kurulmuş olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi, 2018 itibariyle çok daha güçlü, daha verimli ve millileşmiş olacak”