Türkiye’de ilk, dünyada en büyük

Türkiye’de ilk, dünyada en büyük
20 Aralık 2014 00:39

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Yalova’da yapımı tamamlanan, Türkiye’nin ilk, dünyanın ise en büyük Geofit Bahçesi’nin açılış törenine katıldı.

 

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulan Geofit Bahçesi’nde, nesli tehlike altında olan ya da nadir bulunan bitkileri koruma altına alınacak.

 

Bakan Eker, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı CHP’li Vefa Salman, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Aslan ile çok sayıda davetlinin hazır bulunduğu törende konuşan Bakan Eker, “Bioçeşitlilik, bir coğrafyanın en büyük zenginliğidir” dedi.

 

Tarımı sadece, kırsal alanda yaşayan köylü vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek olarak görmediklerini söyleyen Bakan Eker, “Biz tarıma hep stratejik baktık. Hem ülkesel, hem bölgesel, hem küresel anlamda. Türkiye’nin bu sahadaki önemli bir servet alanını, kalıcı servet alanını nasıl geliştirir, nasıl zenginleştirir, nasıl dünyanın önemli ülkeleri arasına yerleştiririz diye düşündük” dedi.

 

Konuşmasında, Türkiye’nin tarımsal güç olarak Avrupa’nın birinci ülkesi haline geldiğini belirten Bakan Eker, “Türkiye’ye eskiden hep tarım ülkesi deniyordu. Ama o ülkenin, Türkiye’nin ilk tarım çerçeve kanunu, Cumhuriyet’in 83. yılında bizim tarafımızdan çıkarıldı. İlk tarım kanununu 2006 yılında biz çıkardık. Çerçeve kanunu ile Türkiye’nin tarımsal stratejisinin çizgileri orada çizildi. Ar-Ge politikamız da araştırma ve geliştirmeye ayırdığımız destekler de, gen kaynaklarını korunması da, üreticilere ödenilen destek miktarının 5 kat artırılması da hep bu stratejinin bir parçası oldu. Allah’a şükür bugün 12 sene öncesine göre Türkiye’de çiftçi devletten 5 kat daha fazla destek alıyor. 1 milyar 800 milyon lira ile Türkiye’nin bütün çiftçilerinin 2002 yılında aldığı toplam destek bu kadardı. Dün Tarım Bakanlığı’nın bütçesi görüşüldü. 2015’te 10 milyar Türk Lirası. Şu anda Türkiye’nin tarım sektörü 61 milyar dolarlık hâsılası ile Avrupa Birliği’nin 1’incisi haline geldi. Türkiye, Avrupa’da birinci tarımsal güç haline geldi” diye konuştu.

 

Türkiye’nin Expo 2016’ya ev sahipliği yapacağını dile getiren Bakan Eker, “2016 yılında Türkiye, 160 yıllık Expo tarihinde ilk defa Antalya’da Çiçek ve Çocuk temalı bir expo ile evrensel Expo’ya ev sahipliği yapacak” dedi.

 

Konuşmaların ardından Bakan Mehdi Eker’e Yalova Valisi Selim Cebiroğlu tarafından ‘Eker Soğanı Tablosu’ hediye edildi. Bakan Eker ise projeyi yöneten ekibe plaket ve çiçek verdi. Bakan Eker ve beraberindeki protokol mensupları toplam 20 bin metrekare alanda kurulan Türkiye Geofit Bahçesi’nin açılışını gerçekleştirdi.