Türkiye’de 7 milyondan fazla kişide var!

Türkiye’de 7 milyondan fazla kişide var!
16 Kasım 2014 17:00

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından düzenlenen “1’inci Uluslararası Dünya Diyabet Günü Sempozyumu”, alanında uzman birçok hekimin katılımıyla gerçekleşti.

 

Sempozyumda, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2035 yılında dünya genelinde 592 milyon kişinin yakalanacağının öngörüldüğü diyabetten kaçınma ve tedavi yöntemleri anlatıldı.

 

Maltepe’deki, Fatih Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bugün gerçekleştirilen sempozyuma Prof. Dr. Rubina Heptulla, Prof. Dr. Michael Albisser, Prof. Dr. İlyas Akdemir, Yard. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol, Dr. Akif Büyükbeşe, Dr. Banu K. Köroğlu, Diyetisyen Binnur O. Bakır, Diyetisyen Hayrettin Mutlu’nun yanı sıra diyabet, kardiyoloji, pediatri konularında uzman çok sayıda doktor ile tıp fakültesi öğrencileri katıldı.

 

Açılış konuşmasını yapan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Levent Kart, sempozyumda çağımız teknolojisinin diyabet tedavisine sağladığı katkılar ve gelişen tedavi seçeneklerinin değerlendirileceğini söyledi. Sempozyumda ilk konuşmayı yapan Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı’nda görevli Prof. Dr. İlyas Akdemir, diyabet ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi anlattı. Dr. Akdemir, yaptığı sunumla tedavi yöntemlerinden de örnekler verdi.

 

Albert Einstein Montefiore Tıp Merkezi Çocuk Endokrinoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rubina Heptulla ise, özellikle çocuklarda görülen Tip 1 ve Tip 2 diyabetik rahatsızlıkla ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Çocuk yaştaki diyabet hastalarının yoğunlukla görüldüğü ülkelerden örnekler veren Dr. Heptulla, obeziteye yol açan şartları da anlattı. Kendisini dinleyenleri, gençlerde görülen diyabetik rahatsızlığın semptomları hakkında bilgilendiren Dr. Rubina Heptulla, tedavi yöntemleri ve insülin kullanımı konusunda da konuştu.

 

Biyomedikal Tıp konusunda uzman Prof. Dr. Michael Albisser de yaptığı konuşmada diyabetle mücadelede kullanılan teknoloji hakkında bilgi verdi. Doktor-mühendis işbirliği ile diyabet tedavisinde son teknolojik gelişmelerden ve özellikle hastanın kan şekerlerinin takibinde “bulut” teknolojisinin kullanımından bahseden Dr. Albisser, A1c manager programı ile A1c tedavisini de sunum eşliğinde anlattı.

 

ÜLKEMİZDE 7 MİLYONUN ÜZERİNDE DİYABETLİ VAR

 

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyabet ve Tiroid Merkezi Sorumlusu Yard. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol, yapılan araştırmalar ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğunu ve büyük bir kısmının hastalıklarından haberdar olmadığını söyledi. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. Erol, ‘Ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Diyabetin belirtileri arasında öncelikli olarak; çok su tüketmek, sık idrara çıkmak, aşırı halsizlik ve kilo kaybı geliyor‘ dedi.