Türkiye’de her 10 çocuktan biri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaşıyor – Hiperaktivite nedir?

Türkiye’de her 10 çocuktan biri dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu yaşıyor – Hiperaktivite nedir?
16 Mayıs 2018 10:51

Yapılan araştırmalar Türkiye’de her 10 çocuktan birinde dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olarak bilinen ADHD bozukluğu görüldüğünü bildiriyor.Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği Genel Sekreteri ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ÖğretimÜyesiDoç. Dr. Gül Karaçetin’in yaptığı açıklamada bu sıklığın yüzde 12,4 oranında olduğu belirtiliyor.

 

 

Ülkemizde bu denli sıklıkla görüldüğü belirtilen hiperaktivite hakkında neler biliyorsunuz? Hiperaktivite belirtileri nelerdir ve kimlerde neden görülür? Hiperaktivite nedir? Gelin cevaplayalım.

 

 

Hiperaktivite, yoğun olarak çocuklarda görünen ama zaman zaman yetişkinlerde de görülmesi muhtemel olan bir rahatsızlık türü olarak karşımıza çıkıyor. Hiperaktivite belirtisi olan hiperaktif çocuk için bir an önce önlem alınması ve tedavi edilmesi gerekiyor.

 

 

ADHD bozukluğu olarak da bilinen bu rahatsızlık genellikle aileler tarafından fazla dikkate alınmıyor veya farkında olunmuyor. Ama bu bozukluk türüne sahip olan çocukların geleceğinde çeşitli psikolojik sorunlarla karşılaşmaları olasılığı oldukça yüksek. Bu nedenle erken tanı ve tedavinin önemi oldukça yüksek.

 

 

Çocuklardaki aşırı hareketlilik, bir yerden bir yere sık ve seri hareketler, yerinde sabit duramama ve zaman zaman öfke halinin gözlemlenmesi, hiperaktivite belirtilerinin en büyük göstergesi.

 

Hiperaktivite görünen çocukların bu durumlarındaki en büyük faktörün “annenin depresyonu” olarak görülüyor. Bir diğer faktör ise anne ve babanın eğitimsiz olmasından kaynaklanan sorunlar. Faktörlerin ebeveyn odaklı olması nedeniyle bu tür tedavilere çocukların olduğu kadar ailelerin de dahil edilmesi gerektiği ifade ediliyor.

 

 

 

“Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu genetik geçişi çok yüksek olan biyolojik bir rahatsızlıktır” ifadelerine yer veren araştırma yetkilileri çocukların da hiperaktif belirtilerini sezinleyen tüm aileleri erken tanı konusunda uyarıyor.

 

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun iyileştirilmesinde ilaç tedavisiyle dahi yüz güldüren sonuçlar alındığını belirten çalışmanın Ege Bölgesi Koordinatörü Ülkü Akyol Ardıç ise bu ilaçların bağımlılık yaratmadığını ifade ederek tedavide anne ve baba faktörünün önemine vurgu yapıyor.

 

 

Çocuklarında aşırı hareketlilik dahil olmak üzere yukarıda belirtilen belirtileri gözlemleyen ailelerin erken tanı ve tedavi için en yakın sağlık kurumuna başvurmaları öneriliyor.