Türkiye Rusya’dan doğalgazda indirim istiyor

Türkiye Rusya’dan doğalgazda indirim istiyor
23 Nisan 2014 08:50

Ukrayna krizi gölgesinde Türkiye ile Rusya arasında özellikle enerji alanındaki ilişkilerde gerginlik hissedilmeye başlandı. Rus Gazprom Enerji Şirketi Yönetim Kurulu Başkanvekili Aleksandr Medyedev’in Türkiye’nin doğalgaz alımında indirim talebine olumlu yaklaşmaması Ankara’daki müzakere sürecini uzattı, sonuç yarın kamuoyuna açıklanacak.

 

Türkiye, Almanya’dan sonra Rusya’dan 2013 yılındaki 26,6 milyar metreküp ile en çok doğalgaz alımı yapan ülke. Rus doğalgazı kontrolunda tek yetkili ve yarı-resmi niteliğe sahip Gazprom ile Türkiye arasındaki görüşme bugün gerçekleşti. Gazprom Enerji Şirketi Yönetim Kurulu Başkanvekili Aleksandr Medyedev ve beraberindeki heyet, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başkanlığındaki Türk heyetiyle biraraya geldi.

 

Görüşme öncesinde Bakan Yıldız, haftasonunda Bursa’daki açıklamasında, ‘‘Gündemimizde Rusya’dan gelen doğalgazda indirim talebi ve Güney Akım’ın Türkiye üzerinden geçişi var. Bunları birinci ağızdan karşılıklı konuşacağız. Gazprom yetkilileri de bu konuda son derece hassas. Şu ana kadar yaptığımız anlaşmalar, sözleşmeler Türkiye’ye böyle bir revizyon hakkını doğuruyor. Bunu tabii ki konuşacağız” dedi. Ukrayna krizi nedeniyle Türkiye’ye nasıl bir yansıma olacağını da görüşeceklerini belirten Yıldız, ancak fiyat indirimi beklediklerini vurguladı. Yıldız, “Uluslararası fiyattan ve AB üyesi bazı ülkelerle yapılan mukayeseden kaynaklanacak. Şu an herhangi bir rakam telaffuz etmemiz doğru olmaz ama kendileriyle bu konuyu biraz da uzun bir süreçte konuşacağız gibi geliyor” dedi.

 

Gazprom Şirketi’nden 21 Nisan akşamı yapılan yazılı açıklamada, Ankara’daki görüşmede, Gazprom ile Türkiye arasındaki işbirliği çerçevesinde Mavi Akım doğalgaz boru hattı aracılığıyla gerçekleşen gaz akışının mevcut 16 milyar metreküpten 19 milyar metrekübe arttırılmasının ele alınacağı bildirildi. Açıklamada, Mavi Akım ile aktarılan Rus doğalgazının yarısını Türkiye’nin satın aldığı da anımsatılarak, görüşmede bunun ayrıntılarıyla ilgili değerlendirme yapılacağı belirtildi. Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacını karşılamaya dönük olarak Güney Akım’ın rotasıyla ilgili de görüşme yapılacağı açıklandı.

 

Yıldız: Görüşmeler devam ediyor

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın öngördüğü üzere Gasprom ile Türkiye arasındaki görüşmeler uzadı. Yıldız, bugün TBMM’deki AKP Grup toplantısı öncesinde, ”Görüşmeler devam ediyor. Detaylı açıklamayı daha sonra yapacağız” dedi.

 

Amerika’nın Sesi’nin edindiği bilgiye göre, Türkiye tarafında doğalgaz fiyatında indirim talebine Gazprom’un sıcak bakmaması nedeniyle uzlaşma ilk etapta sağlanamadı. Mavi Akım’ın rotası konusunda da görüş ayrılıkları bulunduğu öğrenildi.

 

Yıldız: Irak’ta sorun çözülmeli, sabrımız tükeniyor

 

Bu arada Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin geçtiğimiz hafta Ankara’daki temasları ardından Bakan Yıldız, ayrıntılı bir değerlendirme yaptı. Türkiye tarafında sıkıntı olmadığını, Irak’ta merkezi hükümet ile Kürt yönetimi arasında petrol sevkiyatıyla ilgili anlaşma sağlanamadığını kaydeden Yıldız, 30 Nisan’da gaz sevkiyatına başlanacağı konusunda fazla umutlu olmadığı mesajı verdi.

 

Yıldız, şöyle konuştu:

 

“Bugüne kadar çok sabrettik ve tahammül gösterdik. Ancak bunun da bir sınırı olduğunu herkes bilmelidir. Çok dalgalı bir süreç geçirdiğimizi söylemem lazım Bağdat ile Erbil arasında. Zaman zaman çok yakınlaşan, zaman zaman mesafenin ciddi oranda uzaklaştığı bir süreci hep beraber izliyoruz. Petrol Irak petrolü. Bunu üretecek Iraklı kardeşlerimiz. Sonuçta oradan üretilecek petrol iletilecek. Biz her zaman şunu söylüyoruz: ‘Üretilirse iletiriz, iletilirse dünya pazarlarına çıkar ve satılır’. Ama bu petrolün gelmesi ve tanklarımızın dolmasıyla beraber biz bunları dünya pazarlarına çıkartmak zorunda kalırız. Depolarda, tanklarda bekleyecek hali yok. Benim ümidim şudur ki Sayın Luaibi buraya geldiğinde, Merkezi Irak Hükümetinin Petrol Bakanı, son derece yumuşak ve itidalli mesajlar vermişti. Kendi aralarında günlük en az 100 bin varil olmak kaydıyla böyle bir ticaretin başlayabileceğini söylemişlerdi. Biz bu cümleyi asıl alırız ve dünya pazarlarına sunulmasını artık düşünüyoruz. 1,5 milyon varil civarında tanklar doldu. 1 milyon varil civarında şu an boşluk var. 2,5 milyon varile ulaştığında bu sevkiyat yapılmaya başlanacak.”

 

Kaynak: Amerika’nın Sesi