Türkiye öğretmen maaşında OECD’de 33 ülke arasında 27. sırada

Türkiye öğretmen maaşında OECD’de 33 ülke arasında 27. sırada
30 Ağustos 2020 11:22

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor” açıklaması kamuoyunda tartışmalara neden oldu. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri, Türkiye’nin öğretmen maaşları açısından 33 ülke arasında 27. sırada yer aldığını gösteriyor. Son 5 yılda Türkiye’de en yüksek öğretmen maaşı, dolar cinsinden yüzde 30 azaldı.

 

 

Sözcü’de yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, dün bir basın toplantısında “Eğitimde asıl yük öğretmen maaşı ile ilgilidir. Öğretmen maaşlarından dolayı yatırıma fırsat kalmıyor” dedi.

Bu sözler, özellikle sosyal medyada gündem olurken, öğretmen maaşlarının “yük” olarak nitelendirilmesi eleştirilere neden oldu.

Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileri, Türkiye’de öğretmen maaşlarının OECD ortalamasının çok altında olduğunu ortaya koyuyor.

 

SONDAN 7. SIRADA

 
Ülkeler arasındaki ürün ve hizmet fiyat farklılıklarını da dikkate alan satın alma gücü bazında hesaplanan verilere göre, 2018 yılında Türkiye’de 15 yıllık tecrübeye sahip bir ilk okul öğretmeninin yıllık brüt maaşı 28 bin 545 dolar seviyesindeydi. Bu rakamla Türkiye, 33 ülke arasında 27. sırada yer aldı.

Listede Litvanya, 21 bin 84 dolarla son sırada yer alırken, Lüksemburg 108 bin 624 dolarla ilk sırada yer aldı.

Üstelik bu rakamlar, kadrolu öğretmen maaşları üzerinden hesaplanıyor. Türkiye’de giderek artan sayıda öğretmen, sözleşmeli statüde ve kadrolulara göre daha düşük maaşlarla çalışıyor.