İran'dan Türkiye'ye Suriye teklifi

İran'dan Türkiye'ye Suriye teklifi
26 Haziran 2012 16:05

İran, Türkiye ve Suriye’yle olan iyi ilişkilerini kullanarak, Ankara-Şam arasındaki sorunları çözmeye hazır olduğunu açıkladı.

Türk jetinin Suriye tarafından düşürülmesinin ardından yükselen tansiyonu değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, “Bu sorunu iki ülkeyle olan iyi ilişkilerimizi kullanarak çözeceğiz” dedi.

İranlı sözcü, bölgedeki “kilit oyuncuların” bu sorununun içine diğer ülkelerin de çekilmesine engel olacağını ümit ettiğini belirtti.

Mihmanperest, “Bu sorun sağduyu ve müzakere aracılığıyla çözülmeli. Her iki taraf da bölgenin güvenliğini tehlikeye atacak önlemlerden kaçınmalı. Umarız bu sorun kısa sürede çözülecek” diye konuştu.

TÜRKİYE KOMPLO PEŞİNDE
İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Hüseyin Nakavi, Türkiye – Suriye hattında Türk jetinin düşürülmesi ile yaşanan krizin, NATO’nun Suriye’ye müdahale etmesi için Türkiye tarafından çıkarılan bir “komplo” olduğunu ileri sürdü.

İran’ın Mehr ajansına konuşan Nakavi, “Türkiye, bu eylemle, NATO’nun ayağını Suriye’ye çekmek için atmosfer yaratma çabasındadır ” iddiasında bulundu.

Nakavi, “Türk uçağının, Suriye hava sahasına girmesi düşündürücüdür. Hava sahası ihlal edilen bir ülkenin kendini savunma hakkı var ve uçağın düşürülmesi doğal bir olay” dedi.

Nakavi, her hangi bir ülke ismi söylemeden, “Komşu ülkelerde eğitilen ve silahlandırılan bazı gruplar, terörist eylemler için Suriye’ye gönderiliyor. Komşu ülkelerin Suriye’nin iç işlerine karışması büyük hassasiyetlere neden olmaktadır” diye konuştu.