Türkiye ‘kadına şiddet’e karşı birleşti

Türkiye ‘kadına şiddet’e karşı birleşti
25 Kasım 2017 17:11

Aydın’da kadına şiddete tiyatral gösteriyle ‘Dur’ denildi.

 

 

 

 

AYDIN, (DHA)- AYDIN Büyükşehir Belediyesi tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle ‘Kadına Şiddete Dur’ programı gerçekleştirildi.

 

Kadına şiddet konusunda toplum bilinci oluşturmak amacıyla Aydın Atatürk Kent Meydanı havuz önünde gerçekleştirilen etkinlikte tiyatral gösterim yapılarak kadına yönelik şiddet canlandırıldı. Canlandırma gereği kadınların yüzüne makyaj yapılarak zincirlerle birbirlerine bağlandı. Dansçıların ağıtlar eşliğinde yaptığı lirik dans ile bulunulan durumdan kurtuluş ve zincirlerin kırılarak atılması temsil edildi. Gösterimde ayrıca katılımcılar cadde üzerinde ellerindeki pankart ve dövizlerle yürüyüş yaptı. Kadınların maruz kaldığı şiddet olaylarının önüne geçmek ve bu konuda farkındalık, duyarlılık oluşturmak amacıyla Büyükşehir Belediyesi olarak tiyatral gösterim gerçekleştirdiklerini belirten Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Özlem Çerçioğlu, son 15 yılda yaklaşık 7 bin kadının öldürüldüğünü belirtti. Çerçioğlu, toplumun yarısını oluşturan kadınların, erkeklerle eşit haklara sahip olduğunu ve bu hakları kullanmakta özgür olduklarını belirterek, “Biz de bu fikirden yola çıkarak büyükşehir belediyesi olarak Aydın’da kadınlarımızın ekonomik özgürlüklerine kavuşabilmeleri için birçok projeyi uygulamaya devam ediyoruz. Kadınlarımız hayata karşı kendi ayakları üzerinde durmalılar ve her daim dayanışma içerisinde olmalılar” diye konuştu.

 

Bolu’da ‘kadına şiddet’ yürüyüşü

 

Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA)- BOLU’da, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’ kapsamında, ellerinde dövizler ve pankartlarla yürüyen kadınlar, kadına şiddeti protesto etti.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nce düzenlenen ilk yürüyüşe yaklaşık 100 kişi katıldı. Demokrasi Meydanı’nda toplanan kalabalık, belediye bandosu eşliğinde ellerinde pankartlar ve dövizlerle Kent Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşte erkekler de yer alarak kadınlara destek oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Müdür Vekili Timuçin Esen, kadınların toplumu ayakta tutan kahramanlar olduğunu belirterek, “Yapıları gereği erkeklerde daha az güçlü olan kadınlar, her ne olursa olsun şiddeti kesinlikle hak etmemektedirler. Bizler kadına yönelik şiddetin her biçimini kınıyor ve dur diyoruz” dedi.

 

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu tarafından düzenlenen ikinci yürüyüşe de çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı. Kadınlar, Demokrasi Meydanı’ndan İzzet Baysal Caddesi’ni takiben yine Kent Meydanı’na yürüdü. Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri, Bolu’da öldürülen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Öğrenciler, meydanda ‘kadına şiddet’ konulu tiyatro oyunu ile yürüyüş sona erdi.

 

Kırıkkale’de kadına şiddete kınama

 

Erhan GÖĞEM/KIRIKKALE, (DHA)-KIRIKKALE’de ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ dolayısıyla, Kadın Platformu üyeleri kadına şiddeti ellerindeki pankartlarla kınadı.

 

Kırıkkale Kadın Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen ‘Şiddete hayır’ programına, Kırıkkale CHP Kadın Kolları Başkanı Güllü Aykut, Tüm Emekli –Sen Kadın Komisyonu Başkanı Şengül Özkanat, Alevi Kültür Derneği Kadın Komisyonu Başkanı Şafak Güney ve çok sayıda kadın destek verdi. Kırıkkale Kadın Platformu adına konuşan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Dilefruz Demir Şimşek, 25 Kasım’ın erkek egemen şiddetine karşı direnen kadınların isyanı olduğunu belirterek, şöyle dedi:

 

“Kadınları katledenlere iyi hal, haksız tahrik gibi cezai indirimler uygulanmaya devam ediyor. Eril yargının uyguladığı cezasızlık politikası taciz ve tecavüzün artmasına neden oluyor. Bizzat siyasal iktidar tarafından üretilen ve pompalanan cinsiyetçi söylemler; kadınların sokakta, otobüste, metroda erkeler tarafından kıyafetleri bahane edilerek fiziksel şiddete maruz kalmalarına dayanak oluyor. Kadınları söz, yetki ve karar mekanizmalarından dışlayan, toplumdan soyutlayan uygulamalara karşı biz kadınlar tüm renklerimizle, bulunduğumuz her yerde sesimizi yükseltmeye, isyanımızı büyütmeye, buyurduğunuz itaati reddetmeye ve düşlerini kurduğumuz eşit ve özgür yaşamın gerçekleşmesi için mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz.”

 

Grup yapılan açıklama sonrası slogan atıp dağıldı.

 

Kadınlar şiddete karşı mücadele için sokağa çıktı

 

Nilüfer DEMİR/BODRUM(Muğla), (DHA)- BODRUM’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Kadın Dayanışma Derneği öncülüğünde, kadınlara yönelik şiddet protesto edildi.

 

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği üyeleri öncülüğünde, 25 Kasım Dünya Kadına Şiddet ile Mücadele Günü’nde eylem düzenlendi. Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan 50 kişilik grup, ‘Erkek siddetine karşı yaşasın kadın dayanışması’, ‘Erkek vuruyor, devlet koruyor’, ‘Aile dışında hayat var kadınlar sokakta’, ‘Müftülük yasası hükümsüzdür’, ‘Boşanmak istedim diye öldüremezsin’, ‘Mini etek giydim, gece yolda yürüyorum diye tecavüz edemezsiniz’ yazılı pankartlar açtı. Kadınlar ayrıca, “Erkek şiddetini durdur”, “Yaşasın kadın mücadelemiz” sloganları attı. Meydana getirilen kartondan hazırlanmış erkek figürünün üzerine ‘Erkek vuruyor devlet koruyor’, ‘Vurma sev’ gibi farklı yazılar yazıldı. Dernek üyesi Evrim Akın, “Hayatlarımızda da mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Yalnızlaşmayarak, yalnızlaştırmayarak, seyirci ve sessiz kalmayarak, devleti sorumlu tutarak, yalanlara inanmayarak, 25 Kasım’da yine sokaktayız. Erkek-devlet şiddetine itaat etmiyoruz” dedi.

 

Eyleme Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un eşi Hülya Kocadon da destek verdi. Kadınlar, eylem ve açıklama ardından dağıldı.

 

Kadınlar şiddete karşı turuncu renkle yürüdü

 

Ramazan ÇETİN-Deniz TOKAT/DENİZLİ, (DHA)- DENİZLİ’de ’25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü’ nedeniyle düzenlenen, erkeklerin de destek verdiği yürüyüşte kadınlar, şiddetin önüne geçilmesi için turuncu renkli kaşkol ve özgürlüğü simgeleyen turuncu kuş broşları taktı. Kadınlar, şiddete karşı seslerini yükseltirken, tırnaklarını da turuncuya boyadı.

 

Denizli Soroptimist Kulübü, Kadına Şiddetle Mücadele Günü için ‘Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Harekete Geç’ etkinliği düzenledi. Merkezefendi İlçesi Yenişehir Mahallesi’ndeki Yunus Emre Parkı’nda yapılan etkinliğe; aralarında kamu kurumu, dernek ve odalarında bulunduğu 34 sivil toplum kuruluşu destek verdi. Kadına karşı şiddetin önüne geçilmesi için düzenlenen etkinlikte turuncu renkli balon, kaşkol ile üzerinde kuş simgesi bulunan ve özgürlüğü simgeleyen bronşlar dağıtıldı. Kadınlar, tırnaklarına turuncu ojeler sürdü. Etkinliğe çok sayıda erkekte katılarak destek verdi. Kadına karşı şiddetin son bulmasını isteyen katılımcılar, yürüyüş yolunda bisikletle ve yürüyerek 3 kilometrelik parkuru tamamladı. Yürüyüşe katılanlar ellerinde kadına şiddete karşı tepkileri içeren dövizler taşıdı. Etkinliğin sonunda katılımcılar tarafından gökyüzüne turuncu balonlar bırakıldı. Soroptimist Kulübü Başkanı Avukat Jülide Keleş Yarışan, amaçlarının kadına karşı şiddetin son bulmasını sağlamak olduğunu belirterek, şöyle dedi:

 

“25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü. 10 Aralık’ta İnsan Hakları Günü. Bu ikisinin arasındaki 16 günde dünyayı turuncuya boya etkinlikleri yapılıyor. Amacımız kadına karşı şiddetin insan hakları ihlali olduğunu herkesin anlamasını kabuk etmesini ve bu konuda mücadele etmesini sağlamak. Bu kapsamda biz de Denizli Soroptimist Kulübü olarak, bu etkinliği planladık. Düzenlediğimiz etkinliğe 34 sivil toplum kuruluşu da destek verdi. Hep birlikte bir bildirge hazırladık. Kadına karşı şiddete karşı bizde varız dedik. Bunu göstermek için bugün yürüyüş ve bisiklet sürüş etkinliğimiz var. Kadına şiddete karşı hep birlikte harekete geçiyoruz.”

 

Erkek ve kadınların ortak mücadelesi sonucu kadına şiddetin son bulabileceğini vurgulayan Yarışan, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Turuncu bronşlarımız azim ve mücadelemizde kararlılığımızı gösteriyor. Turuncuyu seçme nedenimiz parlak rengiyle aslında güneşin bize verdiği umudu, parlak bir geleceğe vereceğimiz mücadeleyle ulaşacağımızı simgeliyor. Etkinliğimizde erkeklerde yer alıyor. Verdikleri destekten öte onlar bizim paydaşlarımız. Toplumsal bir mücadele olmak zorunda. Kadın ve erkek şiddete karşı mücadele edersek başarıya ulaşabileceğiz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yada ayrımcılığı kadın yada erkeğe özgü birşey değildir. Tüm toplumu ilgilendirir. O yüzden bu mücadelede hep birlikteyiz.”

 

Kahramanmaraş Belediye Başkanı: Eşine zulmeden erkeğin Allah belasını versin

 

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)- KAHRAMANMARAŞ Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Fatih Mehmet Erkoç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Erkek işsiz eve gelip hıncını karısından alır’ sözlerine, “Kadına şiddetin maruz görülebilecek hiçbir yanı yoktur. Yok, geçim derdi, yok şu, yok bundan dolayı gelip evinde kadınına, hanımına, eşine zulmeden adamın Allah belasını versin” diyerek tepki gösterdi.

 

‘Kadına Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü’ nedeniyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında kadınlar Atatürk Meydanı’nda bir araya geldi. Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, STK temsilcileri ve kadınların katılımıyla gerçekleşen programa gelenlere mor ve turuncu kurdeleler ile şiddete karşı çeşitli ifadelerin yer aldığı rozetler takıldı.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, kadına şiddetin hiçbir mazeretinin olamayacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Erkek işsiz, eve yeteri kadar para getiremiyorsa eve gelip hıncını karısından alır” sözlerinin de kabul edilemez olduğunu belirten Erkoç, şunları söyledi:

 

“Kadına şiddetin maruz görülebilecek hiçbir yanı yoktur. Yok geçim derdi, yok şu, yok bundan dolayı gelip evinde kadınına, hanımına, eşine zulmeden adamın Allah belasını versin. Bunu söyleyenleri de kınıyoruz buradan, hiçbir mazereti yok. Çok üzüldük, bu cümleleri ana muhalefet liderinin ağzından duymak, o ailesine, kızın, kardeşine zulmeden zalimleri haklı gösterecek, onların o zulmünü başka sebeplerle başkalarının üzerine siyaset yapmak üzere atmaya çalışması çok üzücü.”

 

Konuşmaların ardından törene katılan protokol üyeleri ile kadınlar mavi ve turuncu boyalarla; ‘Kadına şiddete dur de’ yazılı panoya ellerini bastı.

 

Adalet Bakanı Gül: Kadına, çocuğa şiddet ve cinsel suçlara iyi hal indirimi beni üzüyor

 

Mücahit YOLCU-Mustafa KANLI/OĞUZELİ(Gaziantep), (DHA)- ADALET BAKANI Abdulhamit Gül, kadın ve çocuğa şiddet ile cinsel suçlarla ilgili davalarda, mahkemelerin cezaları ‘İyi hal’ kapsamında indirmesine üzüldüğünü söyledi.

 

Bakan Abdulhamit Gül, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılacak biyogaz tesisinin temel atma törenine katıldı. Törene, Bakan Gül’ün yanı sıra Vali Ali Yerlikaya, milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve davetliler katıldı. Törende konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, AK Parti hükümetlerinde şiddetin önlenmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Bakan Gül, mahkemelerde şiddet ve cinsel suçlarla ilgili yargılanan kişilere, duruşmalardaki tavırlarından dolayı ‘iyi hal’ indirimi yapılmasına hukukçu olarak üzüldüğünü belirterek, şöyle dedi:

 

“Hükümetimizin vizyon temelinde, merkezinde insan vardır. ‘İnsanı yücelttik ki devlet yücelsin’ anlayışı temel bir ilkedir. Kadına şiddetle mücadele anlamında da her boyutuyla toplumun her kesiminin duyarlılığını ortaya koymak zorundayız. Bu vesileyle ifade etmek isterim ki dün de bugün de yarın da kadın, çocuk ve engelli dediğimiz bu hususla ilgili toplumun her kesimindeki duyarlılık fazla olmak zorundadır. Adalet Bakanı olarak şunu da ifade etmek isterim. Kadına şiddet, çocuğa şiddet ve cinsel suçlarla ilgili meselelerde ‘iyi halini gördüm’ diye takdiri olarak, ‘ben senin cezanı indiriyorum’ diye bazı anlayışları, uygulamaları görüyoruz. Bu gerçekten bir hukukçu olarak da beni üzüyor. Böyle bir suçu işleyen birisi için bu elbette mahkemenin takdiridir ama bu suçları işleyenlerle ilgili mahkemedeki halden, tavırdan dolayı bir indirime gidilmesini de, gerçekten çok istisnai olarak uygulamalar var, ama bu hususla ilgili de daha büyük bir hassasiyeti iş hayatında, çalışma hayatında ve toplumun her kesiminde daha fazla dikkat etmek lazım.”

 

“DAHA HASSAS OLUNMASI GEREKİYOR”

 

Bakan Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “İşsiz erkeklerin, eşlerine şiddet uygulayacağı” yönündeki sözlerine de tepki göstererek, şunları söyledi:

 

“Yine son zamanlarda işte, ‘Evde boş kalırsa kadını döver, kadına şiddet uygular’ anlayışıyla bu ülkenin iktidarına talip bir anlayışın da gerçekten nasıl bir ruh hali içerisinde olduğun da merak ediyorum. Hangi psikoloji içerisinde olduklarını merak ediyorum. Böyle bir psikoloji içerisinde olan birinin, bir kafanın bu ülkeye verebileceği hiçbir şey yok. Gerçekten toplumun her kesimi, hepimiz için bunu hatırlatıyorum daha hassas olarak, bu duyarlılığı hep beraber sağlamamız gerekiyor.”

 

Konuşmaların ardından Bakan Gül ve beraberindekilerin butona basmasıyla tesisin temeline ilk harç atıldı.

 

Tokat’ta kadınlardan şiddete kornalı protesto

 

Fatih YILMAZ- Halil İbrahim YEL/TOKAT, (DHA)- TOKAT’ta bir grup kadın, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ nedeniyle farkındalık oluşturmak amacıyla, otomobilleriyle konvoy yapıp, korna çaldı.

 

Kentte gönüllü turizm elçisi Fatma Esin Tuna, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ nedeniyle farkındalık oluşturmak için sosyal medya üzerinden çağrı yaptı. Sosyal medya üzerinde yapılan çağrı üzerine bir grup kadın otomobilleriyle Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı. El bileklerine ve otomobillerin yan aynalarına kadına şiddetin simgesi olan mor kurdele bağlayan kadınlar, ayrıca araç camlarına ‘Plaka 60 Tokatlıyız, Kadına Şiddete Karşıyız’ yazıları yapıştırdı.

 

”LÜTFEN KADINLARA YOL AÇIN”

 

Kadına şiddete karşı olduklarını göstermek amacı ile toplandıklarını kaydeden Fatma Esin Tuna, şöyle dedi:

 

“Şiddet görmüyor olmamız, şiddete karşı çıkmıyor anlamına gelmez. Herkes bu konuda duyarlı olmalıdır. Genelde şiddet görenlerin sessiz kaldığı yerlerde sessiz çığlığın bozulmasını ve artık sesli çığlık atılmasını savunuyoruz. Aynı zamana erkek kültüründe olan konvoy kültürümüz var. Biz de bugün konvoy yapacağız. Konvoyumuz da Tokat’ımızı gezeceğiz. Amacımız farkındalık oluşturmak. İnsanlar genelde konvoylara bakıyorlar. Bizim konvoyumuz farklı bir konvoy olacak. Çok fazla sürat yapmayacak. Son derecede saygılı bir konvoy olacak. Kadınlar biraz araç kullanırken zorlanıyorlar. Erkekler hayatın her alanında olduğu gibi yollarda da hakim olmak istiyor. Lütfen kadınlara yol açın, kadınlar ilerlesinler.”

 

Kadınlar, açıklamanın ardından otomobillerine binerek, konvoy halinde kent merkezinde korna çalarak ilerledi.

 

Kadına şiddetin nedenleri bu yelkenlide

 

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü, kadına şiddet konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan ve yeni ufukları simgeleyen ahşap yelkenliyi, Birleşmiş Milletler’in kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmeyi hedefleyen ‘Dünyayı Turuncuya Boya’ hareketi kapsamında tülle kapladı. Kuruma gelenlerin, kadına şiddetin 4 nedeni olarak gösterilen ayrı renkleri iliştirerek bir çeşit ankete katılmaları sağlandı.

 

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün etkinlikleri kapsamında, göreve kısa süre önce başlayan Avcılar Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü Ebru Baydak bir proje geliştirdi. Proje ile Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) dünya çapında organize ettiği “25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü’ nedeniyle farkındalık yaratılması, aynı zamanda ilçede oturanların kadına şiddetin nedenleri konusunda görüşlerini yansıtacak anket için farklı bir yol denendi.

 

Halk Eğitimi Merkezi’nde eğitici ve öğrencilerle birlikte yapımına katkıda bulunduğu, yeni ufuk, umut, hayalleri sembol eden ahşap bir yelkenliyi Avcılar Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’ne yerleştiren Baydak, BM’nin kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmeyi hedefleyen ‘Dünyayı Turuncuya Boya’ hareketi kapsamında yelkenliyi turuncu tül ile kaplattı. ‘Kadına şiddet insanlığa ihanettir’, ‘Kadına şiddete karşı buradayım de’ sloganlarını kullanarak #kadinasiddetekarsiburadayimde hashtag’i ile kampanya başlattı. Yelkenlinin ilerlemesini engelleyen unsurun şiddet ve baskı olduğu göz önüne alınarak şiddet ve baskıya neden olduğu değerlendirilen eğitim (eflatun), psikoloji (Siyah), gelenek-görenek (kırmızı) ve ekonomik (Yeşil) unsurları simgeleyen renkli ile kurdeleler hazırlandı. Çalışanların ardından işleri için gelenler, kendilerine göre kadına şiddetin hangi unsurdan kaynaklandığını düşündüklerini sembolize eden kurdeleyi yelkene iliştirmeye başladı.

 

Kampanyayı sosyal medyada görerek gelemeyenler de #kadinasiddetekarsiburadayimde hashtag’ine tweet attıklarında onun yerine seçtiği renkte kurdele takılıyor.

 

Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan, bu projeye ‘eğitim’ seçeneğini simgeleyen kurdeleyi iliştirerek katılırken, anket sonucunda proje ekibinin kadına şiddet konusunda önleyici çalışma yapacağını söyledi. İlgi gören kampanyaya AK Parti Avcılar İlçe Başkanı Ali Burak Tepe de partili kadın belediye meclis üyeleri ile katıldı.

 

Kadına şiddete karşı insan zinciri

 

Mustafa İNSAN/MERSİN, (DHA)- MERSİN’de bir grup kadın, kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekmek için insan zinciri oluşturarak yürüdü.

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte, CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar ile partili erkeklerin destek verdiği kadınlar, ellerinde mor tül taşıyıp, ‘Korkmuyoruz, yılmıyoruz, sinmiyoruz’ sloganı atarak il binasından çıkıp, yürüdü. Atatürk, Sakarya ve İstiklal Caddesi güzergahındaki yürüyüş, Özgür Çocuk Parkı’nda tamamlandı. Burada konuşan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse, erk zihniyetin uygulamış olduğu her türlü fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete karşı örgütlenmenin, birlikte mücadelenin kaçınılmaz olduğunun bilincinde olduklarını söyledi. Köse, şöyle konuştu:

 

“Biliyoruz ki örgütlü kadın mücadelesinin önünde hiçbir güç duramaz. Biliyoruz ki kadının ışığı şiddetin karanlığını mutlaka yenecektir. Bugün ülkemizde her iki kadından biri fiziksel şiddete uğramaktadır. Evde, sokakta, parkta, toplu taşıma araçlarında, iş yerinde ve hatta kamu kuruluşlarında kadına yöneltilen şiddet çığ gibi büyümekte. Sadece fiziksel şiddet değil, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet ile yaşamın her alanında biz kadınları tahakküm altına almak istemekte. Buradan yetkilileri uyarıyoruz; hayatımızdan, bedenimizden, emeğimizden, ekmeğimizden elinizi çekin diyoruz. Biz kadınları yok etmek isteyen erk zihniyetin her türlü tehdit ve saldırıları karşısında sesimizi daha da yükseltiyoruz. Korkmuyoruz, yılmıyoruz, sinmiyoruz.”

 

Siyasi iradenin yanlış uyguladığı politikaların sonucu kadına yönelik sistemli şiddetin her geçen gün arttığını ileri süren Köse, şunları söyledi:

 

“Biz anneyiz, eşiz, kız kardeşiz. Biz iş arkadaşınızız. Biz siyasette güç birliğiniziz. Ama her şeyden önce bizler güçlü, özgür bireyleriz. Aşırı sevgi bahanesiyle, kıskançlık cinnetiyle, tabularınız, töreleriniz ile hiç bitmeyen o büyük egolarınız ile biz kadınları asla yok edemeyeceksiniz. Biz, iş hayatının vazgeçilmez gücüyüz. Biz, bu ülkenin sosyal renkleriyiz. Bu ülkede biz renklerimizle mutluyuz. Kadınları meta olarak gören zihniyetle mücadelemiz, kadının kendi değerini, gücünü görmesiyle başarıya ulaşacaktır. Şiddete teslim olmaya asla izin vermeyeceğiz. Ayağa kalkın kadınlar, karşı koyun, daha çok örgütlenelim, daha çok sesimizi çıkaralım. Cumhuriyet’in bize sağladığı özgürlüklerden asla vazgeçmeyeceğiz.”

 

Eskişehir Kadın Meclisi: 10 ayda 337 kadın öldürüldü

 

Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, (DHA)- ESKİŞEHİR’de ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle açıklama yapan kadınlar, Türkiye’de 2017 yılının ilk 10 ayındaki 337 kadının öldürüldüğünü söyledi.

 

İsmet İnönü Caddesi’ndeki bir alışveriş merkezi önünde toplanan Eskişehir Kadın Meclisi üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında kadına yönelik şiddeti protesto etti. Basın açıklamasını okuyan Ceren Çavdar, kadınlara yönelik her türlü şiddetin arttığı bir dönemden geçildiğini anlattı. Çavdar, şöyle dedi:

 

“Kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik şiddet; kadın cinayetleriyle sonuçlanabiliyor. Yasaların uygulanmaması, cezasızlığın varlığı, kadınların kazanılmış haklarına yönelik saldırılar gibi sistemli politikalar sonucu kadına yönelik şiddet artıyor.”

 

Türkiye’de 2016 yılında 338 kadının öldürüldü belirten Çavdar şöyle devam etti:

 

“2017’nin ilk 10 ayında ise kadın cinayetleri 337’ye ulaştı. 40 kadın cinayeti olan Ekim ayı, şu ana kadar en yüksek kadın cinayetinin işlendiği ay oldu. Bu bir tesadüf değil. Kadınların kazanılmış haklarına saldıran, laikliğe ve medeni kanuna aykırı olan ‘müftülere nikah kıyma yetkisi’ veren yasanın meclisten geçmesi ile kadına yönelik artışı paralellik gösteriyor. Oysa kadın cinayetlerinin azaldığı tek yılın Koruma Kanunu 6 bin 284’ün yasalaşma süreci olan 2011 yılında olduğunu unutmayalım. Kadınların şiddete karşı artık yasal güvencesinin olacağının duyulması bile kadına yönelik şiddeti azaltıyor. 2017 yılında öldürülen 337 kadından 115’i kendi hayatları hakkında karar vermek, boşanmak, ayrılmak için öldürüldü. Boşanmak isteyen kadınlar öldürüyorken boşanmaları zorlaştırmak için arabuluculuk yasası getirilmeye çalışılıyor. Arabuluculuk değil yaşamak istiyoruz.”

 

Çocuklara yönelik şiddet ve istismarın da arttığını söyleyen Çavdar, “Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi ve çocuk istismarı davaları yüzde 700 arttı. Birçok ilde ve üniversitede kadın meclisleri kuruldu. Toplumun her kesiminden kadınlar, kadın meclislerinde birleşiyoruz ve en gür sesimizle ‘Kadın meclisleri gelecek, şiddet bitecek’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Aralarında CHP Eskişehir İl Kadın Kolları Başkanı Figen Kahya’nın da bulunduğu kadınlar, yapılan konuşmaların ardından dağıldı.