‘Türkiye ile ilişkileri bozmamak, kilit unsurlarından biri’

‘Türkiye ile ilişkileri bozmamak, kilit unsurlarından biri’
20 Haziran 2017 08:43

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Türkiye’nin tepkilerine karşın içinde YPG güçlerini de barındıran Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) ağır silahlarla donatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

 
SDG’ye verilen silahların kimin eline geçtiğini ve nerede kullanıldığının çok sıkı denetleneceğini belirten Dunford, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in önümüzdeki hafta Avrupa’da Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşeceğini ve Mattis’in geçen perşembe günü de Işık’a SDG’ye sağlanan silahlarla ilgili ayrıntılı bir mektup yolladığını söyledi.

 

 

Washington’da Ulusal Basın Kulübünün öğle yemeğine katılan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dunford, SDG’ye verilen silahlar ile ilgili ‘Türkiye’nin terör örgütü olarak gördüğü Kürt gruplara binlerce hafif ve ağır silah veriyor. Bu silahların DEAŞ ile mücadeleden sonra, 65 yıllık NATO ortağınıza dönmeyeceğini nasıl garanti ediyorsunuz?’ sorusuna verdiği yanıtta ABD’nin NATO müttefiki ve ortağı Türkiye ile stratejik ilişkilerini sürdürmeye odaklanmış olduğunu söyledi.

 

 

“Görevimizi Türkiye ile ilişkileri bozmadan tamamlamak…”

 

 

Son 12 ay içerisinde Türkiye’ye dokuz kez seyahat ettiğini ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile son bir yıl içerisinde 15 defadan fazla görüştüğünü aktaran Dunford ‘Biz DEAŞ’a karşı operasyonumuzun kilit unsurlarından birinin, görevimizi Türkiye ile ilişkilerimizi bozmadan tamamlamak olduğunu aktardık. Dolayısıyla Türklerle masaya oturduk ve kaygılarını gidermek için çok sıkı bir çerçeve hazırladık. Raporlama konusunda şeffafız. Yaptıklarımızı onlara tam olarak rutin bir şekilde rapor ediyoruz. Verdiğimiz silah tipleri ile ilgili şeffafız ve Suriye Demokratik Güçlerine verdiğimizi silahların sadece ve sadece Rakka operasyonu için verildiğini ve Türkiye’ye geçmeyeceğini denetlemek üzere mekanizmalar kurduk. Dolayısıyla bu konu bizim için oldukça önemli ve stratejik bir konu. Bunun farkındayız’ diye konuştu.

 

 

Türkiye’nin kaygılarını azaltmak üzere sıkı temas

 

 

SDG’ye verilen silahlar konusunda Bakan Mattis ve Bakan Işık arasında görüşmelerin söz konusu olduğunu aktaran Dunford, kendisinin de Orgeneral Hulusi Akar ile düzenli olarak görüştüğünü belirtti.

Dunford, ‘Bakan Mattis önümüzdeki hafta Avrupa’da Türk bakan ile bir kez daha görüşecek ve bu konu üzerinden tekrar geçecek. Geçen perşembe günü de Türk mevkidaşına bilgi vermek amacıyla detaylı bir mektup yazdı’ dedi.

 

 

Dunford, ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı ile Merkez Kuvvetler Komutanlığının Ankara’daki temsilcilerinin de Türkiye’nin kaygılarını azaltmak üzere Türk yetkililer ile çok sıkı bir temas halinde olduğunu söyledi.

ABD Genel Kurmay Başkanı Dunford, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin, 25 Eylül’de ayında yapacağı bağımsızlık referandumu ile ilgili bir soruya da ‘Biz istikrarlı, güvenli ve egemen bir Irak’tan yanayız. Iraklı güvenlik güçlerine de DEAŞ’ı yenmek için destek veriyoruz. Bağımsızlık referandumu konusu Cumhurbaşkanı Barzani, Başbakan Abadi ile Irak halkı arasında çözülecek’ karşılığını verdi.

 
Nafiz Albayrak / New York, 19 Haziran, (DHA)