Türkiye için karar zamanı: Nisan ortası yeni tedbirler gelebilir

Türkiye için karar zamanı: Nisan ortası yeni tedbirler gelebilir
10 Nisan 2020 10:56

Türkiye’de 4 Nisan günü başlayan yeni yasakların ardından korona virüsü salgını ile mücadelede beklenen süre Nisan ayı ortasında dolacak. Hastalığın yayılımına göre 12 Nisan’dan itibaren yeni tedbirler gelebilir.

 

 

 

Korona virüsü nedeniyle 3 büyükşehir ve Zonguldak’a araç giriş çıkışı yasağı getirilmesinin ardından başlayan virüsün kuluçka süresi Nisan ayı ortasında dolacak. Bu süreçte izlenecek yeni vaka sayısına göre yeni tedbirler gelebilir.

Anadolu’daki virüs vakalarının yüzde 60’ının İstanbul çıkışlı olduğu tespitinden hareket eden yetkililer, nisan ortasından sonra Anadolu illerinde virüsün yayılmasında gerileme olacağını düşünüyor. Eğer bu olmazsa her ildeki duruma göre yeni yasaklamalar devreye sokulacak.

Konuyla ilgili olarak Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre korona virüsü nedeniyle İstanbul dâhil 30 büyükşehir ve Zonguldak’a araç giriş-çıkış yasağı 4 Nisan’da başlamıştı. 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağı da yine 4 Nisan’da uygulamaya girmişti. Her iki yasağın, virüsün yayılmasına yönelik ilk yansımasının nisan ortasında ortaya çıkacağı belirtiliyor. Habere göre Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, seyahat yasağının sıkı bir şekilde uygulanması ile birlikte nisan ortasından sonra Anadolu illerinde virüsün yayılmasında gerileme olacağını düşünüyor. Bakanlık yetkilileri, Anadolu’daki virüs vakalarının yüzde 60’ının İstanbul çıkışlı olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’de virüsün görüldüğü 11 Mart’tan sonra, binlerce kişinin İstanbul’dan memleketlerine gittiği belirtilmiş ve virüsün de bu yolla Anadolu illerine yayıldığı kaydedilmişti.

 

 

25-30 YAŞ DIŞARIDA PROGRAM YAPIYOR

 

 

 

Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Kocaeli gibi virüsün yoğun olarak görüldüğü illerde, alınan tedbirlere rağmen vakalardaki artış hızının düşmemesi durumunda ise, her il bu defa kendine özgü yeni izolasyon kuralları belirleyecek. Hastane dışındaki virüs temaslılarının (evleri izolasyona uygun olmayanlar) öğrenci yurtları veya misafirhanelerde 14 günlük karantinaya alınmaları gündeme gelecek. Bakanlık yetkilileri, evde izolasyon kuralına yeterince uyulmadığına yönelik tespitler yapıldığını, İstanbul’daki yayılmanın en büyük nedeninin de bu durum olduğunu dile getirdi.

 

Virüs nedeniyle faaliyetleri durdurulan kafe-lokanta gibi iş yerlerinde çalışan ve daha çok 20-35 yaş arası grupta bulunanların büyük bölümünün de ‘sosyal izolasyona’ uymadıkları tespiti yapıldı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın da özellikle İstanbul’da kamunun bu konuda tedbirlerini artırması gerektiğine dikkat çekerek “Sokakta, caddelerde, maskesiz gezen, sosyal mesafeyi korumayan, iki kişiden fazla olan gruplara müdahale edilmelidir. Hizmet sektörü şu anda faaliyette değil, ama bu sektörde çalışan 20-35 yaş arasındaki gruplar, dışarıda olmak için program yapıyor. Bunlara kamu eliyle engel olunmalı” dedi.

 

 

MEMURLARA SOKAK YASAĞI

 

Ayrıca, idari izin ve esnek çalışma gibi yöntemlerle işe gitmeyen kamu çalışanlarına yönelik yeni yasaklar da devreye girdi. Valilikler, bu durumdaki kamu görevlilerinin, mesai saatleri içerisinde evlerinden çıkmasını yasaklandı. Bu karara aykırı davrananlar hakkında, idari ve diğer cezai yaptırımların uygulanacağı belirtildi. Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, maske satışına yasak getirildiğini açıklamasından sonra, Türkiye genelinde ilk 10 günde 100 milyon maskenin bedava dağıtılacağı belirtildi. Birçok belediye, semt pazarlarının girişlerinde maske dağıtımına başlarken, market sahiplerine de mağaza girişinde maske bulundurmaları zorunluluğu getirilebileceği öğrenildi.

 

 

12 NİSAN KRİTİK

 

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberinde 4 Nisan’da gelen yasaklar sonrasında kuluçka döneminin 12 Nisan Pazar günü sona ereceği belirtilerek. Gerileme görülmezse büyükşehirlerde önlemler artacağı ve her şehre farklı izolasyon, pazarların kapatılması, kamu kurumlarında başvurulan esnek çalışmanın tamamen sonlandırılması, birkaç sektör hariç sokağa çıkma yasağının uygulanmasının gündemde olduğu belirtildi.

 

Fotoğraf: Reuters